veelmannerij


veelmannerij 1.0

huwelijk of het samenleven van een vrouw met meer dan één man (doorgaans twee); polyandrie
Waarschijnlijk gevormd naar het voorbeeld van veelwijverij en in het meervoud zelden gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Veelmannerij…

is een huwelijksvorm

  • [Geheel] is een vorm van polygamie
  • [Plaats] komt voor in bv. in India, Bhutan, Tibet en Zuid-Afrika
  • [Betrokkene] is het huwelijk van één vrouw met meerdere mannen, doorgaans twee
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een huwelijk van één vrouw met meerdere mannen
  • [Legitimiteit] wordt in westerse landen als niet-legitiem beschouwd

Algemene voorbeelden


Veelmannerij bij Indiase stammen neemt af. Yumphati Negi is een 35-jarige huismoeder met zeven kinderen. Ze houdt zich bezig met traditionele taken als koken en wassen en bewerkt een stukje grond, net zoals miljoenen andere Indiase vrouwen doen. Maar ze heeft iets meer dan de meeste van die vrouwen, ze heeft twee echtgenoten. Yumphati is tevreden.Ze geeft wel toe dat het hard werken is. Ze kreeg reeds twaalf kinderen, vijf van hen zijn overleden. Batseri ligt in het noordelijke district Kinnaur, een bergachtige streek in de staat Himachal Pradesh. De stammen die zich daar vijfduizend jaar geleden vestigden, hebben een traditie van veelmannerij.

De Standaard,

De twee mannen willen geen details geven over hun intiem huwelijksleven. Volgens de dorpelingen bestaat er echter een maandelijks rotatiesysteem waardoor het wel mogelijk is uit te maken wie de vader van de kinderen is. Het systeem van de veelmannerij komt sterk onder druk. In Batseri kijken veel mensen via satellietantennes naar tv. De 20-jarige Namrand Negi vindt veelmannerij maar niets. Waar meerdere echtgenoten zijn, tracht een van hen altijd de anderen te domineren, aldus zijn redenering.

De Standaard,

Met de grotere landopbrengsten valt de druk ook weg om door veelmannerij het familiaal landbezit intact te houden. Dorpshoofd Suraj Singh Negi zegt dat de jongens en meisjes van Batseri zich afkeren van veelmannerij. Hijzelf vindt dat men de traditie moet in stand houden om de eigen identiteit te vrijwaren.

De Standaard,

Interessant is nog dat van de genoemde 1154 samenlevingen er zes polyandrisch zijn. Overigens komt deze meermannerij alleen voor in samenlevingen die ook polygaam zijn en heeft meestal de vorm van seriële monoandry, zodat mannen weten welke kinderen van hen zijn. Hoe zeldzaam ook, de laatste samenlevingsvorm lijkt aanbevelenswaardig omdat hij in overeenstemming is met onze grondwet, die immers wil dat alle burgers gelijk worden behandeld.

http://www.moorsmagazine.com/actualia/bugel112harem/,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • aan veelmannerij doen

Als vrouw altijd al getrouwd willen zijn met twee mannen? Op naar de Himalaya! In de volgende aflevering van BBC's 'Tribe' is te zien hoe Bruce Parry ervaringen opdoet bij de Layappen in Bhutan, die doen aan 'veelmannerij'. Voor de verandering mogen de vrouwen hier meerdere mannen hebben, in plaats van andersom.

https://www.columbusmagazine.nl/artikel/356/vrouwenparadijs-in-himalaya

met ander, nevengeschikt substantief


  • polyandrie oftewel veelmannerij

Layap is een stam in de Himalaya op 4000 meter hoogte, die wordt afgesloten van de buitenwereld door heel erg veel sneeuw. Layappen zijn uitsluitend boeddhisten en houden er een wel zeer speciale vorm van trouwen op na: polyandrie, oftewel 'veelmannerij', waarbij één vrouw er twee mannen op na mag houden.

https://www.columbusmagazine.nl/artikel/356/vrouwenparadijs-in-himalaya