voorlente


voorlente 1.0

(meteorologie)

periode in de winter waarin de temperatuur zo hoog is, dat bomen en planten vroegtijdig gaan bloeien en het lijkt of het al lente is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Voorlente…

is een periode

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een periode in de winter waarin de temperatuur in verhouding zo hoog is, dat bomen en planten al gaan bloeien en het lijkt of het lente is

    Hoofdsemagram: lente


    Algemene voorbeelden


    Het voorjaar van 2012 is al begonnen. Het speenkruid en de hazelaars staan al in bloei. Aangezien de temperaturen voorlopig veel hoger lijken te blijven dan normaal het geval is, zullen meer vroege voorjaarsbloeiers gaan uitlopen [...]. In 2011 begon de zogenoemde voorlente 20 dagen eerder dan normaal. De zomer was op één na de vroegste ooit en de herfst begon juist pas bijna twee weken later dan gewoonlijk.

    De Telegraaf,

    Als gevolg van de hoge wintertemperaturen worden deze dagen in heel Nederland bloeiende hazelaars en het eerste bloeiende speenkruid waargenomen. Volgens de Natuurkalender van Wageningen Universiteit dient de voorlente zich aan.

    http://www.tuinenlandschap.nl/stelling/nieuws/5266/voorlente-dient-zich-aan

    Groeiseizoen in 2011 zeer lang, voorlente 2012 dient zich al aan. De lengte van het groeiseizoen was in 2011 drieëndertig dagen langer dan normaal (jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw). Dit blijkt uit het jaaroverzicht.

    http://www.rsscockpit.com/article.do?action=show&id=2156619498

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een fantastische voorlente

    Vrijdag zwembroek of ski's. Dat is het dilemma voor de honderdduizenden Nederlandse toeristen, die er in de krokusvakantie op uit trekken. De sneeuwvooruitzichten in het Alpengebied zijn, met uitzondering van het overvolle Frankrijk, slecht. In het Middellandse Zeegebied daarentegen is nu al sprake van een fantastische voorlente.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010646001:mpeg21:a0417,