verkeershufter


verkeershufter 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

iemand die zich hufterig gedraagt in het verkeer, bijvoorbeeld door andere verkeersdeelnemers af te snijden of te dicht op hen te rijden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verkeershufter…

is een hufter; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vormt een gevaar in het verkeer
  • [Gedrag] vertoont hufterig gedrag in het verkeer, bv. door anderen af te snijden, te dicht op hen te rijden of hen anderszins te hinderen

    Algemene voorbeelden


    En als je veertig plus was en in je grijze Mercedes te hard door Almere reed, was je ook een hufter. Want dat, hebben ze gisteren bij RTL Nieuws bekendgemaakt, is de doorsnee verkeershufter: een veertigplus man in een grijze Mercedes. Ik vind het ook erg dat mannen van veertig te hard door Almere rijden, maar om ze nu meteen hufters te noemen. Ik vrees dat het woord op den duur dan toch minder hard aankomt bij de mensen die het echt verdienen. De term 'doorsnee verkeershufter' duidt er sowieso op dat er iets mis is gegaan met de hufter. Onder hufters zou je nooit een doorsnee moeten kunnen vinden: iedere hufter is uniek, excentriek, bijzonder, vindingrijk op zijn eigen manier.

    de Volkskrant,

    Naderende automobilisten moeten maar afremmen. Calimero -,,ik ben klein en zij zijn groot'' - speelt voluit zijn beschermde status in de verkeersjungle uit. Maar dat betekent uiteraard niet dat hij zich niet aan de verkeersregels moet houden. Voetgangers en fietsers zijn niet heiliger dan automobilisten. En verkeershufterij komt niet in soorten. De bumperklever op de snelweg is dezelfde als de kamikaze-voetganger die zich met een fuck you-gebaar voor een aansnellende auto werpt. Of de mountainbiker die zich een doorgang zoekt tussen winkelende oudjes op het trottoir. Hij verplaatst zich deze keer alleen met een ander vervoermiddel. Hier ben ik, roept de verkeershufter, ruim allemaal baan.

    De Standaard,

    Verkeershufters zijn automobilisten die over busbanen rijden, rood licht negeren, trottoirs meepakken, over woonerven scheuren, bumperkleven, veel te hard rijden, afsnijden of een auto besturen tijdens rijontzegging.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politie-gaat-asociale-chauffeurs-hinderlijk-volgen~b040ecff/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005
    Samenhangende woorden (betekenis) apphole; bumperklever