voorzichtigheidshalve


voorzichtigheidshalve 1.0

met het oog op de voorzichtigheid; omwille, ter wille van de voorzichtigheid; vanwege de voorzichtigheid; uit voorzichtigheid; om niet onvoorzichtig te zijn; om de nodigde voorzichtigheid te betrachten

Algemene voorbeelden


De miss haalde de trekker van het startpistool over en dat weigerde. Josee keek naar het pistool, maar haalde ook tegelijk de trekker over en toen ging het wel af. Door de hevige knal raakte de miss lichtgewond aan de wang, waarop de kruitsporen zichtbaar waren. "Het schrijnt een beetje", liet zij weten. Bij de amateurs werd voorzichtigheidshalve geen startschot gelost, maar luidde Josee de bel.

Nieuwsblad van het Noorden,

In dat laatste jaar kwam Nero in hoogsteigen persoon naar Olympia en liet zich inschrijven voor het wagenrennen. In dat nummer moest hij het opnemen tegen doorwinterde deelnemers, maar allen wisten dat hun eventuele zege eigenlijk de dood zou betekenen. De keizer viel twee keer van zijn wagen en hij haalde niet eens het einde van de race. Toch werd hij onder luid gejuich tot winnaar uitgeroepen. Al zijn tegenstanders hadden voorzichtigheidshalve de strijd gestaakt. Nero tooide zichzelf met de olijfkrans.

http://users.pandora.be/hans.d.hollander1/homepage/

Deutsche Bank wil 8 tot 12 procent per jaar vooropstellen als gemiddeld jaarrendement. De jongste elf jaar kwam het rendement van de Hedge Fund Index op 14 procent per jaar uit. Maar voorzichtigheidshalve wordt iets lager gemikt.

De Morgen,

Op de leestafeltjes lagen vunzige verjaarde tijdschriften en beduimelde magazines. Hij stak er voorzichtigheidshalve zijn hand niet naar uit, zocht een afgezonderd hoekje en bereidde zich voor op een lange wachtbeurt.

De stenen toren, Jo Claes,

Als kloosterbroeder is Han in het ijzige noorden van Canada terechtgekomen waar hij zich achttien uur per dag de kelere werkte voor ouderloze kinderen, eindeloos vermoeid en zwaar belast, maar niettemin heel vrolijk. Een jaar daarna was ik aan de beurt, met die belijdenis, en ik was er voorzichtigheidshalve alleen naar toe gegaan, zonder enige feestelijkheid.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Voorzichtigheidshalve legde de Europese Commissie de meetlat voor het welslagen van de 'zachte' saneringsoperatie al op een veel lager niveau, door in te zetten op een capaciteitsreductie van 'ten minste' 19 miljoen ton.

NRC,

Al had ik tussen mijn bad en het koffer-pakken voorzichtigheidshalve nog een stapel boterhammen met kaas en appelgelei naar binnen gewerkt, ik wilde dit feest niet aan mij laten voorbijgaan en sloot me aan bij Bolle, die forel toebereid met noten bestelde.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

Niemand kan mij betrappen. Ik moet er wel op letten, dat ik alles weer precies op dezelfde plaats terugleg. Wat alles? Ik trek, voorzichtigheidshalve, de eerste deur van het buffet open. Dat heb ik ook vaak gedaan als ze thuis waren. Want daar staat mijn spaarpot.

Danny, Clem Schouwenaars,

Met grote bewondering moest ik constateren dat Thaise vrouwen al na een paar spelletjes de volgorde van de tweeënzeventig kaarten uit hun hoofd kennen. Dat verhoogde hun kans om juist te handelen met honderd procent. Met dergelijke vaardigheden konden ze al lang in het geld zwemmen, maar ze willen hun geheim niet prijsgeven. Daarom moeten Thaise vrouwen voorzichtigheidshalve altijd alles weer verliezen.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets voorzichtigheidshalve even aankijken

In het marktsegment van de commercieel exploitabele 'betere film', waar Cinegrafie zich in begeeft, ziet hij de digitale omwenteling niet lang na de multiplexen plaatsvinden. Voorzichtigheidshalve zal men even aankijken hoe de omwenteling zich bij de grote jongens voltrekt. Roelvink ziet echter wel een paar haken en ogen aan de switch naar digitaal.

http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/home.html,

  • iets voorzichtigheidshalve adviseren
  • iemand voorzichtigheidshalve iets adviseren

Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Voorzichtigheidshalve wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te mijden bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij zwangeren.

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Zikavirus_ook_op_Cura_ao,

Voorzichtigheidshalve adviseren wij u een eventuele dividenduitkering pas te ramen in het jaar van de vaststelling van het dividend.

https://www.terneuzen.nl/.../2016_04_21_B2_Begrotingscirculaire_2017_2020_BRF Provincie Zeeland.pdf,

  • iets voorzichtigheidshalve doen

Vorig jaar verdubbelden de Japanse buitenlandse beleggingen tot 75 miljard dollar ten opzichte van 1992, maar het merendeel van die investeringen werd voorzichtigheidshalve gedaan in internationale yen-obligaties.

