v.t.t.t.


v.t.t.t. 1.0

(taal en taalkunde)

voltooid tegenwoordige toekomende tijd
Een van de acht werkwoordstijden, bv.: ik zal hebben gelopen, wij zullen hebben gelopen; ik zal hebben geluisterd, wij zullen hebben geluisterd; ik zal hebben geantwoord, wij zullen hebben geantwoord; ik zal hebben gewerkt, wij zullen hebben gewerkt; ik zal zijn gegaan, wij zullen zijn gegaan; ik zal zijn geslagen, wij zullen zijn geslagen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De v.t.t.t.…

is een werkwoordstijd

      Algemene voorbeelden


      Er zijn, zoals bekend is, heel wat mogelijkheden om de diverse tijden te benoemen: hij doet het (o.t.t.); hij deed het (o.v.t.); hij heeft het gedaan (v.t.t.); hij had het gedaan (v.v.t.); hij zal het doen (o.t.t.t.); hij zou het doen (o.v.t.t.); hij zal het gedaan hebben (v.t.t.t.); hij zou het gedaan hebben (v.v.t.t.).

      http://www.vkblog.nl/bericht/4805/taalgebruik_in_overheidsbesluiten_en_dienstrapporten,

      Volgens sommigen bestaan er in het Nederlands eigenlijk maar twee werkwoordstijden: de onvoltooid tegenwoordige tijd (ik werk, ik lees) en de onvoltooid verleden tijd (ik werkte, ik las). Voor alle andere werkwoordstijden moeten meerdere werkwoorden met elkaar gecombineerd worden. Dat leidt tot acht werkwoordstijden: [...] 6. voltooid tegenwoordige toekomende tijd (vttt): ik zal gewerkt hebben, ik zal gelezen hebben.

      http://www.onzetaal.nl/advies/werkwoordstijden.php

      We gebruiken de voltooide toekomst of de 'voltooid tegenwoordige toekomende tijd' (v.t.t.t.) om te zeggen dat iets in de toekomst 'zal zijn gebeurd'. Als ik om 16.00 uur een opdracht moet inleveren, kan ik zeggen: "Ik zal de opdracht om 16.01 uur hebben ingeleverd" [...]. In het Nederlands gebruiken we deze werkwoordstijd niet vaak. In plaats van de voltooide toekomst (v.t.t.t) gebruiken we meestal de voltooid tegenwoordige tijd (v.t.t.).

      http://www.dutchgrammar.com/nl/?n=Verbs.Re20

      Vervoeging van het werkwoord, kandidaat kan: - aangeven wat de begrippen onvoltooide en voltooide tegenwoordige en verleden tijd betekenen naast dezelfde vormen in de toekomende tijd (dus: ott, vtt, ovt, vvt, ottt, vttt, ovtt, vvtt).

      http://associatie.cramgo.nl/Downloads/Examenprogramma%20PDS%20december%202008%20v4.pdf.,

      We hebben geen v.t.t.t. (voltooid tegenwoordig toekomende tijd) in het Sranantongo.

      http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?id=3131&action=new,

      v.t.t.t. 2.0

      ((vooral) geschreven taal)

      van tijd tot tijd
      Opvallend vaak aangetroffen in advertenties of websites van honden- en kattenfokkers, vooral toegepast op (het fokken van) puppy's en kittens.

      Algemene voorbeelden


      Het is dat ik geen last heb van erge vreetbuien of snoepbuien. Het blijft altijd bij redelijke hoeveelheden. Maar dumping is voor mij geen stok achter de deur gebleken. Voor een lekkere moorkop heb ik v.t.t.t. best een uurtje zweten over.

      http://www.wlsinfo.nl/site1/forum/viewtopic.php?f=12&t=10114&start=735,

      Leuke, informatieve website over de Japanse Shiba Inu. De website heeft honderden prachtige, leuke, ontroerende foto's van Shiba's. Er is informatie over shows, eventueel te verwachten nestjes en nog veel meer. V.t.t.t. staat ook de webcam aan. Veel plezier op de site van "Jaklho Shiba Inu".

      http://www.hondenpage.com/fokkers/Shiba-Inu.php

      Wij kregen net te horen dat onze buurjongen 22 jaar jong is overleden - Van die oneerlijke en moeilijke momenten Swiebert. We snappen er geen van allen wat van maar krijgen er allemaal v.t.t.t. mee te maken. Helaas.

      http://groups.google.nl/group/nl.support.borderline/browse_thread/thread/21c769bfb7577220/be07a3a161d657a9?hl=nl&lnk=gst&q=vttt#be07a3a161d657a9,

      Kleine cattery in Kortenhoef met v.t.t.t. Perzische en Exotic kittens in huis opgegroeid.

      http://www.animals-online.info/nl/katten/kortharige-rassen/exotic/links.asp

      Wij zijn een Duitse doggen kennel met v.t.t.t. pups uit verschillende kleurslagen met FCI stamboom. Alle ouderhonden hebben gezondheidstesten doorstaan.

      http://www.rasfokkers.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=821&Itemid=84

      Kiezen voor een teckelpup zonder toegang tot internet, ga er vandaag de dag maar aanstaan! De advertenties in de bladen zijn vaak eender: v.t.t.t. goed gesocialiseerde, in huis opgevoede pups, af te geven aan passende teckelbazen, tevens staan onze reuen ter dekking voor passende teven.

      http://www.absoluteoriginals.org/pupbemiddeling.htm

      Wij hebben v.t.t.t. gezonde, lieve puppies. Onze honden worden uitsluitend voor de fok gebruikt nadat ze zijn getest en vrij bevonden zijn van PRA en Caterac. Onze pups verlaten vanaf 9 weken hun nestje. Ze zijn dan veterinair onderzocht, geënt, ontwormt, krantzindelijk, gesocialiseerd en hebben een stamboom van de Raad van Beheer.

      http://www.himalaya-hills.nl/puppies.php