vercommercialiseren


vercommercialiseren 1.0

( Met betrekking tot zaken)
geschikt voor de commercie, het handelsverkeer maken; commercieel maken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vercommercialiseren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Tegenwoordig wordt 90% van al het vlak glas - waartoe ook autoruiten behoren - geproduceerd volgens het 'drijvend glas' (float glass) procédé. Bij dit proces, dat in 1952 door glasproducent Pilkington werd ontwikkeld en vanaf 1959 werd vercommercialiseerd, wordt kwalitatief hoogwaardig glas verkregen via een continu proces waarbij vloeibaar silicium in een bad van vloeibaar stannum wordt gegoten waarop het glas drijft en hard wordt.

      http://www.autokompas.nl/archief/2004/04/Glas_belangrijker_als_designelement.html,

      'De bouw trekt vanouds veel ingenieurs met interesse in technische innovatie. Ze zijn niet gewend die te vercommercialiseren, er een product van te maken.'

      https://www.intermediair.nl/persoonlijke-groei/competenties/we-moeten-aantrekkelijker-worden-voor-niet-traditionele-werkers-in-de-bouw?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

      Nieuwe technologieën vereisten veel ontwikkeltijd alvorens ze konden worden vercommercialiseerd.

      http://213.239.133.63/pictures/FFT-BM.pdf,

      'Bij ademhalingsoefeningen was nooit echt zeker wanneer iemand goed of niet goed ademde. Je legde wel een hand op de buik van die persoon, maar er moest een betere manier zijn', redeneerde logopedist Paul Peters al in 1982. Dat zette hem dusdanig aan het denken, dat er een jaar later, na wat hulp van kennissen, een prototype lag van de Peters Ademfasemeter. [...]. In 1985 stapte Peters naar ID-NL, een bedrijf dat nieuwe vindingen vercommercialiseert. Via die weg kwam hij uiteindelijk bij de Universiteit van Eindhoven terecht. Daar nam men het - toch nog wat ruwe - prototype van Peters met een groep studenten onder handen. Totdat er - we spreken al van 1988 - een klein, handzaam kastje overbleef: de eerste marktversie.

      De Limburger,

      In de toekomst wil Salyp de afvalstromen overigens niet zelf gaan verwerken, maar het concept verkopen aan shredderinstallaties en andere geïnteresseerden, via een industrieel franchisemodel. [...]. Vanherpe: "Wij willen flexibel in deze markt kunnen opereren en zien voor onszelf vooral een rol weggelegd als adviseur en kwaliteitscontroleur bij de toepassing van dit recyclingconcept. De verwerking van de afvalstromen laten we aan anderen over. Ons nieuwe demonstratiecentrum moet het hart gaan vormen van de franchiseopzet. Vanuit de proeffabriek zullen we het concept promoten en vercommercialiseren en willen we de McDonald's van de recyclage worden."

      http://www.salyp.com/2834.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • vercommercialiseerde vormen

      Leuke muziek zonder weird imago en met het hart op de juiste plaats. Daar staat het Engelse Clear-label voor, sinds ze een goed anderhalf jaar geleden gelimiteerde en felgezochte maxi's op de markt is beginnen zwieren. Clear is een labeltje dat buiten de vercommercialiseerde vormen van techno om toch bestaansrecht heeft verworven. Dat op zoek blijft gaan naar goeie, positief beladen muziek.

      http://www.dma.be/p/ultra/1996/clear1.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      vercommercialiseren 2.0

      (pejoratief)

      ( Met betrekking tot zaken)
      te commercieel maken; commercieel uitbuiten

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Vercommercialiseren…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Hij zag er erg moe uit. Ze probeerde het nog eens. 'Vind jij dat die reis een onnodig risico inhield?' 'Kennelijk wel. Er zijn mensen bij omgekomen.' 'Betreur jij het dat de bergen vercommercialiseerd worden?' 'Ja.' 'Maar je doet er zelf ook aan mee.' 'Ja.' 'Een van de mensen die omgekomen zijn,' zei Joanna, 'was een intieme vriendin van je. Een ex, volgens mij.' Hij knikte.

          Bezeten van mij, Nicci French,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          vercommercialiseren 3.0

          (pejoratief)

          ( Gezegd van personen en zaken)
          te commerieeel worden; zich te veel richten op het handelsverkeer, op het verdienen van geld, op het gemak van de consumenten

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Vercommercialiseren…

          is een proces

              Algemene voorbeelden


              Uitgever Maarten Asscher blijft er [...] bij dat de bibliotheken [...] dreigen te vercommercialiseren. "Veel bibliotheken verdienen nu wat bij aan de uitleen van cd's, waarvoor ze een paar gulden vragen, of met zogenaamde 'sprinters ', goedlopende actuele titels die voor f 2,50 per stuk worden uitgeleend. Maar bibliotheken zijn er niet om winst te maken, maar om hun culturele rol in het oog te houden. Die heeft de overheid de afgelopen jaren onvoldoende gecontroleerd."

              NRC,

              Kunstenaar Arjen Boerstra vraagt waarom iedereen die kunst zou moeten zien. "Je richten op een doelgroep past niet in de kunst." Hij geeft ook les op kunstacademie Minerva en een oud-student van hem zegt: "Je wilt niet dat kunstenaars vercommercialiseren. Het doel is niet verkoop."

              https://www.dvhn.nl/groningen/Kunst-commercie-en-Hema-worst-in-het-oude-schooltje-van-Bierum-24913104.html,

              Internet groeit in een razend tempo, Internet vercommercialiseert. Nieuwe structuren op het net als het World Wide Web en nieuwe grafische bedieningsprgramma's maken het veel gemakkelijker om over het net rond te zwerven zonder allerlei esoterische commando's te kennen. Het is zo vriendelijk en makkelijk geworden dat veel nieuwe gebruikers niets anders meer doen dan een beetje bladeren en plaatjes kijken. Van community komt zo weinig terecht. Wie alleen langswandelt behoort niet tot de gemeenschap, maar is alleen consument, toeschouwer. Rheingold denkt dan ook dat mensen daarop uitgekeken raken.

              NRC,

              Vooral zorgelijk vond ik de opmerking dat een tweedeling in de zorg niet zo erg is. Maljers redeneerde dat de een nu eenmaal meer kan kopen dan de ander; iemand met een goed inkomen rijdt dus in een Mercedes en niet in een tweedehands Fiat. Uit een dergelijke opmerking blijkt hoe zeer de zorg aan het vercommercialiseren is en hoe zeer die zorg de basisprincipes van hulp aan de naaste verlaat.

              https://www.trouw.nl/nieuws/tweedeling-in-de-zorg-is-ethisch-ontoelaatbaar~be770bd2/,

              Wilde Joseph Beuys trouwens al niet dat iedereen kunstenaar werd? Het gevolg van deze opvatting is dat de beeldende kunst nu grotendeels een afgeleide geworden is van onze hedendaagse cultuur en die is, zoals we allemaal weten, door en door vercommercialiseerd en gemediatiseerd.

              Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

              Combinatiemogelijkheden


              met ander, nevengeschikt werkwoord


              • vermaatschappelijken en vercommercialiseren

              'Verstrengeling van wetenschappelijk onderzoek met welke commerciële belangen ook is in beginsel afkeurenswaardig.' Vaste adviseurschappen en andere nevenfuncties van wetenschappers vormen volgens haar een reële bedreiging voor onafhankelijk onderzoek. Maar ja, zo weet zij ook: 'De noodzaak om geld binnen te halen inspireert tot vermaatschappelijken en vercommercialiseren.'

              http://www.postdocplatform.nl/,

              tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


              • de vercommercialiseerde zorgverzekeraar

              Onder de vercommercialiseerde zorgverzekeraar werd het zorgverlenen steeds minder een pretje. Zeker de grote onder hen zien de zorg louter als een onderneming.

              http://blogs.kenniscentrum-kjp.nl/2014/12/23/robert-v/op-naar-de-gemeente,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding