voetgangersairbag


voetgangersairbag 1.0

(transport, verkeer en reizen)

airbag aan de voorkant van een auto die voetgangers beschermt in geval van een aanrijding
Volvo introduceerde de voetgangersairbag in 2012 als eerste op de nieuwe Volvo V40. De voetgangersairbag wordt sinds eind 2014 niet meer door Volvo in zijn modellen ingebouwd omdat andere veiligheidsmaatregelen effectiever zijn gebleken. Andere autoproducenten hebben de voetgangersairbag nooit in productie genomen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voetgangersairbag…

is een airbag

  • [Functie] dient om voetgangers te beschermen in geval van een aanrijding
  • [Plaats] bevindt zich aan de voorkant van een auto en blaast zich op voor de voorruit
  • [Belanghebbende of begunstigde] beschermt de voetganger bij een aanrijding

    Hoofdsemagram: airbag


    Algemene voorbeelden


    Met de nieuwe Volvo V40 hebben de Zweden een nieuwe veiligheidsprimeur gepresenteerd. Op de V40 debuteert namelijk de allereerste voetgangersairbag ter wereld. Het nieuwe plofkussen maakt gebruik van sensoren in de voorbumper om contact met de onfortuinlijke zwakke weggebruiker te detecteren. Op dat moment wordt de achterzijde van de motorkap (tegen de aansluiting met de voorruit) losgekoppeld en de airbag opgeblazen. De airbag dekt ongeveer een derde van de voorruit af, schermt de harde A-stijlen af, maar dekt ook de binnenkant van de motorkap af waardoor het plaatwerk de voetganger zachter opvangt.

    http://www.autowereld.com/autonieuws/detail.asp?artikel=13078,

    Het lijkt erop dat Volvo de critici gelijk geeft en toch voorzichtig afstapt van het idee van een voetgangersairbag. Andere systemen zouden het ding overbodig maken. Mercedes' veiligheidsbaas Hakan Ipek zei het al in 2012: de voetgangersairbag is overbodig. Inmiddels lijkt Volvo dat zelf ook in te zien: de nieuwe XC90 krijgt 'm niet, en ook niet-SUV's zouden er volgens ontwikkelingschef Lex Kerssemakers van verstoken blijven.

    http://www.autoweek.nl/nieuws/25877/volvos-voetgangersairbag-alweer-van-baan,

    Volvo is nu al uitgekeken op de voetgangersairbag, die twee jaar geleden nog met veel bombarie in de V40 werd geïntroduceerd. Grote kans dat we het ding nooit meer terugzien. Volvo's nieuwe topmodel, de XC90, bevat zo'n beetje alle veiligheidsvoorzieningen die er op dit moment denkbaar zijn, maar zelfs in deze auto keert de voetgangersairbag niet terug.

    http://www.autoweek.nl/nieuws/31017/voetgangersairbag-na-twee-jaar-al-uit-gratie,

    Volgens Wolf-Henning Fanslau van Toyota Duitsland is uit proeven met poppen gebleken dat de voetgangers-airbag het gevaar van hoofdwonden kan verminderen. Toyota presenteert het systeem in oktober.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010644887:mpeg21:a0167,