upgraden


upgraden 1.0

iets of iemand verbeteren; iets of iemand op een hoger peil of niveau brengen
Vooral met betrekking tot computerprogramma's, apps, websites etc.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Upgraden…

is een handeling

  • [Functie] wordt gedaan om iets of iemand te verbeteren
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt vaak gedaan met websites, computerprogramma's, apps e.d., maar bijvoorbeeld ook met opleidingen, beroepen of mensen daarbinnen

    Algemene voorbeelden


    Gebruikers zullen zich steeds meer beginnen afvragen waarom ze zouden "upgraden" als hun huidige hardware en software het nog uitstekend doen, en ze geen nood hebben aan nog meer toeters en bellen.

    http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

    Weer upgraden of niet? Ik heb onlangs Windows XP gekocht voor de computers van ons architectenbureau. Nu blijkt dat een van de meestgebruikte ontwerpprogramma's niet werkt onder XP. Ik kan een XP-upgrade kopen voor 500 euro per licentie.

    NRC,

    Het telefoonnet wordt geüpgraded met de ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)-techniek, waardoor de gebruiker een smalle upstream, maar een breedbandige downstream toegang heeft tot Internet- en Omroepdiensten.

    http://www. ivir. nl/publicaties/dommering/napster-cr. html

    "Vroeger dacht ik eerder aan het upgraden van het technisch onderwijs. Maar daar praat men al zo lang over en zonder resultaat. Daarom denk ik dat het beter is dat spoor op te geven en zich te concentreren op het algemeen onderwijs."

    De Standaard,

    Programma's installeren (en deftig onderhouden!) op elke PC is veel tijdrovender dan een eenmalige installatie en een gecentraliseerd onderhoud op een server [...]; het is veel makkelijker om iedereen met dezelfde versie van een programma te laten werken als je enkel het exemplaar op de server moet upgraden; in een echt netwerk speelt het geen rol aan welke computer je begint te werken, omdat je overal over al je gegevens en configuraties beschikt.

    http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

    Het reorganisatieplan heeft geleid tot een vermindering met driehonderd formatieplaatsen [...]. Het gevolg hiervan is enerzijds een noodzakelijke uitstroom van medewerkers op functies in lagere schalen en anderzijds instroom van hoger opgeleide medewerkers en het upgraden van zittend personeel.

    http://www.cbs.nl/nl/organisatie/corporate-informatie/jaarverslag/CBS-Jaarverslag.pdf,

    Daarom wil de politie Hollands Midden de stadswachten 'upgraden' tot politiesurveillanten.

    http://www.gebladerte.nl/00862p52.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met object


    • een systeem upgraden
    • het systeem upgraden

    The Starburst lasersystem Line Dtl's showlaser-systemen, beter bekend als de Starburst lijn, maken gebruik van de laatste high-end technieken uit de laserwereld. Hierdoor kunnen wij onze klanten de meest moderne en flexibele systemen aanbieden. Alle door ons gemaakte systemen kunnen geheel naar toepassing afgestemd worden. Tevens is het mogelijk om in een later stadium het systeem te upgraden of uit te breiden.

    http://www.dtl-laser.nl/nederlands/dtl_main_nederlands3.htm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen