vol-au-vent


vol-au-vent 1.0

afbeelding

Bron: Rainer Zenz
( CC BY-SA 3.0 )

klein, warm, rond pasteitje van bladerdeeg dat traditioneel is gevuld met kippenragout; kippenpasteitje; koninginnenhapje; vidé

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vol-au-vent…

is een pastei; is een gerecht; is voedsel

  • [Omvang concreet] is klein
  • [Uiterlijk] ziet eruit als een doosje met een dekseltje van bladerdeeg
  • [Vorm] is rond
  • [Ingrediënt] wordt gemaakt van bladerdeeg en ragout, traditioneel ragout van kip, en champignons
  • [Functie] dient om te eten
  • [Temperatuur] wordt warm gegeten
  • [Behandeling of bewerking] wordt vers gemaakt, thuis, bij de bakker of in een restaurant, of voorgebakken te koop aangeboden bij de bakker of de supermarkt
  • [Gebruikswijze] wordt geserveerd en gegeten als voorgerecht

Algemene voorbeelden


Vol-au-vent is een van dé vertrouwde Vlaamse klassiekers. Er zijn maar weinig brasseries of restaurantjes waar dit kipgerecht niet op het menu staat. Als je een beetje extra zorg besteedt aan smaakmakers zoals een scheutje madeirawijn en vers citroensap, krijg je een heel geslaagd resultaat. En waarom zou je ook niet een keer zelf het kuipje van bladerdeeg maken?

http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/vol-au-vent

Hij betreurde de dood van het jonge vrouwtje oprecht, want hij mocht haar zeer gaarne. Toen ze daar zo voorgoed heenging, kwam hem de vol-au-vent in de gedachten, die hij bij haar had gegeten, toen hij op zijn beroemde dienstreis was op de buitenbezittingen. Welk een schotel, en dat zo diep in de wildernis!

De Standaard,

Deze kip heeft wat meer vet dan de jonge versie die speciaal voor het vlees gekweekt werd. Ze is ideaal om een heerlijke bouillon van te trekken, terwijl het gekookte vlees ideaal is voor waterzooi, vol-au-vent en dus voor "koninginnenhapjes", de pasteitjes die met vol-au-vent gevuld worden.

http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

Staat altijd prachtig een vol au vent, je kunt hem zelf maken, maar ook bestellen bij de banketbakker, neem er dan wel een met roomboter, die zijn een stuk lekkerder.

http://www.smulweb.nl/766664/koken/recept/Volauvent-met-kipragout

Na de overdaad met kerst volgt een kliekjesdag want zo'n vogel is leuk maar wat bleef er veel vlees over. We hebben hem helemaal kaal geplukt en haalden er nog 1,3 kilo vlees vanaf. En dan? Vol au vent! Vol au vent? Pasteitjes met kippenragout, vidée, koninginnehapje... het is ons om het even. Het was ouderwets lekker. En daarna hadden we opnieuw restjes want ook dit was, met meer dan een kilo kalkoen, voor een weeshuis.

http://watetenzeopdebergselaan.web-log.nl/wat_eten_ze_op_de_bergsel/2007/12/index.html,