visarend


visarend 1.0

afbeelding

Bron: mikebaird
(CC BY 2.0)

arend met een witte kop en onderzijde en een donkerbruine rug, die zich voornamelijk voedt met vis en in enkele soorten verspreid over de wereld voorkomt

Semagram


Een visarend…

is een arend; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 50 tot 65 cm lang
  • [Kleur] is aan de kop grotendeels wit gevederd, heeft een witte onderzijde en een donkerbruine rug
  • [Woongebied] komt wereldwijd voor bij zeekusten, beboste meren en rivieren
  • [Beweging] is herkenbaar aan de geknikte vorm van de vleugels tijdens de vlucht, in tegenstelling tot de rechte vleugels van de meeste andere arenden

Hoofdsemagram: arend


Wetenschappelijke naam: Pandion haliaetus

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseAves; Vogels
OrdeAccipitriformes
FamiliePandionidae; Visarenden
SoortPandion haliaetus

Algemene voorbeelden


De Visarend, Pandion haliaëtus is een kosmopoliet, zijn broedgebieden zijn de gematigde streken tot in de tropen. Er bestaan vijf ondersoorten. Onze Visarenden behoren tot de ondersoort van West- en Midden-Europa, Pandion haliaëtus haliaëtus.

http://www.westbrabantsevwg.nl/hupke/hupke120/128-18.php,

De buik en een gedeelte van de kop van de visarend zijn wit, terwijl de rug donkerbruin is. De vleugels zijn smal, lang en wit aan de onderzijde, zodat de vogel in de vlucht grotendeels wit is. Het voedsel van de visarend bestaat vrijwel alleen uit vis en de vogel wordt meestal vliegend boven open water gezien. De visarend vliegt met een trage vleugelslag en jaagt soms ook biddend. De vis wordt gevangen vanuit een stootduik, waarbij de vogel de prooi met naar voren gerichte klauwen uit het water haalt, hierbij verdwijnt de visarend soms geheel onder water.

http://www.vogelvisie.nl/soort/visarend.php

Ook is waargenomen dat de zeearend voedsel van andere vogels steelt. Vooral de visarend moet zijn prooi nogal eens aan zijn grotere rivaal afstaan.

http://www.spidernet.nl/~vox/Artikelen/zeearend.html

Terwijl iedereen zich druk maakt of de Zeearend wel of niet broedvogel van Nederland zal worden, heeft in 2002 een paartje Visarenden een nest gebouwd in de Oostvaardersplassen.

http://members.lycos.nl/wrn/persbericht_2003.htm,