varkenshaas


varkenshaas 1.0

afbeelding

Bron: Rainer Zenz
( CC BY-SA 3.0 )

dun, langwerpig stuk vlees dat wordt uitgesneden uit de rug van een varken, aan de binnenkant van het karkas; dun, langwerpig stuk varkensvlees

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een varkenshaas…

is een stuk vlees

  • [Vorm] is dun en langwerpig
  • [Herkomst of oorsprong] is uitgesneden uit de rug van een varken, aan de binnenzijde van het karkas, op de plaats waar de ribben aan de wervelkolom vastzitten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is mager
  • [Kwaliteit] behoort tot de fijnste stukken van het dier
  • [Behandeling of bewerking] wordt in zijn geheel of in stukken gebakken of gebraden
  • [Kostbaarheid] is een van de duurste stukken varkensvlees

Algemene voorbeelden


Snij 4 dunne plakken van de varkenshaas en snij de rest in stukjes, die zo groot zijn als de erwten.

http://www.goldweb.nl/culinair/

Filet mignon met aardappelen. Benodigdheden 800 g zoete aardappelen; 1 1/2 dl melk; zout; peper; een snuifje gemberpoeder; een snuifje nootmuskaat; 600 g puntje van de varkenshaas (nierstuk); 30 g boter of margarine.

http://www.ping.be/kookplek/hoofd35.htm

Farceren is het vullen, bedekken of omhullen van bijvoorbeeld vlees of vis met een farce. En een farce is een fijngemaakte massa van vlees, noten, eieren, vruchten, brood, groente of een combinatie van de verschillende ingrediënten. Het is een handeling die meestal plaatsvindt voor de bereiding van het product. Bijvoorbeeld bij het farceren (vullen) van een varkenshaas.

http://www.bgp-opleidingen.nl/archief/BT200309-farceren.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


varkenshaas 1.1

vlees van de varkenshaas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Varkenshaas…

is vlees; is voedsel

      Algemene voorbeelden


      Aspic van Varkenshaas (Aspics de filet de Porc). Ingrediënten: 200 gram varkenshaas - 6 dl gelei - 100 gram erwtjes uit blik - 1 krop sla - 1,5 dl mayonaise - 2 bananen - 1 truffel of rode paprika - 0,3 dl geklopte slagroom, bereiding: Braad de varkenshaas in wat boter in 20 minuten bruin van buiten en rosé van binnen.

      http://www.goldweb.nl/culinair/

      Leg er een plakje varkenshaas op dat eventueel bijgesneden wordt, zodat het mooi past.

      http://www.goldweb.nl/culinair/

      Voor 2 personen: 1 struik andijvie van ongeveer 400 gram, 200-250 gram varkenshaas, 1 grote ui, 1-2 teentjes knoflook, 2-3 eetlepels olie, 3 eetlepels ketjap manis, 1 klein bouillonblokje, snufje zout of peper.

      NRC,