vlakkevloertheater


vlakkevloertheater 1.0

(kunst en architectuur; literatuur en theater; neologisme)

theater zonder verhoogd podium waarbij het publiek op de eerste rij op hetzelfde niveau zit als het podium waardoor het publiek meer betrokken raakt bij de voorstelling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vlakkevloertheater…

is een theater

  • [Uiterlijk] heeft een vlakke vloer op gelijke hoogte van het publiek
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot de meeste andere theaters, geen verhoogd podium maar een vlakke theatervloer waarop de apparatuur, bijvoorbeeld de verlichting, meestal ook duidelijk zichtbaar is

    Hoofdsemagram: theater


    Algemene voorbeelden


    Daarna werd [...] een uiteenzetting gegeven over de Toneelschuur, een van de pioniers van het 'vlakkevloertheater' in Nederland. De publieke belangstelling is zo groot dat de bestaande behuizing te klein is geworden. De internationaal vermaarde Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte heeft een schetsplan voor een 'nieuw huis voor de Toneelschuur' gemaakt.

    NOS-Nieuws,

    Pleitbezorgers van een vlakkevloertheater zullen geduld moeten hebben: het Infoversum, dat na de bouwvakvakantie van dit jaar wordt gebouwd in het Ebbingekwartier, krijgt die functie niet.

    http://www.gezinsbode.nl/infoversum-voorziet-niet-in-behoefte-aan-vlakkevloertheater/,

    De directie van het Grand Theatre wil deze culturele voorziening aan de Grote Markt uitbreiden met een vlakkevloertheater.

    http://www.gezinsbode.nl/grand-theatre-streeft-naar-realisering-vlakkevloertheater/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001