veertiger


veertiger 1.0

iemand die tussen de veertig en de vijftig jaar oud is; iemand in de leeftijd van 40 tot en met 49 jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een veertiger…

is een persoon

  • [Leeftijd] is tussen de veertig en de vijftig jaar oud

    Algemene voorbeelden


    Tegenwoordig is het heel normaal als een veertiger van popmuziek houdt.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Hij kon het maken op een bloedhete dag zonder das en in hemdsmouwen op televisie te komen. Het gaf hem een jongensachtige charme die je niet direct van een veertiger zou verwachten.

    Poes poes poes, Paul Mennes,

    Bij veertigers zijn vaak meerdere gezondheidsklachten waarneembaar.

    http://www.curavera.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • jonge veertigers
    • prille veertigers
    • vrouwelijke veertigers
    • een keurige veertiger

    De jonge veertigers weten dat ze minstens tot hun zestigste aan de slag zullen moeten blijven.

    De Morgen,

    De prille veertigers van nu werden geconfronteerd met een maatschappij en bedrijfscultuur die op Amerikaanse leest is geschoeid en moesten het stellen met de minder goede baantjes hoewel ze beter opgeleid waren.

    De Morgen,

    Sexy filmrollen (Trading Places, True Lies) gaven Curtis de reputatie dat ze over het perfecte lichaam beschikt. Aan die mythevorming heeft ze 'actief deelgenomen en erg van geprofiteerd', vertelt Curtis in More, maar de tijd is gekomen om die mythe door te prikken. "Ik wil niet dat de argeloze vrouwelijke veertigers van deze wereld denken dat het mij allemaal voor de wind gaat. Dat imago is pure valsspelerij. En ik ben degene die dat beeld in stand houdt."

    Algemeen Dagblad,

    Toen de keurige veertiger hem op de man af kwam vragen of hij een partner zocht, verslikte Will zich toch in zijn wortelsapje. De keurige veertiger keek eerst wat onbeholpen om zich heen en sloeg Will daarna aarzelend op de rug, zoals je dat deed bij kinderen die zich verslikt hadden.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • bebrilde veertigers
    • een gescheiden veertiger
    • een getaande veertiger
    • een verzorgde veertiger

    En de twee bebrilde veertigers zingen de blues over het arme tapijt, dat gedoemd was om al die veranderingen te overleven, slijtend en vaal wordend net als zijzelf.

    NRC,

    Jan reed jarenlang op Oost-Europa, klopte uren en dagen zonder einde, hield zich wakker met amfetamines. Hij klom op zijn achttiende achter het stuur. Nu zit hij als gescheiden veertiger letterlijk aan de kant.

    De Standaard,

    Het was een getaande veertiger in een trenchcoat, die nu in het gangetje stond.

    Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

    Daar dook weer een man op, een verzorgde veertiger in pak met een kalend voorhoofd.

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • dertigers en veertigers

    Vooral dertigers en veertigers realiseren zich tijdens het uitbuiken dat de conditie naar een bedenkelijk peil is gezakt.

    Haarlems Dagblad,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    veertiger 2.0

    ((vooral) in België)

    verschil van veertig of meer behaalde punten tussen twee sportploegen of sporters, vooral bij balsporten; een aantal van veertig of meer behaalde punten bij sporten, vooral balsporten

    Algemene voorbeelden


    Na zeven minuten (81-51) stond er al een dertiger op het bord en via Bullock (10 op 12) en Terclavers (4 op 4 waarvan 3 bommen) stoomde Leuven in de slotfaze zelfs naar een veertiger: 124-83.

    De Standaard,

    veertiger 3.0

    met betrekking tot de jaren veertig van een bepaalde eeuw, met name van de twintigste eeuw; lopend van '40 tot '49
    Komt alleen voor in de woordgroep de veertiger jaren. Die werd vroeger, net als bv. de zeventiger jaren, als een germanisme gezien; alleen de jaren veertig gold als correct. Tegenwoordig worden beide varianten goedgekeurd. Daarnaast heb je ook de varianten de jaren '40 en de jaren 40. Die zijn niet helemaal identiek, want in de jaren '40 vervangt de apostrof het getal 19. Die variant betekent dus per definitie 'de jaren veertig van de twintigste eeuw'. Bij alle andere varianten kan het in theorie ook om een andere eeuw gaan, maar als dat zo is moet het wel expliciet vermeld worden of uit de context blijken.

    Algemene voorbeelden


    De groep liet de swing uit de veertiger jaren, maar ook de boogie en de rhythm and blues uit de vijftiger jaren herleven in een wervelende, maar niet opdringerige show.

    Meppeler Courant,

    Het bestuur reed in twee open landauers voorop in de optocht. De heren waren gekleed in lange slipjassen en hoge hoeden. Dat was aan het eind van de veertiger jaren.

    Meppeler Courant,

    De Historische Vereniging Gemeente Diever gaat op zoek naar de stoel die in de veertiger jaren speciaal voor de burgemeester gemaakt is.

    Meppeler Courant,