vlakdruk


vlakdruk 1.0

grafische techniek waarbij men een drukvorm gebruikt zonder niveauverschil tussen de af te drukken, geïnkte delen en de niet-drukkende delen die men vaak inktafstotend maakt zoals in de lithografie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vlakdruk…

is een druktechniek

  • [Functie] dient om afbeeldingen of tekst te reproduceren
  • [Wijze] vindt plaats door een afbeelding of tekst af te drukken met een drukvorm zonder niveauverschil tussen de drukkende, geïnkte delen en de niet-drukkende delen
  • [Voorbeeld of specimen] kent onder meer toepassingen zoals de lithografie, offset en lichtdruk

    Algemene voorbeelden


    Aan de hand van voorbeelden leren de cursisten het onderscheid kennen tussen de kunstuitingen uitgevoerd in – hoogdruk: houtsnede, houtgravure, linosnede – diepdruk: burijngravure, staalgravure, ets, droge naald e.a. – vlakdruk: lithografie, zeefdruk, lichtdruk.

    http://www.plantingenootschap.be/downloads/sg0103.pdf

    Men kan via verschillende druktechnieken tot een afdruk komen: vlakdruk (offset), hoogdruk, diepdruk of zeefdruk.

    http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/f206/tekstver.htm

    In grote lijnen kennen we drie verschillende druktechnieken: hoogdruk ook wel boekdruk of typografie genoemd: de hoogliggende gedeelten van de drukvorm geven inkt af op het papier; diepdruk, de diepliggende gedeelten van de drukvorm geven inkt af op het papier (het papier zuigt als het ware de inkt hieruit op); vlakdruk, ook wel lithografie of offset genoemd; bij deze druktechniek bestaan geen verschillen in hoogte van de drukvorm, maar wordt een deel van de drukvorm inktafstotend gemaakt.

    http://www.nvph.nl/filency/index.htm

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • in vlakdruk

    We gaan werken in hoogdruk en diepdruk - niet in vlakdruk - in allerlei technieken, conventionele, minder bekende en gloednieuwe van eigen vinding.

    http://www.dekunstclub.nl/paginas/Workshop04.htm,

    Het stripverhaal is een op grote schaal voorkomende vorm van grafiek en wordt meestal gedrukt in vlakdruk zoals offset vierkleurendruk. (transparante zwartfilm met tekenwerk en tekst en een 3-kleurenschildering op een blauwdruk).

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Grafiek_(kunstvorm)

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    vlakdruk 1.1

    afdruk vervaardigd door vlakdruktechniek

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een vlakdruk…

    is een afdruk

    • [Ontstaan] wordt afgedrukt door een plaat of rol met een tekstgedeelte of beeldgedeelte zonder niveauverschil tussen de drukkende, geïnkte delen en de niet-drukkende delen
    • [Onstoffelijke inhoud] bevat een afbeelding of tekst

      Algemene voorbeelden


      Ter ere van het tweehonderd jarig bestaan van de vlakdruktechniek maakte Jan van der Meulen in oktober 1997 de grootste vlakdruk allertijden, 'De kip met de gouden eieren'. Een vlakdruk met acht kleuren van een dusdanige afmeting (91x131 cm) was mogelijk geworden door de door Jan ontwikkelde staaldruktechniek.

      http://www.vandermeulen-kunst.friesweb.nl/homepage/show/pagina.php?paginaid=61386,

      Ook de kunstenaars Kandinsky, Tapiès en Lissitzky waren gefascineerd door de lithografie. Het is intrigerend om te zien dat in deze vlakdrukken de persoonlijke beeldtaal van deze kunstenaars geheel tot haar recht komt. De 'Kleine Werelden V' (1922) van Wassily Kandinsky (1866-1944) is een virtuoze geometrische fantasie die vermoedelijk vijf keer op de lithosteen getekend en afgedrukt werd.

      http://www.artizontaal.nl/BKJ2009.4/kunstjournaal.2009.4.htm,