vliegeren


vliegeren 1.0

een vlieger oplaten en in de lucht houden; spelen met een vlieger
Wordt vooral in de infinitief (onbepaalde wijs) gebruikt en wordt ook vaak in de infinitiefvorm als zelfstandig naamwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vliegeren…

is een activiteit

  • [Plaats] wordt gedaan op een strand, in een weiland of in een park
  • [Betrokkene] wordt gedaan met een vlieger
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door kinderen en volwassenen
  • [Middel] gebeurt door van de wind gebruik te maken

Algemene voorbeelden


'Houd je van vliegeren?' vroeg ik, 'zullen we morgen een vlieger oplaten?'

Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

Ik dacht erover om Jake uit te leggen dat het leuke aan vliegeren – die korte tijd dat hij in de lucht was – wat mij betrof niet opwoog tegen al die keren dat hij in het gras lag en het touw met klunzige verkleumde vingers ontward moest worden.

Bezeten van mij, Nicci French,

Als Afghaanse man zijnde, die 's winters vliegerde en door de glaslijn tientallen sneetjes op zijn wijsvinger had, zie je dat alles klopt: de vliegers, de wedstrijd en de bewegingen van de vliegeraars. Je wordt als het ware teruggeworpen in de tijd, in de dagen dat Kabul een leefbare stad was. Het flapperen van de vliegers doet je hart sneller kloppen en het geluid van elke doorgesneden lijn brengt je naar een climax.

http://www.depers.nl/UserFiles/File/PDF/De%20pers%20zaterdag%2024%20mei%202008.pdf,

Al kan ik nauwelijks op mijn voeten staan, ondertussen moet ik wel de kite in bedwang houden in de neutraalstand. "Zullen we nog even vliegeren op het strand?", probeer ik nog, maar even later sta ik alweer met de stuurstok in mijn handen.

http://www.knack.be,

Hij had haar leren vliegeren, stiekem, stiekem, haar vader mocht dat niet weten, want vliegeren was iets voor jongens.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

Hij vliegert niet alleen, maar maakt ook foto's vanuit de lucht. Het begon allemaal met de bouw van tientallen bijzondere vliegers. Toen Cees op een dag naar boven keek vroeg hij zich af: wat ziet die vlieger nu eigenlijk? En zo kwam hij op het idee om er een fototoestel aan te hangen.

http://www.omroepgelderland.nl/web/programmas/tv/gelderse-koppen-4/losse-koppen/onderwerpen-2012/1546501/jaloers-op-een-vogel-1.htm#.UdKIItUtqW8,

Combinatiemogelijkheden


met subject


( informeel. Dit is een vorm van subjectsverwisseling: heeft in plaats van de persoon het instrument (de vlieger) als onderwerp.)
  • hoe de vlieger vliegert

Na twee maanden wachten heb ik eindelijk mijn langverwachte UL [...]. Ik ga wel het een en ander extra tapen/verstevigen ivm slijtage van de neus. Die is namelijk van Dacron. Ik ben erg benieuwd hoe hij vliegert.

http://www.vliegerwereld.nl/phpbb/viewtopic.php?f=7&t=3050&start=375,

Ik heb vanavond een nasawing 230 4-lijns besteld bij hoog-vliegers.nl. Ben benieuwd hoe snel hij er is en nog belangrijker hoe hij vliegert. Maar dat zal wel goed komen. Heb volgens mij goed advies gekregen van de heren van hoog-vliegers.

http://www.koekjes.net/cgi-bin/gastenboek/bekijken.pl?denaam=xlaar&start=70,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • vliegeren met geleide vliegers
  • vliegeren met grote matrasvliegers
  • vliegeren met 250-300 kg lijnen

Alle verkeer kan verboden zijn op de wandelpaden en in de duinen. Maar ook op het strand. Dit verbod geldt ook voor zeilwagens, plankzeilen op wielen en soortgelijke tuigen die de baders of strandbezoekers zouden kunnen in gevaar brengen [...]. - Vliegeren met geleide vliegers. - Strand- en animatiespelen. - Plankzeilen - Deltavliegen.

http://www.redderaanzee.wobra.be/

Oxygen organiseert de volgende activiteiten: clinic powerkiting (vliegeren met grote matras-vliegers); clinic maritieme actie met supersnelle ribboten; clinic beeldhouwen o.l.v. een beeldend kunstenaar; clinic schilderen; clinic inline skaten.

http://www.oxygen-events.nl/

Algemene tips [...]. 9. Het verdiend aanbeveling om te vliegeren met 250-300 kg lijnen. 10. Ga er vanuit dat een gecrashte vlieger onverwacht weer op kan stijgen. 11. Zorg dat je bekend bent met hoe te handelen als je niet meer terug kan surfen maar moet zwemmen [...]. 12. Surf niet verder het water op dan je kunt zwemmen, ingeval dat je terug moet zwemmen.

http://www.kitesurf.nl/

met ander, nevengeschikt werkwoord


  • windsurfen en vliegeren

Het kitesurfen, een spectaculaire combinatie van windsurfen en vliegeren, werd de laatste jaren mede dankzij de inspanningen van Naish een zeer populaire watersport.

Haarlems Dagblad,

  • wandelen, fietsen, vliegeren, vissen en lekker luieren
  • strandzeilen, sportvissen, vliegeren, zeilen en mountainbiken
  • gokken, surfen, strandzeilen, vliegeren, skelteren, kuieren op de pier van Blankenberge en zandkastelen bouwen
  • zeefdrukken, vliegeren, superelfstedentocht, zang- en jamsessies, instrumenten maken
  • zwemmen, vliegeren en surfen
  • te wandelen, te vliegeren en te skeeleren

Het is een stabiel duurzaam bos dat CO2 langdurig vastlegt. Het gebruik is gericht op rustige recreatievormen zoals wandelen, fietsen, vliegeren, vissen en lekker luieren.

http://www.parklaan.nl/buro.htm

Ook kunt u strandzeilen, sportvissen, vliegeren, zeilen en mountainbiken.

http://www.terschelling-recreatie.nl/

Natuur is immers goed; voor de mens, voor dieren, voor planten, voor de ruimte die we nodig hebben om in het weekeinde te wandelen, te vliegeren en te skeeleren.

http://www.nederlandstraks.nl/content.cfm?id=1

Tevens zijn er op de Plaza tientallen inloopactiviteiten, bijvoorbeeld zeefdrukken, vliegeren, super-elfstedentocht, zang- en jamsessies, instrumenten maken.

Meppeler Courant,

Niet alleen kan men er zwemmen, vliegeren en surfen en een versnapering gebruiken bij het sinds 1929 gevestigde strandpaviljoen De Zeemeeuw, ook hebben de badgasten uitzicht op het honderd meter verderop gelegen industriële gewoel van de Maasvlakte.

NRC,

Rijen dik liggen de mensen op het strand, baden pootje en doen aan ander strandvertier: gokken, surfen, strandzeilen, vliegeren, skelteren, kuieren op de pier van Blankenberge en zandkastelen bouwen.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden