voorverkoop


voorverkoop 1.0

verkoop van toegangskaarten voor een concert, een festival, een tentoonstelling, een voorstelling, een sportwedstrijd e.d. die plaatsvindt vóór de dag dat het evenement plaatsvindt, vaak tegen een gereduceerde prijs; kaartvoorverkoop; ticketvoorverkoop

Semagram (extra betekenisinformatie)


Voorverkoop…

is verkoop

  • [Tijd] vindt plaats vóór de dag waarop een concert, een festival, een tentoonstelling, een voorstelling, een sportwedstrijd e.d. plaatsvindt
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van toegangskaarten, vaak tegen gereduceerde prijs

    Hoofdsemagram: verkoop


    Algemene voorbeelden


    De popavond begint om acht uur. Met optredens van Les Rouges en The Jab beide uit Meppel en Power Shower uit Beilen. Verder de drive-in-pepe showproducties. Double Dutch zorgt voor het geluid. Kaarten kosten in de voorverkoop een tientje.

    Meppeler Courant,

    De belangstelling voor dit concert is overweldigend, maar het is nog niet uitverkocht. De organisator is zeer tevreden over de voorverkoop, maar uitverkocht zal het niet worden.

    Meppeler Courant,

    Roma-scout Roberto Pruzzo zat zaterdagavond aandachtig toe te kijken welke verrassing Aalst hem nog kon bieden, maar na de ontnuchterende 4-0 in Rome gaat de Eendracht-selektie zelfs niet in afzondering. Evenmin wordt nog getraind in het stadion van Anderlecht, waar morgenavond blijkens de voorverkoop ruim tienduizend toeschouwers worden verwacht.

    De Standaard,

    In de weekends werd door dit duo gastoptredens verzorgd. De eerste maal dat dit gebeurde was in Alphen aan den Rijn. De voorverkoop, met lange rijen aan de kassa, was zo goed dat er een extra stuk tribune gebouwd moest worden met steigerplanken van een naast gelegen bouwterrein.

    http://www.renz.nl/

    Zo vlak voor het nieuwe seizoen kunnen beide theaters al een eerste balans opmaken. En die ziet er goed uit. Bij De Tamboer staat de teller voorlopig op 55.000 verkochte kaarten; 10 procent meer dan de voorverkoop van vorig jaar.

    Dagblad van het Noorden,

    Er zijn lezingen, gesprekken en debatten over Mumia Abu-Jamal, de ter dood veroordeelde zwarte journalist, cartoonist Gal en Che Guevara. Toegang 450 frank (voorverkoop 350 frank).

    De Standaard,

    De voorverkoop is uiteindelijk beslissend of de feestavond doorgaat.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • beginnen
    • duren
    • lopen
    • plaatsvinden
    • starten
    • verlopen

    De derde editie van het popfestival 'A Campingflight To Lowlands Paradise' is maandag uitverkocht. Dit betekent dat komend weekeinde 25.000 bezoekers op het festivalterrein bij Walibi Flevo zullen rondlopen. De voorverkoop was op 17 juni gestart.

    Meppeler Courant,

    Als tijdens de voorverkoop die op 19 februari in het Dorpshuis begint, blijkt dat er meer belangstelling is dan de ruim 300 die op de twee avonden geplaatst kunnen worden dan komt er op 16 maart een extra opvoering.

    Meppeler Courant,

    "Maar ook voor dit festival loopt de voorverkoop beter dan ooit", aldus financieel directeur Peter Sikkema.

    Dagblad van het Noorden,

    Op 12 en 13 december vond een voorverkoop met biezondere datumstempel plaats in het Museum van het Louvre, waar zich de loting voor de voorronde afspeelde.

    De Standaard,

    Indien er nog tickets beschikbaar zijn, start de voorverkoop vanaf 14 december op de bekende voorverkooppunten.

