verdikkie


verdikkie 1.0

(eufemistisch; (vooral) gesproken taal)

bastaardvloek waarmee men vooral uiting geeft aan irritatie, boosheid, verbazing, verontwaardiging of schrik
Ook gebruikt als versterkend bijwoord.

Algemene voorbeelden


'Kletskoek', 'verdorie' en heel soms 'verdikkie': dat waren de grofste krachttermen die de hoofdpersonen in de familieromans en meisjesboeken van Mien van 't Sant uitten.

NRC,

Bedrijven zijn geen hogeschool, verdikkie! Teveel managers willen van hun bedrijf een hogeschool maken. Dan komen er teveel lijvige academische analyses die vervolgens weer in de la verdwijnen. Het praktisch denken is zoek. Het contact met de medewerker ook.

http://www.jongebazen.nl/kennismanagement/bedrijven-zijn-geen-hogeschool-verdikkie,

Verdikkie, ik had een heel verhaal getypt, maar er is iets misgegaan waardoor ik het nu niet kan plaatsen.

http://hinkehalbertsma.waarbenjij.nu/reisverslag/2744903/verdikkie-oproep,

Ben ik gek of is dit een deja-vu? Exact eenzelfde bericht ben ik al eens tegengekomen! Toen had men ook al vraagtekens, je ziet verdikkie toch wel of het meisjesschoenen zijn?

https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=104&t=127037,

Vrijwel de enige kritiek, die tevens veel gehoord was, was dat de verschijning ervan zo lang op zich heeft laten wachten. Ja, verdikkie. Naar die kritiek zat ik ook een beetje met verbazing te kijken. Een maand terug had ik een interview en de eerste zeven vragen gingen allemaal over waarom het zo lang duurde! De plaat is er toch?! En niemand zat er verder echt op te wachten - behalve wij dan.

http://3voor12.vpro.nl/#!/lokaal/amsterdam/artikel/achtergrond/interview/2013/vox-von-braun.html,

Combinatiemogelijkheden


in de zin


  • wel verdikkie

Wel verdikkie, ik mis tien stukjes van de puzzel.

http://www.realitynet.org/forum/index.php?topic=39094.330;wap,

Voordat Rutte de vergadering opent gaat hij eerst samen met zijn secretaresse de kranten door om te speuren naar lekkages en, slim als hij is, ook op de nieuwssites en de meest relevante actuele weblogs. "Wel verdikkie," zo kan het dan klinken, "heeft die Duvelse Dagtaak toch achterhaald dat we vandaag taart bij de thee hebben om te vieren dat we toch door gaan in Kunduz ongeacht de uitkomst van het GroenLinks congres." Ja, dat heeft Dagtaak.

http://www.dagtaak.org/2012/week6.html,

Ik lag zo lekker te slapen [...] toen ik ineens door mijn nieuwe baasje werd op gepakt en in een bench werd gezet [...]. Nou ik kan goed protesteren en ga het ook heel hard kenbaar maken als jullie dat maar weten. Aaahhhhooeeeeiiiiii, aaaaaahhhhhooooieeeeeiieeee, even spieken of baasje kijkt. Wel verdikkie ze reageert niet eens.

http://www.doggy-paradise.nl/Dagboek_pup/7.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen