voetpad


voetpad 1.0

aangelegd pad voor wandelaars; aangelegd wandelpad

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voetpad…

is een pad

  • [Doel of bestemming] heeft een recreatief doel
  • [Functie] dient om te wandelen
  • [Ontstaan] is aangelegd
  • [Plaats] bevindt zich vaak in natuurgebied
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door wandelaars

Hoofdsemagram: pad


Algemene voorbeelden


Het gemeentebestuur heeft overigens nog meer plannen in petto, die de wandelaars ten goede komen. Zo zal er ook een voetpad met schelpen aangelegd worden

Meppeler Courant,

Zo gebeurt het vaak dat wandelaars zich niet aan de aangegeven voetpaden houden, maar zich zonder schroom daarbuiten begeven. Op deze wijze zijn inmiddels al enige sluippaadjes ontstaan.

Meppeler Courant,

Er zijn vele landweggetjes en voetpaden, maar ook kan men heel vaak dwars door de weiden lopen; er zijn vele, goed aangegeven routes.

http://www.nkbv.nl/Service/Gebiedsinformatie/Italie/1151.htm

Een zanderig voetpad en een geasfalteerd fietspad leiden langs heidevelden naar de brandtoren.

http://oud.refdag.nl/series/hoogte/990817bin11.html,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • fietspad en voetpad

De Levensstrijddijk bij Zierikzee moet een wandelboulevard worden. Dat vinden de opstellers van het Recreatieplan Zuidkust Schouwen. Zij zien voor hun geestesoog een fiets- en voetpad op de kruin van de dijk. Plus daar en elders in het gebied uitzichtpunten en informatiepanelen.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


voetpad 2.0

verhoogd voetpad langs een rijweg, gewoonlijk daarvan onderscheiden door een andere bestrating zoals stoeptegels; trottoir

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voetpad…

is een pad

  • [Constructie] wordt meestal verhoogd aangelegd
  • [Deel] wordt afgezoomd door boordstenen die aan oversteekplaatsen vaak worden afgeschuind voor rolstoelen, kinderwagens e.d.
  • [Materiaal] is vaak bedekt met stoeptegels
  • [Functie] dient om over te lopen
  • [Ontstaan] is aangelegd
  • [Positie] ligt langs een rijweg
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door voetgangers

Hoofdsemagram: pad


Algemene voorbeelden


De hoofdgebruikers van binnen de bebouwde kom gelegen gebouwen, erven daaronder begrepen, of terreinen, en bij gebreke daarvan, de eigenaren en/of gebruikers daarvan zijn verplicht de voetpaden van de langs of voor die gebouwen of terreinen gelegen wegen [...], ter breedte van één meter na sneeuwval sneeuwvrij te maken en te houden en bij gladheid met zand, zout of een andere daarvoor geschikte, niet bijtende, stof te bestrooien.

http://www.loppersum.nl/asp/Bestuur/Bestandsbeheer/Vero_APV_031215.pdf

Natuurlijk wordt opgeworpen dat de handelaars hun uitstallingen dan moeten inkrimpen, want nu al worden er van die drie meter voetpad zeker twee ingepalmd door allerlei groenten en fruit, en ook de caféterrassen zitten lelijk in de weg.

http://www.komopstraat.be/illustraties/pas2002-15.pdf,

De Voetgangersbeweging vindt dat dit niet kan. Wij menen dat voetpaden voor de voetgangers bestemd zijn. Skeelers moeten hun geliefde sport kunnen uitoefenen op daarvoor bestemde pleinen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • fietspad en voetpad

Rekening houdende met het grote aantal randvoorwaarden gesteld door de verschillende betrokken partijen werd ervoor geopteerd om de huidige bruggen te vervangen door één beweegbare brug [...], met drie rijstroken en voldoende brede fiets- en voetpaden.

http://www.aalst.be/ZEEBERGBRUG%20WERKEN.htm,

Deze week zal het kruispunt [...] worden aangepakt [...]. Tegelijkertijd vindt ook de herinrichting van de KP-laan plaats. Aansluitend aan deze werkzaamheden zullen nog enkele fiets- en voetpaden worden herstraat.

Meppeler Courant,