uitlepelen


uitlepelen 1.0

met behulp van een lepel of een daarop lijkend instrument leegmaken; met een lepel leegeten; leeglepelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Uitlepelen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Doe een grote aardappel ongeschild in aluminiumfolie. - Leg hem 50 minuten in de hete as. - Pak hem uit het vuur met een tang of een stok. - Laat hem even afkoelen en haal de folie eraf. - Snij de aardappel doormidden. - Doe er wat zout en (kruiden)boter bij. - En dan uitlepelen. Heerlijk!

      http://www.plattelandsklassen.be/pdfa4/akker3/akkdoe13.pdf

      Zo lang ik heb kunnen horen, zien, voelen, ruiken en proeven heb ik papa alleen maar proevend gekend. Nippend van de ossenstaartsoep, glazen sherry naar binnen slorpend en koeienhersenen uitlepelend.

      Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

      Excochleatie (uitlepelen) en curettage (wegkrabben). Bij deze behandeling gebruikt de dermatoloog een 'scherpe lepel' of een curette om bijvoorbeeld wratten weg te krabben.

      http://www.gelreziekenhuizen.nl/Gelreziekenhuizen/Zutphen-Specialismen--Zutphen-Specialismen-Onderzoek-ampamp-Behandeling-Behandelingen-Dermatologie-Excochleatie-(uitlepelen)-en-curettage-(wegkrabben).html

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • boter uitlepelen
      • courgette uitlepelen
      • ijs uitlepelen
      • ijsbonbons uitlepelen
      • meloen uitlepelen
      • soep uitlepelen
      • vruchtvlees uitlepelen
      • een blikje uitlepelen
      • een ei uitlepelen
      • een ijscoupe uitlepelen
      • een ijsje uitlepelen

      Minder als nieuw woord opvallend zijn 'bolletjeslepel' en 'pizzawiel'. Het gereedschap waarmee je ijs, boter, meloen of courgette kunt uitlepelen bestond al veel langer, alleen was daar kennelijk nog geen naam voor. Het pizzawiel of 'wielmes' bestond vermoedelijk in de oudheid al, maar moest tot begin jaren negentig op een benaming wachten.

      Trouw,

      Bij haar bestellingen zat altijd één blikje geconcentreerde tomatenpuree [...]. Ik kon het nooit laten me af te vragen wat ze ermee uitrichtte. Het had me niet verbaasd indien ze het 's avonds, in plaats van zandkoekjes of een plak cake, bij een mok waterige thee en het gezoem van de televisie had uitgelepeld, zinderend van het soort genot waarop ik ook tante soms kon betrappen, wanneer ze 's morgens aan tafel haar wijsvinger in een bijna lege pot perenstroop stak en hem schuldig aflikte.

      Sluitertijd, Erwin Mortier,

      Diego schuift op een terras aan bij Davids tafeltje en begint, terwijl hij sensueel zijn ijscoupe uitlepelt, een verhandeling over de enige leverbare smaken: als iedereen aardbeien wil, neemt hij natuurlijk chocola, of andersom.

      NRC,

      Ik ben niet zo'n lector geweest die na 'twee bladzijden' te hebben gelezen al zei te weten wat het hele boek waard was: ik heb ieder ei altijd plichtsgetrouw tot het laatste hapje uitgelepeld, al had ik wel mijn systemen om niet ieder hapje ook te hoeven proeven.

      Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

      Kies altijd een rijpe mango: als u zacht op de schil drukt, moet de vrucht iets meegeven. De smaak van de vrucht (zoet en kruidig) lijkt iets op die van abrikozen. Rijpe vruchten pelt u en het vruchtvlees snijdt u rond de pit uit. Snijd het dan in blokjes of reepjes. De ongeschilde vrucht halveert u, waarna u de pit verwijdert en het vruchtvlees uitlepelt, eventueel besprenkeld met citroen of sinaasappelsap, port of rum.

      http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

      Ook de avocado is een boomvrucht, maar bij wijze van uitzondering geniet zij vooral als groente bekendheid. Het gele tot lichtgroene, boterzachte vruchtvlees wordt uitgelepeld, in blokjes gesneden of verwerkt in mousses.

      De Standaard,

      Wat ik graag zou doen, dat is, zoals de andere kinderen, op straat het ijsje aflikken. Maar dat mag niet. Maar zo een echt ijsje, in een schaaltje, uitlepelen, aan een tafel gezeten in een boomgaard - neen, dat gaat mijn verlangens ver te buiten.

      De reis, Rose Gronon,

      'Ik heb geen koekje genomen,' hoorde Blok zichzelf zeggen, 'nou ja, eentje.' 'Een heel kreeftenslaatje,' zei ze bits, 'en lange vingers, die je geloof ik opzoog of zo iets, en verder heb ik je ijsbonbons zien uitlepelen, een walgelijk gezicht.'

      Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

      Zijn lunch is ook al niet sensationeel. Die bestaat meestal uit soep die hij dan nog tijdens het werk in zijn bureau op het Capitool uitlepelt.

      De Standaard,

      • wratjes uitlepelen

      Een beperkt aantal kleine wratjes kan men ook 'uitlepelen'. Deze techniek wordt toegepast onder lokale verdoving. Men brengt bijvoorbeeld een verdovende crème aan onder folie en een halfuurtje later is de huid voldoende verdoofd om het wratje met een speciaal lepelvormig instrumentje te verwijderen. Na het verwijderen van de wrat wordt het wondje dichtgeschroeid. Dankzij de verdoving is deze ingreep nauwelijks pijnlijk.

      http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=98,

      Vooral bolhoedwratjes worden uitgelepeld. Dit dient ook onder plaatselijke verdoving te gebeuren. Een andere mogelijkheid is celremmende medicatie.

      http://www.voetverzorging.be/html/voetproblemen.asp

      met bijwoord


      • zachtjes uitlepelen

      Bij de drogist kun je voor weinige geld een comedolepeltje kopen, dit is een lepeltje met een gaatje in de midden. De bedoeling is om [...] het gaatje op de zwarte mee-eter te zetten, zodat de inhoud van de comedo in het lepeltje komt. Ook kun het lepeltje tegen de comedo zetten en het vervolgens zachtjes uitlepelen.

      http://www.bodyboetiek.nl/index.html

      Spreekwoorden


      uitlepelen 2.0

      (transport, verkeer en reizen)

      ( Met betrekking tot deuken, blutsen in de carrosserie)
      verwijderen, wegwerken, zonder daarbij de lak te beschadigen

      Algemene voorbeelden


      Bij hagelschade komt het erop aan dat het uitlepelen van de deuken zo vakkundig mogelijk gedaan wordt om u als eigenaar van de wagen, extra kosten te besparen.

      https://www.youtube.com/watch?v=aeTn5-byTc8,

      Mijn wagen zit momenteel binnen bij de carrossier maar ik heb nogal schrik voor schades aan het interieur en dergelijke meer... De blutsen worden uitgelepeld.... Kan iemand mij deze techniek eens uitleggen?

      http://forum.carclean.nl/forum/discussie-over-producten/steenslag-krassen-en-andere-schades/10179-uitdeuken-zonder-spuiten,

      Het uitdeuken of "uitlepelen" is echt handwerk. Hierdoor hangt de kwaliteit erg nauw samen met de monteur die de werkzaamheden daadwerklijk uitvoert. Zorg er daarom voor dat u een professioneel bedrijf selecteert.

      https://particulier.centraalbeheer.nl/autoteam/#/alle-vragen/vraag-en-antwoord/uitdeuken-zonder-spuiten/543,

      Net als het repareren van een sterretje in de ruit kan het uitlepelen van een klein deukje ook voor de deur thuis plaats vinden lijkt me.

      https://www.onderling.nl/denk-mee/case-deuk-voor-de-deur-412,