uitwijkmogelijkheid


uitwijkmogelijkheid 1.0

mogelijkheid om uit te wijken door opzij te gaan, uit de weg te gaan of door naar een andere locatie te gaan, iets naar een andere locatie te verplaatsen

Semagram


Een uitwijkmogelijkheid…

is een mogelijkheid

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een mogelijkheid om uit te wijken door opzij te gaan, uit de weg te gaan of door zich of door naar een andere locatie te gaan, iets naar een andere locatie te verplaatsen

  Algemene voorbeelden


  Een aantal boeren die achterliggende gronden bewerken hebben [...] geklaagd. Ze stellen met hun zware landbouwmachines niet meer te kunnen 'versporen'. Met name in natte tijden dreigen ze vast te lopen, uitwijkmogelijkheden tussen hekwerk en houtwal zijn er dan niet meer.

  Meppeler Courant,

  "Hoe kunnen kansarme gezinnen en gezinnen zonder pc in dit hele ICT-gebeuren en huiswerk participeren?" vraagt Wilfried Boels zich af. Deze pedagogisch adviseur secundair onderwijs bij het gemeenschapsonderwijs hoopt dat er uitwijkmogelijkheden zijn. "Op de school zelf? In openbare bibliotheken?"

  http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=zoeken=huiswerk,

  Op zoek naar een landingsspot vliegen ze altijd langs de bergen en calculeren daarbij een ruime veiligheidsmarge in. Want stel dat er iets mis gaat, dan is er tenminste een uitwijkmogelijkheid richting dal.

  http://www.mindef.nl/faq/,

  Tenslotte is een goede infrastructuur op de regionale luchthavens ook belangrijk als uitwijkmogelijkheid wanneer de activiteiten op Zaventem gestoord worden door slecht weer of door een ongeval.

  http://www.cvp.be/Standpunt/standpunt/1999-03/ de_luchthaven_van_zaventem_.htm,

  Bij dergelijke massale kettingbotsingen [...] dient tevens iets gezegd over de aanwezigheid en het type van vangrails, alsook over de breedte van de middenberm en de uitwijkmogelijkheden rechts van de pechstrook.

  http://users.skynet.be/exp.christiaens/hoofdstuk5.htm,

  Twee races, waaronder die in Ruurlo, werden om verschillende redenen afgeblazen. Dit betekent dat deze crossen in augustus en september gereden moeten worden [...]. 'Je loopt het risico dat er straks een wedstrijd helemaal niet door gaat omdat er nog nauwelijks uitwijkmogelijkheden zijn.'

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een uitwijkmogelijkheid bieden
  • een uitwijkmogelijkheid creëren
  • een uitwijkmogelijkheid wensen
  • de uitwijkmogelijkheden kennen

  Het alternatief, een luchthaven die een netwerk van Europese bestemmingen, vakantiecharters of zelfs een uitwijkmogelijkheid voor de jumbo's van Schiphol zou moeten bieden, is van een andere orde.

  NRC,

  Door deze marge ook zoveel mogelijk befietsbaar te maken creëert men bovendien voor fietsers een uitwijkmogelijkheid bij kruisings- en inhaalmanoeuvres.

  http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

  Deze ruimte is ingericht als vergaderruimte met kantoorfunctie en beschikt onder andere over een presentatiebord, prikbord, flipover, kluis en bureau met accessoires. Voor wie een uitwijkmogelijkheid wenst naast het organisatiekantoor, is deze ruimte uitermate geschikt.

  http://www.americahal.nl/cgi-bin/plan_desc.html

  Ze loopt voor de zwaarbeladen, voor niets of niemand uit de weg gaande beesten uit omdat ze niet tegen een muur gedrukt wil worden en de betrouwbaarheid van de uitwijkmogelijkheden niet kent.

  Labyrint, Fleur Bourgonje,

  met adjectief ervoor


  • de enige uitwijkmogelijkheid

  Het dynamische aankoopbeleid in de sektor van de moderne kunst deed het gebouw in zijn voegen kraken. De enige uitwijkmogelijkheid was de 19de-eeuwse kapel die destijds voor de aartsbroederschap van de heilige Franciscus Xaverius werd opgetrokken.

