unitarist


unitarist 1.0

iemand die het streven naar een eenheidsstaat ondersteunt; iemand die het unitarisme aanhangt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een unitarist…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een voorstander van het streven naar een eenheidsstaat

    Algemene voorbeelden


    In de onderhandelingen met Pujol sinds de verkiezingen van 3 maart, is de unitarist Aznar ver gegaan om diens steun te krijgen. Zijn bitse kritiek op de Catalanen omdat ze een socialistisch minderheidskabinet van Gonzalez in het zadel hadden gehouden, sloeg plots om in het tegendeel. Aznar deed de ontboezeming dat hij de Catalaanse taal niet alleen bewondert, maar ook soms "in kleine kring" gebruikt, al gelooft niemand dat.

    De Standaard,

    Vlaams-nationalisten laten zich gemakkelijk intimideren door het verwijt van deze achteruitkijkende profeten dat ze een ouderwets kliekje vormen dat geen aansluiting meer heeft met de gang van de geschiedenis. Ze hebben ongelijk want juist de unitaristen en globalisten raken achterop [...]. De actualiteit overstroomt ons met bewijzen dat in heel Europa, in heel de wereld vele volken en volksgroepen zich uit de grote conglomeraten willen losmaken.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Spaans unitarist
    • Belgische unitaristen
    • Italiaanse unitaristen

    Op binnenlands politiek vlak heeft hij als Spaans unitarist weinig op met de Baskische, Catalaanse en andere nationalisten die meer autonomie willen voor hun autonome regio's. Met gewelddadige nationalisten, zoals die van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, zal er nooit worden onderhandeld.

    De Standaard,

    In 1978 stichten de Franstaligen een autonome partij: de Parti Socialiste (PS), twee jaar later volgen de Vlamingen met de Socialistische Partij (SP) [...]. Op het eind van de jaren 1970 bestaat er geen enkele unitaire Belgische partij meer en elke poging van Belgische unitaristen om een eigen partij te stichten mislukt. Een voortzetting van de federalisering kan niet uitblijven.

    http://users.pandora.be/frankie.schram/inl/000.html

    Het Lega-verschijnsel werd door de Italiaanse unitaristen snel afgedaan als een uiting van egoïstische schrik om de welvaart met de arme zuiderlingen te moeten verdelen.

    De Standaard,

    unitarist 2.0

    ((vooral) in België)

    iemand die het streven naar een Belgische eenheidsstaat ondersteunt; iemand die het belgicisme aanhangt; belgicist

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een unitarist…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Alhoewel een overtuigd unitarist kwam Boudewijn in de loop der jaren tot de overtuiging dat het unionistisch federalisme van Wilfried Martens de beste keuze was om het voortbestaan van België veilig te stellen. Hij en zijn omgeving gruwden van alles dat naar separatisme zweemde.

        De Standaard,

        "Bij zijn aantreden als voorzitter van het Vlaams parlement was het diezelfde De Batselier die aankondigde alle moties en resoluties die geen betrekking hadden op de Vlaamse bevoegheden, onontvankelijk te verklaren", stelt Blokker Joris Van Hauthem vast. Volgens hem zal De Batselier in zijn eigen partij met "verstokte unitaristen" moeten afrekenen.

        De Standaard,

        Wij willen er nogmaals op wijzen dat het in België sinds 1980 ingezette federaliseringsproces alleen maar onafwendbaar kan evolueren in de richting van homogene bevoegdheidspakketten voor de twee deelstaten óf tot mislukking en dus tot separatisme. Aan de unitaristen de keuze.

        De Standaard,