vliegramp


vliegramp 1.0

afbeelding

Bron: Pedro Aragão
( CC BY-SA 3.0 )

rampzalig ongeluk waarbij een vliegtuig betrokken is of, soms, waarbij verschillende vliegtuigen betrokken zijn, met doden, soms ook gewonden en/of een enorme materiële schade als gevolg; ramp met een of meer vliegtuigen; vliegtuigramp; groot vliegtuigongeluk; ernstig vliegtuigongeval

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vliegramp…

is een ramp

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een ramp met een of meer vliegtuigen

    Hoofdsemagram: ramp


    Algemene voorbeelden


    Chronische overspannenheid kan ook het gevolg zijn van schokkende en pijnlijke gebeurtenissen in het leven. Zoals bijvoorbeeld een vliegramp, seksueel misbruik in de jeugd, een overval op het werk.

    http://www.geocities.com/levenslang/

    Het Rampen Identificatie Team (RIT) verleent assistentie bij de berging en de identificatie van personen die bij een ramp of calamiteit zijn omgekomen, zoals vliegrampen, scheepsrampen, treinongelukken, grootschalige verkeersongevallen, treinongelukken, branden en oorlogsmisdaden.

    http://www.klpd.nl/

    Als de autothrottle gewerkt had zoals door werd beschreven, dan was het hoogstwaarschijnlijk niet bij één vliegramp gebleven. Een vliegtuig ontleent draagkracht aan zijn horizontale snelheid ten opzichte van de omringende lucht. Als deze horizontale snelheid onder een bepaald minimum komt dan zal het vliegtuig overtrekken en neerstorten.

    NRC,

    De Verenigde Naties, die in het gebied toezicht uitoefenen op het vredesakkoord tussen de Angolese regering en de Unita, zeggen niets van de vliegramp te weten.

    De Standaard,

    In een column die in enkele provinciale dagbladen verscheen, schreef hij dat hij in het vliegtuig naar huis smeekte om een vliegramp zodat hij 'nooit, nooit meer terug hoefde naar het vrije Nederland'.

    De Standaard,

    Janmaat verwees in het tv-programma ook naar de vliegramp in Suriname in 1989 waarbij 170 mensen om het leven kwamen: "De meeste kiezers weten dat de vliegramp misbruikt is door sommigen om op kosten van de Nederlandse samenleving vakantietripjes naar Suriname te maken. Dat soort mensen wil de CD helpen remigreren."

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • levens eisen
    • ontstaan

    Sommige voorwerpen kunnen exploderen als de luchtdruk wegvalt. Door de explosie kan zelfs een vliegramp ontstaan.

    http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm

    Vliegramp eist 80 levens. Een Iraans militair C-130 transportvliegtuig is donderdagavond neergestort in het noordoosten van Iran. Volgens het staatspersbureau IRNA kwamen alle 80 inzittenden om het leven.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een vliegramp herdenken
    • een vliegramp overleven
    • een vliegramp veroorzaken
    • een vliegramp voorkomen
    • vliegrampen beleven

    De Boeing 474 van El Al vernietigde 230 appartementen. Klein Kruitberg is geheel en Groeneveen is gedeeltelijk gesloopt. Voor 430 huishoudens is andere woonruimte gezocht. Morgen wordt de vliegramp op verschillende plaatsen herdacht.

    NRC,

    Mr. Bean voorkomt vliegramp. De Britse komiek Rowan Atkinson blijkt een stuk handiger dan zijn populaire personage Mr. Bean. Door kordaat ingrijpen heeft hij weten te voorkomen dat een vliegtuigje neerstortte toen de piloot onwel raakte, meldde het weekblad The Spectator zaterdag.

    De Telegraaf,

    Zeven passagiers overleven vliegramp. Een Boeing 757 van American Airlines is woensdagavond in het zuidwesten van Colombia tegen een berg gevlogen. Daarbij kwamen 157 inzittenden om het leven. Zeker zeven mensen, onder wie een klein meisje, overleefden de ramp.

    De Standaard,

    De passagier van British Airways met een soortgelijke Amerikaanse bestemming zal het laatste traject waarschijnlijk vliegen met partner USAir die de laatste vijf jaar evenveel noodlottige vliegrampen beleefde en onlangs een luchtmachtgeneraal inhuurde ter bevordering van de vliegveiligheid.

    NRC,

    Onderzoek heeft uitgewezen dat de vliegramp werd veroorzaakt door een bomexplosie in de lucht.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een grote vliegramp
    • een tragische vliegramp
    • de ergste vliegramp
    • de zwaarste vliegramp
    • noodlottige vliegrampen
    • recente vliegrampen
    • zware vliegrampen

    Volgens nog onbevestigde berichten van ooggetuigen vielen de motoren stil waarop het vliegtuig een duikvlucht maakte en in de lucht explodeerde. Het gaat om de ergste vliegramp in de Verenigde Staten in zeven jaar tijd.

    Meppeler Courant,

    De identiteit van de 141 mensen die omkwamen bij het neerstorten van een Zaïrees chartervliegtuig, blijft een mysterie, twee dagen na de zwaarste vliegramp van 1995.

    De Standaard,

    De achtergrondartikels die gisterenochtend al op de CNN-pagina's stonden verschillen wellicht niet veel van de stukken die men vandaag in de kranten vindt. Iets over de veiligheid op de Olympische Spelen; over de families; over de rol van de Navy; een chronologie van recente vliegrampen; achtergrond over TWA als bedrijf; achtergrond over de Boeing 747.

    De Standaard,

    De passagier van British Airways met een soortgelijke Amerikaanse bestemming zal het laatste traject waarschijnlijk vliegen met partner USAir die de laatste vijf jaar evenveel noodlottige vliegrampen beleefde en onlangs een luchtmachtgeneraal inhuurde ter bevordering van de vliegveiligheid.

    NRC,

    Tussen een bericht over de voltrekking van een reeks discutabele doodstraffen in Amerika en één over nieuwe pogingen tot vreedzame coëxistentie in het Midden-Oosten valt hem de melding op van een grote vliegramp, de derde die maand.

    Kriblijn, Barber van de Pol,

    Overzicht zware vliegrampen. De ramp met de TWA-Boeing 747 voor de Amerikaanse kust behoort tot de ergste uit de geschiedenis van de passagiersluchtvaart. De botsing tussen twee jumbo's op de vlieghaven van Tenerife in 1977 blijft alsnog de zwartste dag.

    De Standaard,

    Maar Integrale milieu-effectrapportages en Economische Effecten-inventarisaties kunnen de omwonenden nauwelijks geruststellen. Integendeel, de bezorgdheid over de uitbreiding en het aantal klachten nemen eerder toe dan af. Daaraan heeft vanzelfsprekend de tragische vliegramp in de Bijlmer, oktober vorig jaar, het hare bijgedragen.

    NRC,

    • een Noorse vliegramp

    Leger zoekt doden Noorse vliegramp. Hulpverleners startten zaterdag de bergingsoperatie van de 141 slachtoffers uit de donderdag neergestorte Tupolev 154 nabij het Noorse eiland Spitsbergen.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • een vliegramp bij Boekarest
    • een vliegramp bij Lockerbie
    • een vliegramp bij Zanderij

    Het hof hield Janmaat onder meer zijn uitspraken voor over de vliegramp bij Zanderij in 1989.

    NRC,

    Libië heeft geprobeerd via een advocatenkantoor in Washington schadevergoeding aan te bieden aan familieleden van de 259 doden bij de vliegramp bij het Schotse Lockerbie in 1988, zo heeft een Amerikaans juridisch tijdschrift gisteren bekendgemaakt.

    NRC,

    Bij de vliegramp bij Boekarest kwamen 59 mensen om het leven, onder wie 32 Belgen.

    NRC,

    Voorzetsel: in

    • een vliegramp in de Bijlmer
    • een vliegramp in de Bijlmermeer
    • een vliegramp in de Dominicaanse Republiek
    • een vliegramp in Roemenië
    • een vliegramp in Suriname
    • een vliegramp in Tenerife
    • een vliegramp in de Verenigde Staten

    Het team verleende dit jaar ook bijstand voor de identificatie van de 60 slachtoffers van de vliegramp in Roemenië.

    De Standaard,

    Janmaat verwees in het tv-programma ook naar de vliegramp in Suriname in 1989 waarbij 170 mensen om het leven kwamen.

    NRC,

    De drie RIT-leden noemen zonder uitzondering de eerste ramp die ze hebben meegemaakt als de meest indrukwekkende van hun carrière. Voor Abma was dat de vliegramp in Tenerife in maart 1977, toen hij nog werkzaam was bij de rampenstaf van het toenmalig korps Rijkspolitie.

    http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

    Een 71-jarige bewoner van de Bijlmermeer overhandigde de handtekeningen aan de minister. Ze herinnerde Maij-Weggen aan de vliegramp in de Bijlmermeer.

    NRC,

    Op 7 februari verloren bij een vliegramp in de Dominicaanse republiek 189 passagiers het leven.

    De Standaard,

    Het gaat om de ergste vliegramp in de Verenigde Staten in zeven jaar tijd.

    Meppeler Courant,

    Daaraan heeft vanzelfsprekend de tragische vliegramp in de Bijlmer, oktober vorig jaar, het hare bijgedragen.

    NRC,

    • een vliegramp in 1989

    Janmaat verwees in het tv-programma ook naar de vliegramp in Suriname in 1989 waarbij 170 mensen om het leven kwamen.