NRC,

  • voorzichtigheidshalve een slag om de arm houden

Voor de vierde keer bij de raad aankomen voor euro's, dit keer voor extra isolatie, dat vindt de wethouder te gortig. Die maakt dus pas op de plaats en wil duidelijkheid. Duidelijkheid die het Spuugh-bestuur hem wel wil geven, maar ondertussen houdt het voorzichtigheidshalve een slag om de arm. Zodat het later niet afgerekend wordt op dat ene festijn dat misschien toch voor meer geluid zorgde dan verwacht.

De Limburger,

  • voorzichtigheidshalve advies inwinnen

Vlaamse minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) gaat "voorzichtigheidshalve" juridisch advies inwinnen over de Vlaamse subsidies aan de Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael. Hij doet dat nu topman Eric Domb van het park Pairi Daiza in Henegouwen stelt dat het om oneerlijke concurrentie gaat. Bourgeois wijst erop dat de twee Vlaamse instellingen een maatschappelijke functie hebben, in tegenstelling tot het beursgenoteerde Pairi Daiza.

https://www.gva.be/cnt/aid1559066/pairi-daiza-vs-zoo-raar-spelletje,

  • voorzichtigheidshalve kiezen voor iets

Niet uit te sluiten is dat DNB voorzichtigheidshalve kiest voor een kortlopende belening tegen opnieuw 5,5 procent, om vervolgens na de Bundesbank-vergadering van volgende week donderdag tot een tariefs-verlaging te besluiten.

NRC,

  • iets voorzichtigheidshalve niet meedelen
  • iets voorzichtigheidshalve niet noemen

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fisher and Paykel meldt dat het werkt aan een wasmachine met ingebouwde computer en modem. Bedoeling is dat het toestel zelf de diagnose van defecten doet. De technicus kan van thuis via een telefoonverbinding zien wat er aan de hand is en, indien mogelijk, de corrigerende bevelen geven. Mechanische problemen los je zo natuurlijk niet op, maar de reparateur weet dan tenminste wat hij moet meebrengen en of een bezoek ter plaatse zinnig is. Wat het tuig gaat kosten en wanneer het op de markt komt, deelde de firma voorzichtigheidshalve niet mee.

De Standaard,

Of zijn baan ook zal sneuvelen, weet hij niet, maar voorzichtigheidshalve noemt hij zijn naam liever niet: "Het is op dit moment nu eenmaal niet zo verstandig om op te vallen".

NRC,

  • iets voorzichtigheidshalve schatten op

Oost-Vlaamse steden en gemeenten zoals Zelzate, Evergem en Eeklo willen wel eens weten wat er op hen afkomt in de eerste jaren van de nieuwe eeuw: meer goederenverkeer zal transiteren tussen Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen, Gent, Zeebrugge, Calais. Men schat dit verkeer voorzichtigheidshalve op 2.000 vrachtwagens per etmaal in de beginperiode.

De Standaard,

  • iets voorzichtigheidshalve schrijven

Misschien beïnvloedt het maanlicht niet zozeer de aarde maar wel de satellieten die de metingen doen, schrijven de onderzoekers voorzichtigheidshalve in hun onderzoeksrapport in Geophysical Research Letters.

De Standaard,

  • iets voorzichtigheidshalve toevoegen aan iets

De beslissing van Van Hecke bracht wel mee dat De Roo voor het eerst sinds de aanvang van zijn parlementair mandaat, de voorbije vier weken volledige voorrang heeft gegeven aan zijn gezin. Voor de CVP'er kan Marc Van Peel perfect voorzitter blijven. Zoals de kaarten nu liggen, voegt hij er voorzichtigheidshalve aan toe.

De Standaard,

Geen enkel land heeft een vetorecht inzake de uitbreiding van de Navo, aldus de ambassadeur. Hij voegde er voorzichtigheidshalve wel aan toe dat die uitbreiding terdege rekening moet houden met de veiligheidsbelangen van andere betrokken staten.

De Standaard,

  • voorzichtigheidshalve uitgaan van iets

Toch werd in de raming van de Bank voor 2001 voor de ontwikkeling van de BTW-ontvangsten voorzichtigheidshalve uitgegaan van een groeitempo dat beduidend onder de progressie ligt die, bij afwezigheid van belangrijke maatregelen, op grond van de geraamde groei van de particuliere consumptie en de investeringen in woningbouw mag worden verwacht.

http://www. bnb. be/sg/Nl/Produits/Pdfrevec/0108econl. pdf,

  • voorzichtigheidshalve vragen naar iets

Het risico van de ondernemer bij aankoop van het oude postkantoor was dat het bestemmingsplan niet in die functie voorzag. Hij vroeg voorzichtigheidshalve wel naar de eventuele consequenties van een weigering.

Meppeler Courant,

  • iets voorzichtigheidshalve zeggen

Sinds het begin van de epidemie en tot 31 maart van dit jaar zijn 10.132 mensen met hiv geregistreerd. Meer dan 2.000 hebben al aids gekregen. De cijfers komen van het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie (IHE). Het Instituut wil dubbeltellingen uitsluiten en trekt daarom 1.048 personen van de totaallijst af. Van die seropositieven heeft men immers onvoldoende gegevens en het is mogelijk dat er een aantal meer dan één keer geregistreerd zijn omdat zij op verschillende plaatsen een onderzoek hebben laten uitvoeren. Daarom zegt het IHE voorzichtigheidshalve: "Er zijn dus in feite in België tussen 9.084 en 10.132 geïnfecteerde personen aangegeven."

De Standaard,