    De Standaard,

    Lenny Kravitz treedt op 5 april op in Flanders Expo. De voorverkoop loopt naar wens. Daarom beslisten de organisatoren de musical te verlengen tot 21 september.

    De Standaard,

    De voorverkoop start op 20 november.

    De Standaard,

    Belangrijk is verder dat elk No Panic-optreden de feestvreugde verhoogt door herkenbare en uiterst dansbare rock & roll. De voorverkoop is reeds begonnen.

    Meppeler Courant,

    als object bij een werkwoord


    • (de, een) voorverkoop opstarten
    • (de, een) voorverkoop organiseren
    • (de, een) voorverkoop stoppen
    • (de, een) voorverkoop stopzetten
    • (de, een) voorverkoop verbieden
    • voorverkopen plannen

    De voorverkoop werd eind februari gestopt omdat de beschikbare kaarten op waren. Voor het beperkt aantal toegangskaarten is de belangstelling sterk toegenomen.

    De Standaard,

    Het bestuur van Sportclub Genemuiden heeft een speciale commissie in het leven geroepen, die de organisatie van de wedstrijd voor zijn rekening zal nemen. Inmiddels zijn er in de wijde regio raambiljetten verspreid en is de voorverkoop opgestart.

    Meppeler Courant,

    Het betekent dat er dertigduizend extra kaartjes beschikbaar zijn. Heugelijk nieuws dus voor de vele Vermeer-liefhebbers die gefrustreerd bleven nadat de voorverkoop van deze tentoonstelling al eind februari werd stopgezet.

    De Standaard,

    "Bepaalde bioscopen serveren een ontbijt, andere zorgen voor een spectaculair decor. Weer anderen houden een filmmarathon, organiseren een voorverkoop."

    De Standaard,

    Sterke man Johan Vermeersch, goed voor vele miljoenen in de clubkas, dreigde gisteren zelfs op te stappen als de ordediensten hem niet toestonden vandaag nog een voorverkoop te organiseren.

    De Standaard,

    Tevens werd een voorverkoop op de dag van de wedstrijd verboden en mocht aan Besiktas-fans maar één ticket per voorgelegde identiteitskaart worden afgeleverd.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een snelle voorkoop
    • schriftelijke voorverkoop
    • telefonische voorverkoop

    Zaterdagavond is de grote zaal van schouwburg Ogterop goed bezet: alle plaatsbewijzen voor het bevrijdingsconcert van de Meppeler Bazuin zijn verkocht. De achterban van de christelijke muziekvereniging zorgde voor een zeer snelle voorverkoop.

    Meppeler Courant,

    Schriftelijke voorverkoop. Als u gebruik maakt van de mogelijkheid om nu al schriftelijk kaarten te bestellen, bestelt u automatisch de Musis/Schouwburgpas.

    http://www.mssa.nl/algemeen/algemeen.html

    Op 28 augustus geeft Michael Jackson een concert in de hippodroom van Oostende. Hij zal het nieuwe album "Blood on the Dancefloor" onder de arm hebben dat in mei verschijnt. Kaarten kosten 1.450 frank, exclusief reservatiekosten. De telefonische voorverkoop start pas op 1 april [...]. Resterende tickets zijn vanaf 26 april op de gewone voorverkooppunten verkrijgbaar.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een goed georganiseerde voorverkoop

    De burgemeester legde de club wel voorwaarden op. De belangrijkste zijn een goed georganiseerde voorverkoop, het spelen met gesloten deuren op de avond zelf en de opvang van de Turkse supporters "elders dan in de buurt van stadion".

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • de voorverkoop aan iets

    De organisatoren van de Memorial Ivo Van Damme melden dat het Koning Boudewijnstadion sinds donderdagmiddag volledig is uitverkocht. De voorverkoop aan de speciale loketten is dan ook gestopt en het is uiteraard nutteloos zich zonder toegangsbewijs naar het Heizelplateau te begeven.

    De Standaard,

    Voorzetsel: bij

    • de voorverkoop bij iets
    • voorverkoop bij de gebruikelijke adressen

    Op zaterdag 16 september is 's middags de grote 'Streetparade' van drie muziekkorpsen, voorafgaand aan de grote Taptoe die 's avonds in de Markthallen wordt gehouden. De voorverkoop bij onder andere de VVV is inmiddels begonnen.

    Meppeler Courant,

    Herhaling: 25/3 aldaar, gevolgd door een 'geheim' nachtconcert in Paradiso, Amsterdam (1.00 uur, voorverkoop vandaag bij de gebruikelijke Amsterdamse adressen à f 40).

    NRC,

    Vanwege de verwachte drukte adviseerde het museum toegangskaarten voor een tevoren vastgesteld tijdstip in de voorverkoop te kopen bij de VSB-bank, de Grens Wisselkantoren of de VVV.

    NRC,

    Kaarten 's avonds aan de kerk en in voorverkoop bij VVV Hoogeveen.

    Meppeler Courant,

    Kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop bij de Boerhoorn, bibliotheek en de VVV.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: in

    • de voorverkoop in iets
    • de voorverkoop in België
    • de voorverkoop in Meppel
    • de voorverkoop in Ruinerwold

    De voorverkoop voor films en evenementen start op 28 september in Fnac, Decascoop en Vooruit.

    De Standaard,

    De voorverkoop zowel in Ruinerwold als in Meppel doet vermoeden dat het een volle bak wordt.

    Meppeler Courant,

    De Nationale Happening in het Congrescentrum van de Antwerpse Zoo, op zondag 23 februari, duurt van 10 tot 19 uur. De toegangsprijs bedraagt 150 frank. (100 frank in voorverkoop in de Jokerkantoren.)

    De Standaard,

    Kaartjes waren in de voorverkoop in de diverse kraakcafé's.

    Meppeler Courant,

    Vermeer tussen Delft en Den Haag. "Johannes Vermeer", grote overzichtstentoonstelling met 22 schilderijen of bijna tweederde van het oeuvre van de schilder, en een selektie van topstukken (onder meer Rembrandt en Frans Hals) uit de permanente kollektie van het Mauritshuis [...]; van 1 maart tot 2 juni, dagelijks van 9 tot 18 uur, op donderdag en vrijdag tot 21 uur; toegangsprijs aan kassa 22,50 Fl; voorverkoop in België 430 frank bij alle GWK-kantoren.

    De Standaard,

    Voorzetsel: op

    • voorverkoop op de bekende, vaste, volgende adressen
    • voorverkoop op de bekende, vaste, volgende punten
    • de voorverkoop op woensdag

    Voorverkoop op de bekende adressen en bij On Line With Rock [...] en On The Rocks.

    De Standaard,

    Er kunnen achthonderd mensen in de tent, na de eerste voorverkoop op woensdag gingen grif driehonderd kaarten van de hand.

    Meppeler Courant,

    Voorverkoop vanaf zaterdag 25 mei op de vaste punten.

    De Standaard,

    Op vrijdag 31 maart begint de voorverkoop op de volgende adressen: café De Blizzard (Zwartsluis) [...], muziekhandel Spans (Meppel) en cafetaria Goos (Nieuwleusen).

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: van

    • de voorverkoop van entreekaarten
    • de voorverkoop van kaarten
    • de voorverkoop van kaartjes
    • de voorverkoop van de abonnementen
    • de voorverkoop van de kaarten
    • de voorverkoop van de toegangskaarten
    • de voorverkoop van een tentoonstelling

    De organisatie start binnenkort met de voorverkoop van de kaarten.

    Meppeler Courant,

    Het bestuur van Sportclub Genemuiden verwacht in verband met de vakantieperiode veel toeschouwers op sportpark De Wetering. Het is dus verstandig om zich reeds in de voorverkoop van entreekaarten te verzekeren.

    Meppeler Courant,

    In juli wordt op twee zaterdagavonden moonlight zwemmen gehouden. Volgende week start de voorverkoop van de abonnementen.

    Meppeler Courant,

    Vanaf maandag 5 augustus tot en met donderdag 22 augustus zal de voorverkoop van de kaarten voor de Memorial nog enkel plaats vinden aan de loketten van het bijterrein nummer twee van de Heizel (links van de hoofdtribune).

    De Standaard,

    Nadat de voorverkoop van de toegangskaarten was begonnen waren volgens haar alle beschikbare toegangsbewijzen binnen anderhalve week uitverkocht.

    Meppeler Courant,

    Het betekent dat er dertigduizend extra kaartjes beschikbaar zijn. Heugelijk nieuws dus voor de vele Vermeer-liefhebbers die gefrustreerd bleven nadat de voorverkoop van deze tentoonstelling al eind februari werd stopgezet.

    De Standaard,

    Op maandagavond kunnen ook de versierde wagens, bogen en straatversiering worden opgegeven en is de voorverkoop van kaarten voor de evenementen tijdens het volksfeest.

    Meppeler Courant,

    Eind februari begint de voorverkoop van de kaartjes voor het festival.

    ANP,

    Voorzetsel: overig

    • voorverkoop vanaf (zekere datum)

    Voorverkoop vanaf zaterdag 25 mei op de vaste punten.

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • de voorverkoop voor een concert
    • de voorverkoop voor een meeting
    • de voorverkoop voor een Torhout/Werchter
    • de voorverkoop voor concerten
    • de voorverkoop voor evenementen
    • de voorverkoop voor films

    Zaterdag begint de voorverkoop voor deze concerten.

    ANP,

    De voorverkoop voor Torhout/Werchter is al begonnen bij de bekende voorverkooppunten, en ook bij alle Cera-agentschappen en Superclub-winkels.

    De Standaard,

    De voorverkoop voor films en evenementen start op 28 september in Fnac, Decascoop en Vooruit.

    De Standaard,

    De voorverkoop voor beide concerten (kaartjes respectievelijk 150 en 50 gulden) begint op zaterdag 17 april.

    NRC,

    Privalova, in 1995 in Gent goed voor 6.97, is na een kwakkeljaar opnieuw in vorm. Ze liep vorige woensdag in Madrid 7.04, voorlopig de beste wereldprestatie van het jaar. Vandaag en morgen vindt een voorverkoop voor de meeting plaats in hal 8 van Flanders Expo.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    ( Soms gebruikt tegenover verkoop aan de kassa of aan de deur.)
    • in de voorverkoop
    • in de voorverkoop gaan
    • in de voorverkoop van de hand gaan

    Ook voor dit seizoen zijn seizoenkaarten verkrijgbaar tegen voorverkooptarief. Daarvoor kunt u het formulier invullen en opsturen [...]. Een individuele seizoenkaart kost in de voorverkoop € 31,50. Binnen een gezin dienen de eerste twee gezinsleden een seizoenkaart aan te schaffen. Voor ieder volgend gezinslid kunt u een bijkaart aanschaffen. Een bijkaart kost € 15,00 en is niet tegen voorverkooptarief verkrijgbaar.

    http://www.hardenberg.nl/smartsite12747.htm,

    Alle kaarten, achtduizend in totaal, gingen in de voorverkoop van de hand.

    NRC,

    Vele honderden kaarten waren in de voorverkoop van de hand gegaan en de afwezigheid van de nummer drie van Europa zou voor een forse teleurstelling hebben gezorgd.

    NRC,

    Er zal een gratis pendelbus rijden vanaf treinstration Zandvoort en het publiek kan het festivalterrein van drie kanten bereiken. De toegangsprijs in de voorverkoop zal waarschijnlijk 15 euro bedragen.

    http://forum.clubcharts.nl/topic/27986/1/20#post1081941,

    De voorstelling, waarvoor kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar zijn, begint om 20.00 uur.

