veevoer


veevoer 1.0

voer dat is bestemd voor vee; voer voor vee

Semagram (extra betekenisinformatie)


Veevoer…

is voeding

  • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld voor vee

    Hoofdsemagram: voer


    Algemene voorbeelden


    De grasdrogerij in Ruinerwold mag een loods bouwen om daar in de toekomst de nieuw te produceren droge balen veevoer in op te slaan. De raadsleden hadden er gisteravond geen enkel probleem mee.

    Meppeler Courant,

    Problemen met veevoer liggen zeer gevoelig in België. In 1999 leidde de zogeheten dioxinecrisis tot het aftreden van twee ministers in de regering-Dehaene, die daarop een zware verkiezingsnederlaag leed.

    Sp!ts,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • veevoer telen

    Duurzaamheid zit juist tussen de sectoren. Je moet zoeken naar nieuwe bedrijfstypen, zoals het gemengd bedrijf. De akkerbouw en de veehouderij kunnen elkaars problemen helpen oplossen. De akkerbouwer die veevoer gaat telen verruimt zijn vruchtwisseling, de veehouder kan zijn mest meer kwijt. Dan kun je de stoffenkringloop vergaand sluiten en dat is het geheim van duurzaamheid!

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • dierlijk veevoer

    Het getroffen dier is een melkkoe van acht jaar van het ras Prim-Holstein. Vermoedelijk is het dier ziek geworden door het eten van besmet dierlijk veevoer uit Groot-Brittannië. De invoer van dergelijk veevoer werd in Frankrijk in 1989 verboden.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • besmet veevoer

    Justitie in Kortrijk is inmiddels een onderzoek begonnen naar het bedrijf Hanekop in Roeselare, waar de besmetting werd vastgesteld. Overigens bleken de tests op de varkens die het besmet veevoer hebben gegeten, tot dusver negatief.

    Sp!ts,

    Tienduizenden tonnen van mogelijk besmet veevoer werden in het buitenland afgezet nadat het in 1988 in Groot-Brittannië verboden was.

    De Standaard,

    Behalve door besmet veevoer kan BSE ook ontstaan doordat een zieke koe de ziekte tijdens de zwangerschap overbrengt op haar kalf.

    http://www.dlv.nl/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • veevoer voor herkauwers
    • veevoer voor pluimvee
    • veevoer voor varkens

    Men gaat ervan uit dat diermeel de belangrijkste besmettingsbron is voor BSE. Door deze besmettingsbron weg te nemen, kan de ziekte worden uitgeroeid. Sinds 1994 mag daarom geen diermeel van zoogdieren meer worden verwerkt in veevoer voor herkauwers.

    http://www.id.dlo.nl/bse/

    Er wordt een diepgaand onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden om zonder risico's diermeel in veevoer voor varkens en pluimvee wel toe te staan. Voorwaarde is dat kannibalisme wordt voorkomen.

    http://www.e-stem.nl/,

    in voorzetselgroep


    • in veevoer
    • in het veevoer

    Het gebruik van diermeel, groeibevorderaars en antibiotica in veevoer wordt verboden. Er komt een positieflijst met stoffen die wél toegevoegd mogen worden aan diervoer.

    http://www.e-stem.nl/,

    Door het verbod op diermeel in het veevoer sinds december 2000 is er een tekort aan eiwitaanbod in het veevoer.

    http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

    Voorbeelden van mogelijk schadelijke stoffen in het veevoer zijn: schimmelgif (aflatoxine = kankerverwekkend), prionen (veroorzaken gekke koeienziekte en Creutzfeld-Jacob Disease (CJD) bij de mens), dioxinen of PCB's (kankerverwekkende stoffen).

    http://www.studentenkeuken.nl/index2.html

    • via veevoer
    • via het veevoer

    Hoe wordt BSE veroorzaakt? Besmetting via veevoer is de belangrijkste oorzaak.

    http://www.dlv.nl/,

    Waarom is het voor mensen van belang dat het veevoer gezond is? Via het veevoer kunnen dieren schadelijke stoffen binnenkrijgen die indirect de mens bereiken die dierlijke producten consumeert.

    http://www.studentenkeuken.nl/index2.html

    Volgens het ministerie van Landbouw is er nog geen verklaring voor dit geval van gekke-koeienziekte - officieel het eerste in Nederland. Anja 3, geboren in 1992, kan besmet zijn via het veevoer, zij kan de ziekte hebben opgelopen van haar moeder en zij kan de ziekte spontaan ontwikkeld hebben.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • voedsel en veevoer

    Volgens het Britse tv-station ITN verbiedt Hogg deze week nog het gebruik van hersenen, ruggenmerg en de milt van schapen en geiten in menselijk voedsel en veevoer. Uit experimenten van het Instituut voor Diergezondheid in Edinburgh is gebleken dat schapen ook de gekke-koeienziekte kunnen krijgen.

    De Standaard,

    Er bestaat een risico dat de productiegroei de groeiende vraag naar voedsel en veevoer niet bijhoudt. Achterblijvende productie en daarmee stijgende prijzen, zullen vooral in voedselimporterende arme landen desastreuze gevolgen hebben. Daarom moeten overheden voldoende investeren in het mondiale vermogen tot voedselproduktie op lange termijn, zonder dat dit leidt tot continuering van dumping praktijken.

    http://www.gcw.nl/

    voorafgegaan door als


    • dienen als veevoer
    • gebruiken als veevoer
    • verkopen als veevoer

    Vanouds hadden veel inheemse bomen en struiken een economische functie, die echter in de loop der tijd verloren ging. De bast van linde en iep vormde de grondstof voor touw, loof en twijgen dienden als veevoer.

    NRC,

    Via de lekbak komt het water met de moutsuikers, wort genoemd, in de kookketel terecht. De achtergebleven moutresten (bierborstel) wordt met kruiwagenladingen weggevoerd en opgehaald door een boer, die het als veevoer gebruikt. In de brouwketel wordt de wort gekookt.

    http://www.halvemaan.com/

    Melasse, een restproduct van de suikerbereiding, is nu ook biologisch te verkrijgen van Nederlandse suikerbieten. Het wordt onder andere gebruikt voor alcoholproductie. Een tweede restproduct van de biologische suikerbereiding, de pulp, wordt onder EKO-keurmerk verkocht als veevoer.

    http://www.google.nl/search?q=cache:TgEOskMPdtIJ:www.voedingscentrum.nl/content/documents/deel_II_biologische_producten.pdf+cyclamaten+site:.nl=nl=lang_nl

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen