veelwijverij


veelwijverij 1.0

huwelijk of het sameleven van een man met meer dan één vrouw; vorm van poyygamie
Zowel in neutraal als in negatief gebruik en zelden in het meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Veelwijverij…

is een huwelijksvorm

  • [Geheel] is een vorm van polygamie

    Algemene voorbeelden


    Veel dopersen waren ook tegen het je beroepen op de Bijbel: je eigen geweten bepaalt immers in veel sterkere mate je eigen overtuiging. Omdat men een innerlijk geloof belangrijker vond dan een gezamenlijke geloofsbron is het moeilijker om individuele uitwassen te voorkomen. Spraakmakend zijn dan ook veelwijverij en het naaktlopen van enkele eerste leidslieden.

    http://www.vrijzinnigdelft.nl/lezing_pkn.htm,

    Veelwijverij past volgens Hirsch Ballin niet in de Nederlandse rechtsorde. Op basis van een binnenkort te verschijnen vergelijkend onderzoek van de Universiteit Utrecht zal hij bekijken of justitie meer mogelijkheden moet krijgen om polygamie te vervolgen als een in Nederland wonende buitenlander zich daaraan schuldig heeft gemaakt.

    https://www.nu.nl/binnenland/2125756/nederland-telt-1374-polygame-huwelijken.html,

    Op een zeker moment, wanneer het gekibbel van zijn ouders over het vaderschap van verschillende kinderen totaal verzandt, zien we een Oegandees jongetje demonstratief gapen, in close-up. Zo verging het mij ook een beetje bij de talloze kleine verhaaltjes over mishandeling en onrecht, vererving en moord, maar vooral over veelwijverij, die de film opdist.

    NRC,

    De rechtbank in Zwolle heeft vanmorgen zes leden van CP '86 wegens discriminatie veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van een maand en boetes van duizend gulden. De zes deelden op 26 februari informatiemateriaal uit op een verkiezingsmarkt in het stadhuis van Almere. In het materiaal kwamen kreten voor als 'eigen volk eerst' en 'het is fijn blank te zijn'. Verder werd in de geschriften een 'onvoorwaardelijke terugzending van criminele en parasiterende vreemdelingen' betoogd 'want dan behoren de veelwijverij, het ritueel slachten en het besnijden van meisjes tot het verleden'.

    Meppeler Courant,

    Hoewel twijfel, angst, wraak, machtswellust en wreedheid hoofdmotieven zijn in The Garden of Earthly Delights valt er ook nog te lachen. Om de kruiperigheid en hielenlikkerij bijvoorbeeld, en om de manier waarop ascese geleidelijk aan omslaat in zwelgen en veelwijverij, en gemeenschap van goederen (daar is die andere met harde hand gehandhaafde ideologie!) ontaardt in alles voor enkelen en niets voor velen.

    NRC,

    Huwelijken met meisjes onder de veertien jaar, worden gewoon verwijderd uit de statistieken van de CBS (Centraal Bureau voor de Statistieken). Op die manier bestaan dergelijke huwelijken niet. En het gaat niet alleen over Amsterdam, ook in Rotterdam (en vermoedelijk in heel wat andere grote steden) wordt er zonder verpinken nota genomen van de veelwijverijen, al dan niet met kinderen.

    http://blog.seniorennet.be/angeltjes/archief.php?ID=87227,

    Het zijn de belhamels Ton en Frenk, die redelijk bekend staan in de gehele horeca van deze stad. Meestal gaat het daarbij om uit de hand gelopen situaties, veelwijverijen die uitmonden in drama's en stelposten van de ondefinieerbare soort, of het onbedoeld vernielen van enige inventaris.

    https://books.google.nl/books?id=TJCqDwAAQBAJ&pg=PT14&lpg=PT14&dq=%22veelwijverijen%22&source=bl&ots=8_r08mltHc&sig=ACfU3U21esOsoQRlzb4msS4kov19wirl2Q&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi0yfuB2_PwAhVD2-AKHR8vC6UQ6AEwBnoECAkQAw#v=onepage&q=%22veelwijverijen%22&f=false,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gedoogde veelwijverij

    In het verlengde van de geruchtenmolen die op gang getrokken is in de Amsterdamse gemeenteraad door de liberale fractie in verband met de registratie van gedoogde veelwijverij, komt er nog een leuk aanhangsel bij. Huwelijken met meisjes onder de veertien jaar, worden gewoon verwijderd uit de statistieken van de CBS (Centraal Bureau voor de Statistieken). Op die manier bestaan dergelijke huwelijken niet.

    http://blog.seniorennet.be/angeltjes/archief.php?ID=87227,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn veelwijverij

    Ik vrees dat mijn fascinatie voor Simenon iets onzuivers heeft, want te maken hebbend met zijn onmenselijke productiviteit en zijn vermogen in tien, veertien dagen schrijftijd recht op de kern af te gaan (en niet met zijn veelwijverij: die tienduizend vrouwen, dat was voor 99% betaald spul, dus ongeldig).

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    "Ik heb de Oude Heer toen alles verweten wat ik maar bedenken kon, van zijn veelwijverijen, zijn slechte vaderschap, tot zijn verraad aan mij, zijn zoon, van wie hij per se een Nederlander had willen maken en die hij vervolgens, toen dat mislukt was, in de oorlogsjaren voor eigen doeleinden genadeloos had gemanipuleerd.

    https://books.google.nl/books?id=clDPBAAAQBAJ&pg=PT111&lpg=PT111&dq=%22veelwijverijen%22&source=bl&ots=d43OfUj8W6&sig=ACfU3U0pN_cGJExBChzA99oDgnZtSDIOOg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi0yfuB2_PwAhVD2-AKHR8vC6UQ6AEwB3oECAwQAw#v=onepage&q=%22veelwijverijen%22&f=false,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • polygamie of veelwijverij
    • polygenie of veelwijverij

    "We kennen in Nederland alleen beperkingen als het gaat om het huwelijk zelf. Er is een wettelijk verbod op het aangaan van een huwelijk met meer dan één man of vrouw. In die zin is polygamie of veelwijverij juridisch gezien niet denkbaar."

    https://rechtennieuws.nl/4590/huwelijk-wordt-steeds-verder-opgerekt/,

    We spreken van polygynie, of veelwijverij, indien sprake is van een huwelijk tussen een man en meerdere vrouwen. Polygynie komt veel voor in de wereld in het bijzonder buiten de westerse wereld.

    https://www.elhannouche.nl/is-polygamie-toegestaan/,

    veelwijverij 2.0

    (dieren)

    bij dieren, met name bij vogels (bijvoorbeeld bij karekieten en hoendersoorten als fazanten en korhanen), maar bijvoorbeeld ook bij vissoorten en apensoorten (zoals gorilla's): het paren van een mannetje met meer dan één vrouwtje in een seizoen waarin de voortplanting plaatsvindt

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Veelwijverij…

    is een relatievorm

    • [Tijd] vindt plaats in de periode dat een dier zich voortplant
    • [Betrokkene] is gangbaar onder dieren, m.n. vogels, maar bv. ook onder vissensoorten en apensoorten
    • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een relatie van een mannetje met meerdere vrouwtjes

      Algemene voorbeelden


      Voor ongeveer 10 procent van de vogels is veelwijverij gewoon en zelfs regel. Bij hen heeft de mannelijke vogel na de paring geen taak. Alle plichten worden overgelaten aan de vrouwtjes.

      https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:RD.nl,19910305:newsml_bfc7ac283087ef3adbbf5c243d7ec7c2,

      Veelwijverij. Bij apen is het vrij gebruikelijk dat een mannetje er meerdere vrouwtjes op nahoudt. We zien dit bijvoorbeeld bij meerkatten en franjeapen en ook bij de gorilla en huzaaraap. Zodra de jonge mannetjes volwassen worden verlaten ze de groep.

      http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i005082.html

      De meeste Apistogramma-soorten neigen tot polygamie. Als ze de kans krijgen, paren de mannetjes met verscheidene vrouwtjes achtereen. De neiging tot haremvorming is niet bij alle soorten even sterk. A. nijsseni en A. borellii sluiten meestal een monogaam huwelijk, maar de andere soorten grijpen elke gelegenheid voor veelwijverij aan. De mannetjes baltsen tegen de vrouwtjes die zich in hun territorium begeven. Is een vrouwtje kuitrijp, dan komt het weldra tot paarvorming.

      http://home.planet.nl/~loon0781/dwergcichliden.htm

      LAT-relaties, homohuwelijken, veelwijverij, buitenechtelijke kinderen: niet alleen de mens is creatief in de liefde, ook vogels weten van wanten. Vooral vreemd gaan doen ze graag. "Vogels zijn zelden seksueel monogaam", concludeert de Nederlandse schrijfster Elvira Werkman.

      https://www.hln.be/dieren/vogels-zijn-precies-als-mensen-negen-op-tien-gaan-vreemd~a17dcea8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • aan veelwijverij doen

      Grote karekieten zijn rietzangers die hun voedsel aan het wateroppervlak vergaren en een kunstig nest bouwen tussen verticale riethalmen. Ze hebben een harde, krakende zang, met opvallend grote toonafstanden. De mannetjes bezitten een territorium, waarbinnen ze aan veelwijverij doen. De mannetjes bezitten een territorium, waarbinnen ze aan veelwijverij doen.

      De Standaard,