voetzoeker


voetzoeker 1.0

klein stukje vuurwerk dat wordt aangestoken en neergeworpen, en zigzaggend over de bodem voortbeweegt tot het met een luide knal ontploft; soms ook algemener ter aanduiding van vuurwerk dat zich niet volgens een grillige baan voortbeweegt: klapper, rotje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voetzoeker…

is vuurwerk

  • [Richting] wordt naar de voeten gegooid en beweegt zich dan grillig voort, als om deze te treffen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] ontploft met een luide knal
  • [Gebruikswijze] wordt aangestoken en neergeworpen

    Algemene voorbeelden


    Vuurwerk dat zichzelf voortbeweegt en daarbij met opzet een grillige baan volgt (voetzoekers, gillende keukenmeiden, luchthuilers) is officieel verboden.

    http://baliedummy.act-one.net/balie/product.asp?product=Vuurwerk_afsteken_door_particulieren,

    Koop liever geen voetzoekers, keukenmeiden e.d. Het gedrag van dit vuurwerk is onvoorspelbaar en dus gevaarlijk.

    http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

    In mijn jeugd kenden wij het vele siervuurwerk nog niet en waren het meestal rotjes en voetzoekers waarmee wij ons vermaakten.

    Meppeler Courant,

    De doodshoofdstrijkers vallen volgens de rijkswacht onder het vuurwerkreglement uit 1959. Dit staat de verkoop toe van vuurwerk met een springlading van maximaal twee gram salpeterkruid. Wel dient de verkoper te beschikken over een vergunning. Hetzelfde geldt voor de verkoop van paarden- en kanonsslagen, voetzoekers, zevenklappers en gouden en zilveren regen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • voetzoekers gooien

    'Wat zijn die daar nu godverdomme toch aan het doen?' vroeg de sergeant. 'Met carbuur aan het schieten! En voetzoekers aan het gooien.' 'Om onze positie te verraden!' zuchtte de adjudant. 'Crapuleus toch hé, die jeugd van tegenwoordig.' 'Zal ik een paar thunderflashes op hun smoel gaan smijten, adjudant?'

    Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

    De Congolees krijgt een gele kaart, terwijl de supporters met voetzoekers beginnen gooien.

    www.sporza.be,

    als subject bij een werkwoord


    • knallen
    • ontploffen

    'Wij bezetten de fabriek tot onze eisen ingewilligd zijn.' Overal knalden nu voetzoekers. De achterste gelederen drongen naar voor en duwden de voorste rijen tegen de rijkswachters.

    Iks, Johan Van Nijen,

    Om vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te laten ontploffen, heb je de toelating nodig van de burgemeester. Eén uitzondering: in de nacht van 31 december op 1 januari heb je die voorafgaande machtiging niet nodig – op voorwaarde dat je de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

    http://www.gent.be/docs/Departement%20Stafdiensten/Dienst%20Voorlichting/Stadsmagazine2010/Januari%202010/08_STAD_JAN_2010.pdf