urologie


urologie 1.0

medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoek, de diagnose en behandeling van uitwendige nieraandoeningen zoals nierstenen of niergezwellen en van de ziekten of afwijkingen aan het urinewegstelsel bij man of vrouw en aan de mannelijke geslachtsorganen; geneeskunde voor urinewegen e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Urologie…

is een medisch specialisme; is een wetenschap

  • [Object betroffen] houdt zich bezig met het onderzoek, de diagnose en behandeling van uitwendige nieraandoeningen zoals nierstenen of niergezwellen en van ziekten of afwijkingen aan het urinewegstelsel bij man of vrouw en de mannelijke geslachtsorganen
  • [Onderscheid of tegenstelling] is te onderscheiden van de nefrologie die zich richt op de nierfunctie of de werking van de nieren voor de bloedzuivering

    Algemene voorbeelden


    Urologie is de tak van de geneeskunde waarvan de beoefenaren (de urologen dus) zich bezighouden met stoornissen betreffende de urinewegen in ruime zin. De urologie omhelst een relatief scherp omschreven deel van het menselijk lichaam, waarbij er echter wel overlappingen zijn met andere specialismen. Het betreft: Afwijkingen betreffende de afvoerwegen van de nier, zoals vernauwingen van de urineleider of stenen, alsmede goed- en kwaadaardige tumoren in en om de nier en aangeboren afwijkingen. De nier zelf, ten aanzien van de functie ervan als 'afvalverwerker', en de bijnier behoren tot het gebied van de internist/nefroloog [...]. Afwijkingen van de urineblaas, zoals tumoren, stenen of aangeboren afwijkingen. Incontinentieklachten bij de vrouw behoren ook tot het 'urologisch werkgebied', alhoewel ook sommige gynaecologen (vrouwenartsen) zich hiermee bezig houden. Afwijkingen van de plasbuis en prostaat, zoals tumoren, vernauwingen en infecties. Afwijkingen van de penis, zoals impotentie, aangeboren afwijkingen of tumoren. Afwijkingen van de testikel, bijbal en zaadleider, zoals ontstekingen en tumoren, alsmede bijvoorbeeld sterilisaties. Ook de mannelijke onvruchtbaarheid behoort hiertoe.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    De urologie heeft de afgelopen eeuwen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, mede dankzij de ontdekking van Röntgenstralen (waardoor bijvoorbeeld stenen goed zichtbaar werden) en doordat het mogelijk werd om met heel kleine buisjes via de plasbuis de blaas en andere urinewegen te bekijken en te onderzoeken.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    De laparoscopie in de urologie is vrij recent en kent de laatste 3 jaar een exponentiële groei. Welke urologische ingrepen kan men laparoscopisch uitvoeren? In principe kunnen bijna alle open urologische ingrepen laparoscopisch uitgevoerd worden. Veel hangt af van de laparoscopische ervaring van de chirurg. Laparoscopische ingrepen bij kinderen: Opzoeken in de buik van een afwezige testikel. Laparoscopisch ingrepen bij volwassenen: NIEREN. Wegname (gedeeltelijk of volledig) van een nier. Vastzetten van een wandelnier. Verwijderen van niercysten. Niertransplantatie: wegname van de nier bij een levende donor. BIJNIEREN. Wegname bijnier in geval van tumor. URINELEIDER EN NIERBEKKEN. Verwijdingsoperatie ter hoogte van nierbekken of urineleider. Verwijderen van tumoren in de urineleider. BLAAS. Verwijderen van een blaasdivertikel. PROSTAATKANKER. Totale verwijdering van de prostaat. Verwijdering van de lymfeklieren in het klein bekken voor verdere diagnostiek van het prostaatcarcinoom. BALZAK. Afbinden spataders (varicocoele).

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen