urbi et orbi


urbi et orbi 1.0

( Gezegd van de pauselijke zegen)
(Latijn) voor de stad en de wereld
In eigenlijk gebruik vooral in combinatie met zegen en zegening. Met de stad wordt Rome bedoeld.
Zie ook : urbi et orbi

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de zegen urbi et orbi
  • de zegening urbi et orbi

De zegen urbi et orbi werd van oudsher vanaf de façade van de Sint-Pietersbasiliek uitgesproken op Witte Donderdag, met Pasen en op het hoogfeest van de H.H. Petrus en Paulus.

http://www.rkk.nl/katholicisme/encyclopedie/u/urbi_et_orbi

Zondagnacht had de 75-jarige paus nog de middernachtmis opgedragen, maar maandagochtend moest hij verstek laten gaan voor de traditionele mis op Eerste Kerstdag. Hij wilde later op de ochtend wel zijn kerstboodschap en zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) uitspreken voor de menigte voor de Sint-Pietersbasiliek.

De Standaard,

Eind vorig jaar leidde een plotselinge griep opnieuw tot spekulaties over de gezondheidstoestand van de paus. Op kerstdag moest hij zijn jaarlijkse zegen Urbi et Orbi voor het oog van de wereld onderbreken omdat hij zich niet goed voelde.

De Standaard,

Zuster Adam sprak over [...] de zegening Urbi et Orbi die de heilige vader, onwel door de zorgen over de oorlogswolken boven Europa, uitgesproken had in de basiliek Marie Majeure gewijd aan Onze Lieve Vrouw.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Vaste verbindingen


urbi et orbi rondbazuinen

  1. ( (vooral) in België)
    overal vertellen; openbaar maken

    'Ja, waar is je vrijer?' riep ook Isabelle die haar volgde. Alsof ze niet konden raden dat de ruzie tussen Yves en mij nog altijd niet was bijgelegd. Moest Isabelle het ook nog rondbazuinen urbi et orbi?

    In liefdes naam, Greta Seghers,

zich urbi et orbi uitspreken

  1. ( (vooral) in België)
    zich in het openbaar uitlaten; in het openbaar verklaren

    De instelling is slechts werkelijk met de transmissie van de psychoanalyse bezig, wanneer zij erin slaagt om een plaats te bewaren van het niet-weten met betrekking tot het subject en meer bepaald tot zijn verlangen om psychoanalyticus te worden. Er is niettemin een paradox die voor het ogenblik onoverkomelijk is, met name wanneer de instelling zich 'urbi et orbi' uitspreekt: 'Hij is psychoanalyticus, we kunnen hem inschrijven op de lijsten'.

    http://www.bsp-ebp.be/welcome/start_nl.htm,

urbi et orbi verkondigen

  1. ( (vooral) in België)
    in het openbaar verkondigen; aan iedereen verkondigen; overal verkondigen

    Of de terugkerende vluchtelingen echt welkom zijn in hun vaderland, zal de komende dagen en weken moeten blijken. De huidige machthebbers in Kigali kunnen moeilijk urbi et orbi verkondigen dat dit niét het geval is.

    De Standaard,

urbi et orbi zeggen

  1. ( (vooral) in België)
    in het openbaar zeggen; in het openbaar verklaren

    "In juni 1994 zei ik urbi et orbi dat het mijn laatste mandaat als voorzitter zou worden en bij de jongste regeringsvorming ambieerde ik het ministerschap - wat niet doorging om redenen waar ik niets kon aan doen."

    De Standaard,

urbi et orbi 2.0

afbeelding

Bron: JialiangGao www.peace-on-earth.org
( CC BY-SA 3.0 )

zegen van de paus die hij traditioneel met Kerstmis en Pasen uitspreekt; pauselijke zegen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het urbi et orbi…

is een zegen

  • [Plaats] wordt traditioneel uitgesproken vanaf zijn balkon van de Sint-Pietersbasiliek, uitziend op het Sint-Pietersplein in Rome (Vaticaanstad)
  • [Tijd] wordt traditioneel uitgesproken met Kerstmis en Pasen vanaf 12.00 uur en verder bij bijzondere gebeurtenissen, zoals het aantreden van een paus
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor de rooms-katholieke geloofsgemeenschap
  • [Handelende persoon] wordt uitgesproken door de paus

Hoofdsemagram: zegen


Algemene voorbeelden


Van der Voort levert al 28 jaar de bloemstukken die het plein tijdens het Urbi et Orbi opsieren en hij heeft nog volop inspiratie om er elk jaar iets moois van te maken. 'Op het balkon hebben we witte orchideeën en anthuriums. Als het zonnetje dan schijnt, komt dat wit mooi naar voren', zei hij dinsdag.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/2156411/Leidse-bloemist-regelt-bloemen-voor-Urbi-et-Orbi,

Het urbi et orbi klonk verder bij bijzondere gelegenheden, zoals in de Sint-Pieter als er een paus werd gekroond, in de Sint-Jan wanneer een Paus de troon besteeg en bij verschillende gelegenheden tijdens een Heilig Jaar of Jubileum, ten overstaan van uit de hele wereld naar Rome getrokken pelgrims.

http://www.rkk.nl/katholicisme/encyclopedie/u/urbi_et_orbi

Een Paus heeft [...] amper enige concrete macht: hij moet voortdurend de wereld rondreizen, handjes schudden, wuiven, Urbi et Orbi's aframmelen, rondhossen in de pausmobiel, overal een brede glimlach tonen en de diplomaat uithangen.

http://kardinaal.blogspot.nl/2005_05_01_archive.html,

Paus Pius XI (1922-1939) herstelde het urbi et orbi direct na zijn verkiezing in ere om op die manier als het ware een begin te maken met de verzoening tussen de Kerk en de Italiaanse staat.

http://www.rkk.nl/katholicisme/encyclopedie/u/urbi_et_orbi

Het zou me genoegen doen om de paus tijdens een van de Urbi et Orbi's te horen fulmineren tegen de homo's.

http://forum.fok.nl/topic/360303?token=16015cea713c76e8a8f130416d199816&allowcookies=ACCEPTEER+ALLE+COOKIES,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • het urbi et orbi uitspreken

Paus Franciscus heeft zojuist het Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uitgesproken vanaf zijn balkon op het Sint-Pietersplein in Rome.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/25/paus-spreekt-urbi-et-orbi-uit-2,

De juichende en applaudiserende menigte hoopte nog een glimp van de paus op te vangen toen hij na het uitspreken van het 'urbi et orbi' in zijn pausmobiel een rondje maakte over het plein.

http://www.trouw.nl/tr/nl/13912/Rooms-katholicisme/article/detail/3638523/2014/04/20/Paus-Franciscus-spreekt-zegen-Urbi-et-Orbi-uit.dhtml,

Tegenwoordig wordt het urbi et orbi feitelijk alleen nog uitgesproken met Kerstmis en Pasen en bij bijzondere gelegenheden zoals het aantreden van een nieuwe paus.

http://www.rkk.nl/katholicisme/encyclopedie/u/urbi_et_orbi