    Meppeler Courant,

    Het Dynamique-feest van dj Stef en Pieter-Bas was in de voorverkoop helemaal uitverkocht en wie nog kaarten aan de deur wilde hebben moest er vroeg bij zijn.

    http://www.xs4all.nl/~adark/,

    Het unieke in het geheel is dat de meeste nummers gedanst worden op live-muziek. Na het vaste programma is er de gelegenheid om zelf met de voetjes van de vloer te gaan. In de voorverkoop zijn de kaarten fl. 2,50 goedkoper.

    Meppeler Courant,

    In de Basement wordt een 'virtual nightclub' ingericht waar onder meer door de familie Op 't Scherpst-Van de Scheede een 'Spacy fashion show' wordt gepresenteerd. Alleen toegankelijk voor vrouwen. Aanvang 20u. Kaartjes zijn in de voorverkoop f 25, 's avonds aan de kassa f 30.

    NRC,

    Het feest in sporthal De Schakel gaat alleen door indien de toegangskaarten het goed doen in de voorverkoop.

    Meppeler Courant,

    Voor deze avond zijn reeds meer dan duizend kaarten in de voorverkoop voor Havelters verkocht.

    Meppeler Courant,

    ( (vooral) in België)
    • in voorverkoop
    • in voorverkoop gaan

    David Bowie geeft op zaterdag 27 januari 1996 een koncert in Vorst Nationaal. Hij brengt Morrissey mee als voorprogramma. Tickets voor het optreden gaan vandaag in voorverkoop.

    De Standaard,

    Scholieren en studenten betalen 200 frank, jongeren van 6 tot 12 jaar betalen 80 frank (voor kinderen en scholieren zijn er geen kaarten in voorverkoop).

    De Standaard,

    In voorverkoop kan 1 toegangsbewijs verkregen worden mits vertoon van een document ter identificatie of via een middel ter legitimatie (fankaart).

    http://www.rsca.be/ticketinginfo.php?language=nl=8

    Bryan Adams speelt een concert in Flanders Expo op zaterdag 31 mei. Tickets gaan in voorverkoop vanaf vandaag.

    De Standaard,

    De verkoopprijs van de biljetten in voorverkoop bedraagt 700 frank voor één dag en 1.300 voor de drie dagen.

    De Standaard,

    Dranouter trok vorig jaar zo'n 15.000 bezoekers per dag. Een dag kost 1.100 frank in voorverkoop, 1.600 frank voor twee dagen, 1.900 frank voor het hele weekend.

    De Standaard,

    In voorverkoop kosten tickets 1.100 frank, aan de kassa 1.200 frank.

    De Standaard,

    Tickets zijn enkel verkrijgbaar voor de twee dagen. Ze kosten 1.750 frank in voorverkoop en zijn te koop in alle bekende agentschappen.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • de eerste voorverkoop

    Er kunnen achthonderd mensen in de tent, na de eerste voorverkoop op woensdag gingen grif driehonderd kaarten van de hand.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    voorverkoop 2.0

    verkoop van kaartjes voor het openbaar vervoer, die eerder gekocht kunnen dan de dag waarop men van plan is te reizen
    In de voorbeelden in de combinatie in (de) voorverkoop (zie voor die verbindingen de betekenis 1.0.) en als subject van duren.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Voorverkoop…

    is verkoop

    • [Tijd] vindt plaats vóór de dag waarop men van plan is te reizen
    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van vervoersbewijzen

      Hoofdsemagram: verkoop


      Algemene voorbeelden


      Kort na de middag legde de rijkswacht twee keer het treinverkeer naar Brussel Noord stil. Er stond te veel volk in het station. De avondspits werd nog drukker dan de ochtendspits in Brussel Noord, waar tussen 9 en 15 uur meer dan 100.000 mensen passeerden. 's Avonds wou iedereen terug via het dichtstbijzijnde station. De Zuid barstte uit zijn voegen. In voorverkoop zette de spoorwegmaatschappij 86.625 tickets om. Daar kwamen nog zo'n kleine 30.000 weekendbiljetten bij, een pak gewone treinkaartjes en abonnementen.

      De Standaard,

      Verder kunnen busreizigers bij de buschauffeur strippenkaarten kopen. Strippenkaarten in de voorverkoop zijn goedkoper.

      Meppeler Courant,

      Op vraag van vader Jean-Denis Lejeune en andere ouders van vermoorde en verdwenen kinderen past de NMBS een gunsttarief toe voor deelnemers aan de Mars voor de Rechten van het Kind van zondag 20 oktober. De voorverkoop duurt van woensdagochtend tot vrijdagavond: een treinkaartje voor een reis op zondag naar Brussel Noord en terug vanuit om het even welk station kost dan 200 frank.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      voorverkoop 3.0

      verkoop van iets anders dan toegangsbewijzen of vervoersbewijzen die voorafgaat aan een geplande datum van verkoop, zoals postzegels, loten, vreemde valuta e.d.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Voorverkoop…

      is verkoop

      • [Tijd] vindt plaats voor een geplande datum van verkoop
      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van andere zaken dan toegangsbewijzen en vervoersbewijzen
      • [Voorbeeld of specimen] betreft bv. de verkoop van postzegels, loten en vreemde valuta

        Hoofdsemagram: verkoop


        Algemene voorbeelden


        De wijze waarop loten worden besteld is prima. Driekwart van de clubs gebruikt het verkoperspakket om de lotenverkoop te organiseren en is voorstander van voorverkoop via intekenlijsten.

        http://www.clubactie.nl:81/document.xml?producer=document=60015=71003

        Op camping Wittelterbrug is dit grotendeels het programma dat normaal gesproken ook draait, alleen zijn de activiteiten nu niet gratis, maar wordt er een kleine bijdrage gevraagd die naar het goede doel gaat. Morgen begint de voorverkoop van de ballonnen. Blijft de vraag: zit je er als vakantieganger op te wachten om in actie te komen voor een goed doel?

        Dagblad van het Noorden,

        Het conflict spitst zich toe op een "niet geautoriseerde grotere voorverkoop van vreemde valuta die een substantieel financieel nadeel voor Avebe met zich meebrengt". Avebe is daardoor voor f 20 miljoen het schip ingegaan, zo melden welingelichte bronnen rond het concern.

        De Telegraaf,

        De orderportefeuille bij de breimodegroep is goed gevuld en de voorverkopen bij de badmodegroep zijn bevredigend.

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • traditionele voorverkopen

        De voor gelegenheidszegels traditionele voorverkopen gaan niet door.

        De Standaard,

        als object bij een werkwoord


        • voorverkopen plannen

        Het is de bedoeling dat dit soort papier op een later tijdstip zal worden aangewend voor alle zegels met een frankeerwaarde die lager ligt dan het standaardbriefport (momenteel 16 frank). Op zaterdag 18 en zondag 19 november zijn voorverkopen gepland in Brussel (Postmuseum, Grote Zavel 40), Lommel (Kultureel Centrum, Adelbergpark 1), Court-Saint-Etienne en Florenville.

        De Standaard,

        in voorzetselgroep


        ( (vooral) in België)
        • in voorverkoop

        De Standaard werd vannacht gedrukt op 210.000 eksemplaren, ruim twee en een halve keer de normale oplage en een verdubbeling van het vorige rekord dat op bijna 110.000 gedrukte eksemplaren stond. Deze krant wordt niet alleen op een rekordoplage gedrukt, ook de verkoop zal nooit geziene toppen halen. Zaterdagmiddag waren in "voorverkoop" reeds meer dan 105.000 eksemplaren van De Standaard besteld. Voeg daar de abonnementen en de normale winkelverkoop aan toe, dan stijgt de omzet vandaag alleszins tot 180.000 eksemplaren.

        De Standaard,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        voorverkoop 4.0

        verkoop van cd's, boeken, wijn e.d. die plaatsvindt vóór de datum waarop deze officieel gepresenteerd en verkocht worden
        In tegenstelling tot de betekenis 3.0 is hier sprake van een officiële presentatie.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Voorverkoop…

        is verkoop

        • [Tijd] vindt plaats vóór een officiële datum van presentatie en verkoop
        • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van zaken die officieel gepresenteerd worden, zoals boeken, cd's, wijn e.d.

          Hoofdsemagram: verkoop


          Algemene voorbeelden


          De blonde Kathleen legt uit dat het groot feest is omdat hun nieuwe cd Verliefd uit is. In de voorverkoop zijn daar al dik 160.000 exemplaren van verkocht.

          Het Parool,

          De voorverkoop van de onafgewerkte bordeaux 2000, die nog maandenlang moet sluimeren in zijn barriques, draagt weer alles van een successcenario in zich: kwalitatief lijkt dit millésime sterk tot beresterk na meerdere 'gewone' oogsten; de oogst bezit zelfs bewaarpotentieel, internationaal zitten er voldoende kopers klaar met nog altijd goedgespekte portefeuilles (ondanks de afgeslankte Nasdaq en Dow Jones) en bovendien hangt er een speciaal Millennium-sfeertje rond het jaartal.

          http://www.underthecork.be/nl/community/archief/may_column.html,

          Combinatiemogelijkheden


          in voorzetselgroep


          ( (vooral) in België)
          • in voorverkoop

          Terwijl Trainspotting in België nog aan zijn filmische, muzikale en literaire carrière moet beginnen, wordt Ecstasy in Welsh' thuisland heftig neergesabeld, ook al kon de uitgeverij er in voorverkoop alvast 100.000 stuks van slijten.

          De Standaard,

          Het sprookje gaat verder: van Helmut Lotti Goes Classic II, de plaat die vandaag in de winkel ligt, gingen in voorverkoop al 200.000 stuks de deur uit.

          De Standaard,

          Samson en Gert hebben een nieuwe cd uit. De zesde reeds en in voorverkoop meteen goed voor platina.

          De Standaard,

          Ik ben zelf ook een echte koopjesjager, en bovendien internationaal georiënteerd want vaste klant bij jpc.de en amazon.co.uk. Bij die laatste webwinkel is de cd van Mariusz Kwiecień in de voorverkoop toch onder de 15 euro te vinden!

          http://www.operamagazine.nl/headline/14909/opera-in-de-uitverkoop/,

          Borsato werd een superster bij een breed publiek. Van zijn nieuwe cd De Waarheid gingen in voorverkoop 160.000 stuks weg.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          voorverkoop 5.0

          verkoop van winkelwaar die voorafgaat aan een uitverkoop, al dan niet bestemd voor speciale klanten

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Voorverkoop…

          is verkoop

          • [Tijd] vindt plaats voor een uitverkoop
          • [Belanghebbende of begunstigde] is soms bestemd voor speciale klanten
          • [Toepassingsgebied of bereik] betreft verkoop van winkelwaar

            Hoofdsemagram: verkoop


            Algemene voorbeelden


            Ja, ik ben vanmiddag even de stad in geweest en er is al heel veel afgeprijsd. Tegenwoordig zijn er steeds meer Mid-sale verkopen. Sommige filialen hebben steeds bepaalde artikelen in de aanbieding. Die krijgen dus ook iedere week nieuwe aanvoer, vooral de dameskleding. Er is een voorverkoop en een uitverkoop. Als ik me niet vergis dan is de uitverkoop volgende week zo half juni.

            http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/samenleving/vaste-data-start-uitverkoop.12113,

            De uitverkoop, inclusief de voorverkoop, is al een paar weken aan de gang, dus al te veel keus is er niet meer. De standaardmaten zijn veelal de winkel al uit en dat geldt ook voor de meest gewilde kleuren en modellen.

            http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/archief/article/detail/656914/2005/01/15/N-uacute-doorlopend-uitverkoop.dhtml,

            Fashion Lab. nodigt vrienden en vriendinnen uit voor de voorverkoop op zondag 21 november van 12 tot 17 uur. Eind november zal de uitverkoop van start gaan, maar voor u geldt al op 21 november: 30% korting op de hele collectie!

            http://nl-nl.facebook.com/events/176977342318563/,

            De voorverkopen van de voorjaar/zomer 2002 collectie belopen het viervoudige van de collectie van afgelopen voorjaar.

            http://www.mcgregor.nl/content/nl/1.asp?page=4

            Combinatiemogelijkheden


            als subject bij een werkwoord


            • beginnen

            Voorverkoop is begonnen, uitverkoop begint met een week of 4.

            http://forum.viva.nl/forum/list_message/266324,

            met adjectief ervoor


            • een speciale voorverkoop

            RAF start donderdag 5 januari aanstaande met de Wintersale: flinke kortingen op een groot deel van het assortiment. Maar voor de lezers van de nieuwsbrief hebben zij ook een speciale voorverkoop in petto: woensdagavond aanstaande, van 19 tot 21u.

            http://www.hifi.nl/nieuws/44284/RAFHi-Fi-Klubben-Wintersale-en-voorverkoop.html,

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            voorverkoop 6.0

            ((vooral) in België)

            verkoop van een product voordat de normale verkoop plaatsvindt, waarbij de koper tegen een hogere prijs kan kiezen voor bepaalde alternatieven die aan zijn wensen voldoen
            In de voorbeelden in toepassing op de verkoop van serresla.

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Voorverkoop…

            is verkoop

            • [Functie] dient om kopers in de gelegenheid te stellen producten naar eigen wens aan te schaffen tegen een hogere kostprijs
            • [Tijd] vindt plaats vóór de gewone verkoop

              Hoofdsemagram: verkoop


              Algemene voorbeelden


              Het prijsverschil tussen de sla die in de 2 systemen wordt verkocht, stimuleert de producent om te kiezen voor één van beide systemen. Gedurende het afgelopen seizoen kon de voorverkoop niet volledig tegemoet komen aan de sterke vraag naar alternatieve verpakking. Belangrijke exporteurs of buitenlandse kopers maakten dit voorjaar gebruik van de bemiddelingsverkoop via LAVA om een deel van de serresla in alternatieve verpakkingen vast te leggen.

              http://www.reo.be/ndl/index.htm,

              Combinatiemogelijkheden


              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: in

              • voorverkoop in serresla

              Het aandeel van de voorverkoop in serresla varieert gedurende het seizoen tussen de 20 en 70% van de totale aanvoer.

              http://www.reo.be/ndl/index.htm,

              Voorzetsel: voor

              • voorverkoop van serresla

              De vraag naar alternatieve verpakkingen bij serresla wordt ieder jaar groter. Om aan deze vraag te kunnen beantwoorden, werd in het verleden het systeem van voorverkoop van serresla ingevoerd.

              http://www.reo.be/ndl/index.htm,

              in voorzetselgroep


              • in de voorverkoop

              In periodes met een sterke vraag uit het buitenland, stijgt het aandeel alternatieve verpakkingen en vaak ook het aandeel serresla in de voorverkoop. Het prijsverschil tussen de sla die in de 2 systemen wordt verkocht, stimuleert de producent om te kiezen voor één van beide systemen.

              http://www.reo.be/ndl/index.htm,

              • een systeem van voorverkoop

              De vraag naar alternatieve verpakkingen bij serresla wordt ieder jaar groter. Om aan deze vraag te kunnen beantwoorden, werd in het verleden het systeem van voorverkoop van serresla ingevoerd. De koper kan bij het systeem van voorverkoop niet alleen een keuze maken qua verpakkingen, maar hij heeft ook een dagvers geoogst product ter beschikking.

              http://www.reo.be/ndl/index.htm,