vraagwoord


vraagwoord 1.0

(taal en taalkunde)

woord waarmee een vraagzin, een open vraag wordt ingeleid, zoals hoe, hoeveel, waar, waardoor, waarmee, waarom, wat of wie; vragend woord

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vraagwoord…

is een woord; is een taaleenheid

  • [Geheel] behoort tot de voornaamwoorden (zoals wie, wat, welke), de bijwoorden (zoals hoelang, waar, wanneer, hoe), de voornaamwoordelijke bijwoorden (zoals waardoor, waarmee, waarom, waarvan) of de telwoorden (zoals hoeveel)
  • [Functie] dient om aan te geven dat er een vraag wordt gesteld; leidt een open vraag in
  • [Positie] staat aan het begin van een vraagzin
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. hoe, hoeveel, waar, waardoor, waarmee, waarom, waarvan, wanneer, wat, wie, wat of welke

Hoofdsemagram: woord


Algemene voorbeelden


Vragen kunnen worden ingeleid door een vraagwoord (wie, welke, waar, etc.) of een voorop geplaatst werkwoord.

http://lands.let.kun.nl/cgn/doc_Dutch/topics/version_1.0/annot/orthography/ort_prot.pdf/URL,

De fout wie hun eigenlijk maken. Madrid wie denk ik de beste ploeg heb. Wat is hier aan de hand? Taalvervuiling of taalvernieuwing? En waarom doet Cruijff dit eigenlijk? Niet omdat hij nu zo origineel wil zijn. Waarschijnlijk weet hij helemaal niet dat hij dit doet. Welk onbewust proces brengt hem ertoe om de betrekkelijke voornaamwoorden die en dat te vervangen door de vraagwoorden wie en wat?

http://www.meertens.nl/

Allo's zijn dommer dan gewone mensen, dat weet iedereen. Allo's zijn zo dom omdat Nederlands voor hen een tweede taal is en ze dus in de knoop komen met bijvoorbeeld vraagwoorden. Allo's worden daarom NT2'ers genoemd. NT2 = Nederlands als tweede taal.

NRC,

Ik heb nog meer geleerd: aan algemene taalvaardigheid mankeert het veel NT2'ers niet, de problemen zitten in de schooltaalvaardigheid. Op school, daar struikelen ze over de vraagwoorden, dan breekt het gebrek aan idioom op, op die plek onderscheiden ze de signaalwoorden niet. Signaalwoorden zijn de woorden 'daar', 'dan' en 'op die plek'.

NRC,

Het Engels kent 8 vraagwoorden: who, whose, what, when, where, which, why, how.

http://wp.digischool.nl/engels/oefenen/grammatica/grammatica-over-woorden/een-vraag-stellen-met-een-vraagwoord/

Een ervaren journalist kent het belang van de vijf belangrijkste vraagwoorden: wie, wat, wanneer, waar en waarom.

https://books.google.nl/books?id=2scdGiMpe2QC&pg=PA66&lpg=PA66&dq=vraagwoord&source=bl&ots=TnYN32WoDl&sig=ig4VF1Btwzh8Va_T21ePt2LcE0c&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj7hpHCiu7YAhUrCcAKHRwyBzE4PBDoAQgsMAE#v=onepage&q=vraagwoord&f=false,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • vraagwoorden combineren

Je kunt de vraagwoorden wat en hoe ook heel goed combineren: 'wat is X en hoe wordt dat gedaan?', bij voorbeeld 'wat is het werk van een secretaresse en hoe wordt dat gedaan?', of 'wat is de aard van secretariaatswerk en hoe is dat sociaal georganiseerd?'.

http://www2.fmg.uva.nl/emca/PS.htm

met koppelwerkwoord


  • een vraagwoord zijn

Een andere vraag luidt: 'Een vader wil de kamer van een van zijn dochters schilderen. De kamer heeft 4 muren die 4 meter lang en 3 meter hoog zijn. Wat is de oppervlakte van een muur in m²?' Bij Engels krijgt de vraag 'Wat is de oppervlakte' als antwoord 'surface'. 'Wat' is een vraagwoord met twee betekenissen en het leven is niet eenvoudig.

NRC,

Hoe heet de burgemeester van Wezel en hoe kom je dat te weten? Je koopt een echoput op, plaatst deze in het gazon en roept heel hard 'Wezel'. De put antwoordt: 'Ezel'. In de vraag staat tweemaal het woord hoe. De eerste keer ('hoe heet') wordt gevraagd naar een naam, de tweede keer naar een methode. 'Hoe' heeft hier twee betekenissen. Als je deze niet weet, kun je de vragen niet beantwoorden. 'Hoe' is een vraagwoord. Dat heb ik pas geleerd.

NRC,

met substantief ervoor


  • een tweetal vraagwoorden

Veranderlijke woorden passen zich aan aan het naamwoord waarvan ze afhankelijk zijn of waarnaar ze verwijzen. Ze omvatten de getallen van één tot en met vijf, en acht, genitief partikels, bezittelijke voornaamwoorden, een tweetal vraagwoorden, persoonlijke en onpersoonlijke voornaamwoorden, aanwijzende voornaamwoorden en de woorden voor 'ander/e', 'al/le', en 'gelijke welk/e'.

http://www.wetenschapsagenda.leidenuniv.nl/index.php3?c=87,

gevolgd door als


  • vraagwoorden als 'hoe' en 'wat'

Naast vraagwoorden als hoe en wat treffen we ook vaak waarom aan, de vraag naar de 'verklaring' van sociale verschijnselen.

http://www2.fmg.uva.nl/emca/PS.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen