viola d'amore


viola d'amore 1.0

afbeelding

Bron: Frinck51
( CC BY-SA 3.0 )

historisch strijkinstrument dat lijkt op een viool, maar zes of zeven melodiesnaren heeft in plaats van vier en daarnaast een aantal resonantiesnaren en dat vooral gebruikt werd in de baroktijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een viola d'amore…

is een muziekinstrument

  • [Geluid] klinkt min of meer als een viool, maar heeft een langere toonresonantie vanwege de resonantiesnaren
  • [Attribuut] wordt bespeeld met een strijkstok
  • [Bouw] is ongeveer gebouwd als een viool; heeft zes of zeven snaren; heeft een aantal resonantiesnaren
  • [Functie] wordt nog gebruikt in de authentieke uitvoeringspraktijk van barokmuziek
  • [Tijd] was vooral in gebruik ten tijde van de renaissance en de barok
  • [Gebruikswijze] wordt bij het bespelen in de arm gehouden met de hand rond de hals en de onderkant tegen de borst van de speler gedrukt; wordt gestreken met een strijkstok

Algemene voorbeelden


De draailier (Frans: o.a. "vielle à roue", Engels: "hurdy-gurdy") is dus een gestreken snaarinstrument. Door schoksgewijs aan de zwengel te draaien, brengt men de zogenaamde trompetkam (een klein houten blokje onder een van de bourdonsnaren) in beweging en kan men accenten aanbrengen in een melodie. Verder wordt het instrument vaak voorzien van resonantiesnaren, die slechts bij bepaalde frequenties van de klankkast tot klinken komen (vergelijk: sitar, viola d'amore).

http://www.antenna.nl/draailier-doedelzak/,

Dat Herreweghe ook voor de barokinstrumenten (orgel, viola d'amore, viola da gamba, luit...) eigen mensen meebracht, vonden de Wiener prima.

De Standaard,

Er veerden een aantal mensen verdwaasd uit hun slaap omhoog, want het leek of de draaiorgelman zich had bekeerd tot de viola d'amore, de ijscoventer tot de majestueuze, maar dodelijke pracht van de alpengletschers. Hóórden ze het goed? Ze spitsten hun oren en luisterden.

Averechts, Gerrit Komrij,