uitoverwinning


uitoverwinning 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

overwinning in een wedstrijd die op het veld of in de sporthal van de tegenstander wordt gespeeld; overwinning van de uitspelende club; overwinning in een uitwedstrijd; uitzege
Vaak voorafgegaan door een telwoord of een kenmerkend bijvoeglijk naamwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitoverwinning…

is een overwinning

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt door de uitspelende club behaald

    Algemene voorbeelden


    Manchester United heeft zijn eerste uitoverwinning van het seizoen geboekt. Na louter gelijke spelen wisten the Red Devils nu eindelijk drie punten naar Old Trafford te brengen: 1-2.

    http://premierleague.blog.nl/manchester-united/2010/10/24/eerste-uitoverwinning-manchester-united,

    De basketballers van ZZ Leiden hebben eindelijk weer eens gewonnen. In en tegen Rotterdam werd de eerste uitoverwinning geboekt: het werd 81-80 voor de Leidenaren.

    http://www.westonline.nl/nieuwsitem/2871,

    Voor de derde keer in de laatste 4 seizoenen stonden de Eaters in de finale, na in de halve finale favoriet en regerend landskampioen Spitman Nijmegen verassend in twee duels te hebben verslagen. Vooral de eerste uitoverwinning (7-9) had heel ijshockeyend Nederland niet verwacht, en thuis werd de zaak vakkundig afgemaakt (8-6).

    http://www.eaters.nl/

    Kortrijk moest helemaal niet schitteren om tegen een inspiratie- en vooral gevaarloos Union de eerste uitoverwinning te boeken.

    De Standaard,

    In de schaduw van de drie leiders wipten Castors en Aalst over Houthalen dankzij uitoverwinningen bij respectievelijk Antwerpen en Gilly.

    De Standaard,

    Uiteindelijk kon Zonhoven een Europese uitoverwinning op de tabellen schrijven.

    De Standaard,

    De namen van de finalisten in de strijd om de landstitel kunnen vanavond al bekend zijn. Voor aftredend kampioen Oostende lijkt deelneming aan de ultieme spurt bijna vanzelfsprekend. Zeker na de gevleide uitoverwinning woensdag in Gent tijdens de heenmatch van de halve finale.

    De Standaard,

    "Beginnen met een uitoverwinning is schitterend en van de resterende vier matchen mogen we er nog drie in Charleroi spelen, een droomscenario", stelde een dolgelukkige Bozzi.

    De Standaard,

    De 25ste speeldag had rampzalige gevolgen voor Waregem en Beveren, de klubs op de degradatieplaatsen. Door de uitoverwinningen van de andere bedreigden Seraing (0-1 in Lommel) en Sint-Truiden (0-1 in Gent) zakten ze dieper weg in de rangschikking.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen