verkeersalarm


verkeersalarm 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

waarschuwing van Rijkswaterstaat voor een heel zware spits waarbij door extreme weersomstandigheden overal in het land veel lange files worden verwacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verkeersalarm…

is een alarm

  • [Doel of bestemming] heeft als doel om iedereen die niet per se in de spits de weg op hoeft thuis te laten blijven zodat de fileoverlast zo klein mogelijk blijft
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt afgegeven aan automobilisten
  • [Handelende persoon] wordt afgegeven door Rijkswaterstaat

    Algemene voorbeelden


    Rijkswaterstaat had vrijdagmiddag voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht een 'verkeersalarm' afgegeven. De wegen liepen vol. Vooral rond Amsterdam en Utrecht was het al snel druk. Ook op het onderliggende wegennet is het erg druk. In andere delen van het land werd ook gewaarschuwd voor volle wegen door de winterse omstandigheden.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1076881/2010/12/17/Aantal-files-neemt-zeer-langzaam-af.dhtml,

    De sneeuw veroorzaakt grote overlast voor het wegverkeer. Sommige mensen staan al uren vast en komen nauwelijks vooruit. Vanwege de sneeuw zijn een weer- en een verkeersalarm afgegeven.

    http://nos.nl/video/205947-weer-en-verkeersalarm-door-sneeuw.html,

    Behalve deze twee organisaties is er ook nog Rijkswaterstaat. Die organsatie kan een verkeersalarm afgeven wanneer sprake is van extreme sneeuwval, gladheid of storm. Er wordt al langer gesteggeld over het verkeersalarm. In het verleden zijn weliswaar afspraken gemaakt over een 'definitief protocol' voor het afgeven van een verkeersalarm, maar de ANWB houdt zich het recht voor om haar leden altijd te kunnen waarschuwen voor ernstige files.

    http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3413645.ece/Schultz_wil_een_verkeersalarm.html,

    Het verkeersalarm. Ook een verkeersalarm wordt afgegeven bij erg slecht weer. Dit houdt in dat mensen geadviseerd wordt binnen te blijven en niet de weg op te gaan als dat niet echt noodzakelijk is. Rijkswaterstaat geeft het verkeersalarm af, bij ernstige ijzel, gladheid of storm. Dit ging altijd losstaand van het weeralarm, maar tegenwoordig worden mensen voor allebei in één keer gewaarschuwd.

    http://auto-en-vervoer.infonu.nl/diversen/1631-weeralarm-of-verkeersalarm.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een verkeersalarm geven

    Rijkswaterstaat gaf dit jaar voor het eerst een verkeersalarm. Het Nationaal Crisis Centrum waarschuwt soms ook om binnen te blijven.

    https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2007-02-24/edition/null/page/4?query=verkeersalarm,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007