    NRC,

    Voorzetsel: met

    • een vliegramp met een Dakota DC-3
    • een vliegramp met een ValuJet-toestel

    De laatste ramp waar het RIT mee te maken heeft gehad, is de vliegramp met de Dakota DC-3 in Den Helder op 25 september 1996.

    http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

    Sinds de vliegramp met een ValuJet-toestel in Florida, is de discussie over de veiligheid van het luchtverkeer in de Verenigde Staten opnieuw actueel geworden.

    De Standaard,

    Voorzetsel: overig

    • de vliegramp boven het Schotse Lockerbie

    De VN stelden de maatregelen in 1992 in nadat Tripoli geweigerd had twee verdachten van de vliegramp boven het Schotse Lockerbie uit te leveren.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • aan een vliegramp ontsnappen

    Ternauwernood ontsnapt aan een zwaar auto-ongeluk en een vliegramp, arriveert ze in Libanon.

    De Standaard,

    • gedood worden bij een vliegramp
    • omkomen bij een vliegramp
    • verongelukken bij een vliegramp
    • doden bij een vliegramp

    De man en zijn zuster krijgen te horen dat hun ouders bij de vliegramp zijn omgekomen.

    Beschreven blad, Remco Campert,

    Bij een vliegramp in de Braziliaanse stad Sao Paulo zijn donderdag zeker honderd mensen gedood, onder wie alle 95 inzittenden van de Fokker-100 en inwoners van de wijk waarop het toestel neerstortte.

    De Standaard,

    In april van dit jaar verongelukte vrijwel de gehele selectie bij een vliegramp.

    Meppeler Courant,

    Libië heeft geprobeerd via een advocatenkantoor in Washington schadevergoeding aan te bieden aan familieleden van de 259 doden bij de vliegramp bij het Schotse Lockerbie in 1988, zo heeft een Amerikaans juridisch tijdschrift gisteren bekendgemaakt.

    NRC,

    • getroffen worden door een vliegramp
    • omkomen door een vliegramp

    Peru werd dit jaar al eerder getroffen door een vliegramp.

    De Standaard,

    Er zijn vijf Nederlanders omgekomen door de vliegramp in Venezuela.

    De Telegraaf,

    • (kort) na een vliegramp

    Na de vliegramp in de Bijlmer moesten er in korte tijd 500 vrijwilligers van het Leger des Heils op de been worden gebracht voor eerste bijstand aan mensen die de ramp hadden meegemaakt en aan nabestaanden.

    Meppeler Courant,

    Op de vraag of het niet schandalig is te verklaren dat Surinamers die na de vliegramp bij Paramaribo hun overleden familie opzochten daar beter kunnen blijven, was zijn antwoord: "De CD wil mensen helpen remigreren, daar is niets onfatsoenlijks aan".

    NRC,

    Volgens de passagierslijst die kort na de vliegramp werd vrijgegeven door de maatschappij zaten er naast de vijf Nederlanders ook zes Amerikanen, vier Italianen, twee Hongaren, een Oostenrijker en zes Venezolanen onder wie de vier bemanningsleden in het vliegtuig.

    De Telegraaf,

    • een enquête over een vliegramp

    De parlementaire enquête over de vliegramp in de Bijlmermeer bracht bijvoorbeeld aan het licht dat de verkokering van de overheid zich zelfs uitstrekt tot de postkamers van de departementen.

    NRC,

    • het aantal doden van een vliegramp
    • de oorzaak van een vliegramp
    • (de) slachtoffers van een vliegramp
    • de verdachten van een vliegramp

    Volgens de constitutie van Burundi neemt de voorzitter van het parlement, Sylvestre Ntibantuganya, voorlopig de macht over. Hij riep vanochtend op tot kalmte en benoemde een onderzoekscommissie om de oorzaak van de vliegramp te onderzoeken.

    NRC,

    De oorzaak van de vliegramp was een stuk rubber, die na een klapband een gat in de kerosinetank had geslagen.

    De Telegraaf,

    Veel slachtoffers van de vliegramp zijn, terwijl zij levenloos in het water dreven, door de plaatselijke bevolking beroofd van hun bezittingen.

    De Standaard,

    Het team verleende dit jaar ook bijstand voor de identificatie van de 60 slachtoffers van de vliegramp in Roemenië.

    De Standaard,

    Het aantal doden van de vliegramp komt hiermee op 33.

    De Standaard,

    De VN stelden de maatregelen in 1992 in nadat Tripoli geweigerd had twee verdachten van de vliegramp boven het Schotse Lockerbie uit te leveren.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • de vijfde vliegramp

    Voor US-Air was het de vijfde vliegramp in evenzovele jaren.

    Meppeler Courant,