  De Standaard,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: naar

  • uitwijkmogelijkheden naar een haven
  • een uitwijkmogelijkheid naar een sporthal

  De Japanse export zou door het wegvallen van de haven van Kobe alleen op de korte termijn schade ondervinden. Er zijn uitwijkmogelijkheden naar andere Japanse havens, die makkelijk bereikbaar zijn.

  NRC,

  De finales zijn op maandag 29 mei aan het Troelstraplein. Bij slecht weer is er een uitwijkmogelijkheid naar sporthal Het Vledder.

  Meppeler Courant,

  • een uitwijkmogelijkheid naar vrijdag

  Nico Emonds is er gisteren in Manchester niet in geslaagd om zijn eigen Belgisch uurrecord (52,466 km) scherper te stellen [...]. Alhoewel vanuit de hoek van de Waalse sponsor nog een uitwijkmogelijkheid naar vrijdag was gepland, zette Nico gisteren zelf een punt achter het avontuur.

  De Standaard,

  Voorzetsel: voor

  • een uitwijkmogelijkheid voor fietsers
  • een uitwijkmogelijkheid voor jumbo's

  Het alternatief, een luchthaven die een netwerk van Europese bestemmingen, vakantiecharters of zelfs een uitwijkmogelijkheid voor de jumbo's van Schiphol zou moeten bieden, is van een andere orde.

  NRC,

  Door deze marge ook zoveel mogelijk befietsbaar te maken creëert men bovendien voor fietsers een uitwijkmogelijkheid bij kruisings- en inhaalmanoeuvres, wat vooral handig is bij smallere fietspaden.

  http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

  in voorzetselgroep


  • een sluis zonder uitwijkmogelijkheden

  Een grote sluis zonder uitwijkmogelijkheden maakt Zeehavens Amsterdam onnodig kwetsbaar en beperkt de snelheid van afhandeling van de schepen.

  http://www.portofamsterdam.com/start.html

  met telwoord ervoor


  • weinig uitwijkmogelijkheden

  Op een filmset zit je met een camera op een halve meter afstand van je hoofd. Je moet heel geconcentreerd werken en er zijn maar weinig uitwijkmogelijkheden.

  http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/home.html,

  voorafgegaan door als


  • als uitwijkmogelijkheid (zien)
  • als een uitwijkmogelijkheid (voor iets)

  Investeringen in de luchthaven Lelystad die de druk op mainport Schiphol kunnen verlichten. PvdA-minister De Boer wees gisteren nog eens op het belang van Lelystad, al zei ze ook te denken aan de Maasvlakte als uitwijkmogelijkheid.

  NRC,

  Want als onze bestuursvergadering in Dornach niet op donderdag of vrijdag klaar is, gebruiken we de zaterdag als uitwijkmogelijkheid.

  http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief30-1.htm,

  Het gebruik van de sportzaal zal zich, aldus het college, niet alleen beperken tot de uit Alteveer en Kerkenveld afkomstige verenigingen, maar ook als een uitwijkmogelijkheid voor de overbezette sporthal in Zuidwolde.

  Meppeler Courant,

  Ook de stijgende druk op landbouwgronden [...], het toenemend gebrek aan zoet oppervlakte water, en het verbruik van schaarse en vervuilende fossiele brandstoffen voor elektriciteit en warmte, leiden er toe dat de ruimte op zee wordt gezien als uitwijkmogelijkheid.

  http://www.stt.nl/stt2/projecten/projecten.htm

  • geen uitwijkmogelijkheid

  Veel uitwijkmogelijkheden hebben de rundveehouders van de Maaskant trouwens niet. In het oosten ligt Nederland. In het noorden van Limburg is er geen uitwijkmogelijkheid meer wegens de intensieve veeteelt.

  De Standaard,

  • hoe meer uitwijkmogelijkheden, hoe minder slachtoffers

  Hoe meer uitwijkmogelijkheden, hoe minder slachtoffers. Zo hebben bijvoorbeeld stalen vangrails het voordeel dat zij in normale omstandigheden personenwagens tegen houden (of toch zouden moeten tegen houden).

  http://users.skynet.be/exp.christiaens/hoofdstuk5.htm,

  uitwijkmogelijkheid 2.0

  mogelijkheid om een gevaarlijke of ongewenste situatie, een gebeurtenis e.d. te vermijden

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Semagram


  Een uitwijkmogelijkheid…

  is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om een gevaarlijke of ongewenste situatie, een gebeurtenis e.d. te vermijden

   Algemene voorbeelden


   Achteraf denk ik dat toch de film de schuld had moeten krijgen, want hij had mij, als filmkenner, liefhebber van het genre en niet onbekend met de overige rollen van de hoofdrolspelers, gewoon beter moeten overtuigen. Maar die uitwijkmogelijkheden zijn er niet altijd.

   http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/home.html,

   Het interne geweld was alleen nog maar de voorbode. Een uitwijkmogelijkheid is er niet.

   Hij zegt dat ik niet dansen kan, Manon Uphoff,

   De eventuele opbrengsten van een Tobinheffing worden enorm overschat, precies wegens de uitwijkmogelijkheden.

   http://www.senat.be/magazine/2001_7/n07-27.htm,

   Een van de uitwijkmogelijkheden ter voorkoming van ontmaagding, zwangerschap en knoeiboel tijdens ongesteldheid. Gaat zowel van voren als van achteren en verder in elke stand waarbij zij haar benen stevig tegen elkaar kan klemmen. Stop de penis ertussen met het topje net tussen de schaamlippen. Als je het van achteren doet, raakt het topje net de clitoris en voor sommige vrouwen is dit nog lekkerder dan helemaal erin.

   http://www.erotica4all.com/Gids/index.html

   Volgens de voorzitter van de VSNU, W.C.M van Lieshout, is een andere uitwijkmogelijkheid dat Ritzens bezuinigingsmaatregelen op de studiefinanciering [...] "te zuinig berekend zijn en in werkelijkheid veel meer zullen opbrengen".

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • (g)een uitwijkmogelijkheid hebben
   • een uitwijkmogelijkheid inbouwen
   • een uitwijkmogelijkheid vinden

   Toen direct na de Kristallnacht de pressie om weg te komen op zijn grootst was, werd nog een uitwijkmogelijkheid gevonden die naar omstandigheden redelijk grappig was. Een joods reisbureau in Berlijn begon kaartjes enkele reis Shanghai te verkopen.

   De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

   Uit profielonderzoek weten we dat een groot deel niet zwart-wit denkt over echtscheiding. Er bestaat weliswaar een extreme fractie, maar die heeft geen uitwijkmogelijkheid, ook niet naar het Vlaams Blok.

   De Standaard,

   De provider zelf kan de betrouwbaarheid verhogen door gebruik te maken van redundantie: hierbij voorzie je meer communicatielijnen en apparatuur dan strikt nodig zodat je een uitwijkmogelijkheid hebt als er systemen in je eigen netwerk uitvallen.

   http://www.diskidee.nl/testen/test272.html,

   Kleine verbruikers (konsumenten en eventueel kleine ondernemingen) hebben daarentegen géén uitwijkmogelijkheid en lopen dan ook het risico te moeten betalen voor de prijskortingen die aan (grote) ondernemingen toegestaan werden.

   De Standaard,

   Zij zegt dus dat vrijwel iedere cultuur - ik bouw nog een uitwijkmogelijkheid in met het woord 'vrijwel'- een onderscheid kent, een onderscheid hanteert tussen 'puur' en 'bezoedeld'.

   http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

   Want wat heb je aan een Daisyboek als je geen speler hebt? De cassettes worden meteen uit de roulatie gehaald, dus de klant heeft geen enkele uitwijkmogelijkheid.

   http://www.sb-belang.nl/beleidsterreinen/ uit%20Bibliotheekblad.doc,

   met adjectief ervoor


   • goede uitwijkmogelijkheden
   • een adequate uitwijkmogelijkheid

   De cultuur binnen deze instellingen verdraagt zich maar moeizaam met de tegenwoordige stand van zaken in de ICT-wereld. De inrichting, het beheer en het werken met moderne cryptografische beveiligingssystemen en het creëren van goede uitwijkmogelijkheden en calamiteitenplannen behoeft dan ook ruime aandacht.

   http://www.euforce.tue.nl/frames.html

   Tot het nemen van deze minder sympathieke maatregel kwam het gelukkig niet. Voor doorgewinterde gastronomen bestond er overigens altijd nog een adequate uitwijkmogelijkheid naar stalletjes, waar hamburgers en broodjes met warme worst voor een zo typische geur zorgden, die velen het water in de mond deed lopen.

   Meppeler Courant,

   • de enige uitwijkmogelijkheid

   Een terugkeer naar klare ideeën, elementaire beginselen en koherent handelen, vrij van elke baatzucht en in het belang van ons volk, blijft de enige uitwijkmogelijkheid.

   De Standaard,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • de bijbehorende uitwijkmogelijkheden

   De cursus gaat in op de betekenis van en de bedreigingen voor continuïteit. U maakt kennis met de meest voorkomende calamiteiten en de bijbehorende uitwijkmogelijkheden en herstelacties.

   http://www.euforce.tue.nl/frames.html

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: naar

   • een uitwijkmogelijkheid naar iets
   • uitwijkmogelijkheden naar iets

   Voor doorgewinterde gastronomen bestond er overigens altijd nog een adequate uitwijkmogelijkheid naar stalletjes, waar hamburgers en broodjes met warme worst voor een zo typische geur zorgden.

   Meppeler Courant,

   Bovendien zorgt de egalisering van de wetten van de EU-leden er voor dat concurrentie tussen staten verder vermindert. Uitwijkmogelijkheden naar lastige landen met een bankgeheim (bv Zwitserland) of belastingparadijzen moeten in dit kader dan ook worden aangepakt.

   http://www.meervrijheid.nl/index.html?nwsafscheiding.htm,

   in voorzetselgroep


   • voor uitwijkmogelijkheden zorgen

   Van der Marel vraagt zich af of KPN vooraf voor uitwijkmogelijkheden heeft gezorgd. "Want dan kun je terugvallen op andere verbindingen".

   Haagsche Courant,

   uitwijkmogelijkheid 3.0

   mogelijkheid om naar iets anders over te stappen, iets anders te gaan doen, met name een andere baan of opleiding; overstapmogelijkheid

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen1.0 : 3.0

   Semagram


   Een uitwijkmogelijkheid…

   is een mogelijkheid

   • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om naar iets anders over te stappen, iets anders te gaan doen, met name een andere baan of opleiding

    Algemene voorbeelden


    De bonden hameren op behoud van tewerkstelling. Maar binnen Mercedes België zijn de uitwijkmogelijkheden beperkt.

    De Standaard,

    Opvallend is dat voor de universitaire opleidingen de uitwijkmogelijkheden doorgaans lager zijn dan voor HBO-opleidingen.

    NRC,

    Voor wie een opleiding theologie of medicijnen heeft gevolgd zijn de 'uitwijkmogelijkheden' 'klein' tot 'erg klein', terwijl degene met een HBO-diploma vervoer op zak nog allerlei kanten op kan.

    NRC,

    De ROA-beoordelingen van uitwijkmogelijkheden zijn gebaseerd op de spreiding van afgestudeerden van een bepaalde opleiding over de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt in de afgelopen twee jaar.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • overstapmogelijkheden bieden (aan iemand)

    De combinatie van een gevarieerde opleiding met specialisatie biedt de studenten ruime uitwijkmogelijkheden, als musicoloog met een brede oriëntatie naar multimedia.

    http://www.ipem.ugent.be/musicologie/musicologie.html

    met adjectief ervoor


    • ruime overstapmogelijkheden

    De combinatie van een gevarieerde opleiding met specialisatie biedt de studenten ruime uitwijkmogelijkheden, als musicoloog met een brede oriëntatie naar multimedia.

    http://www.ipem.ugent.be/musicologie/musicologie.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: naar

    • uitwijkmogelijkheden naar iets

    "Iemand als Rousseau kreeg, toen hij nog junior was, niet enkel alle trainingsfaciliteiten, maar ook nog een maandvergoeding van bijna veertigduizend frank. Geld doet niemand rapper koersen, maar het is wel een stimulans om continu met het vak bezig te zijn en eventueel af te zien van uitwijkmogelijkheden naar de weg."

    De Standaard,