vredespad


vredespad 1.0

in enige verbindingen
Alleen aangetroffen in de onderstaande verbindingen op (het) vredespad gaan, op (het) vredespad zijn.

Vaste verbindingen


op (het) vredespad gaan; op (het) vredespad zijn

  1. ergens gaan of zijn of erop uit zijn om vijandelijkheden te doen stoppen en vrede te sluiten of tot stand te brengen; vervolgens ook figuurlijk in toepassing buiten de context van gewapende conflicten: ergens gaan of zijn of erop uit zijn om verzoening tot stand te brengen met een voormalige tegenstander of persoon van een andere gezindheid
    Soms ook met weglating van het werkwoord: op (het) vredespad, uit zijnde op of bereid tot het sluiten van vrede of het tot stand brengen van verzoening, respectievelijk, in bijwoordelijk gebruik: in het streven naar vrede of verzoening met een tegenstander.

    In juni 1940 ging Plesman weer op vredespad. Nu naar Göring in Berlijn, die hij eerder al op Schiphol had ontmoet. Hoewel Plesman een uiterst vasthoudend man was, die zijn zaken sterk kon bepleiten, ook buiten luchtvaartverband, was zijn plan tot mislukken gedoemd.

    http://www.refdag.nl/oud/boek/boekte/010110boekve01.html,

    Een burgemeester die in werktijd een coltrui draagt met werkmansbroek en zich laat aanspreken bij zijn voornaam, wekt de indruk dat beroepspersonage en privé-personage samenvallen [...]. Zo zou er ook veel voor te zeggen zijn, als mensen die de opdracht hebben het welzijn te bevorderen - of dat nu dominees zijn of vormingswerkers - beroepskleren aantrokken als zij op het vredespad gingen.

    Wennen aan vrede, K.L. Poll,

    Minister Herfkens was de afgelopen week op vredespad in Congo, de vroegere Afrikaanse kolonie van België. Ook was zij in Rwanda, Burundi en in Oeganda [...]. Samen met haar collega's uit Engeland [...] deed minister Herfkens een poging in deze politiek explosieve regio van Afrika het vredesproces weer op gang te brengen.

    http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/650/Minister+Herfkens+op+vredespad+in+Afrika,

    Nu Israël op vredespad is, wordt het overstroomd met hoog bezoek.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2652735/1996/01/17/Toch-weer-ophef-over-bezoek-aan-Orient-House.dhtml,

    De premier is op vredespad [...]. De premier zet zich scherp af tegen de ideologie van confrontatie. Vrije meningsuiting is synoniem geworden voor schelden!

    http://jurgenverstrepen.typepad.com/jurgen_verstrepen_maakt_l/2004/12/verhofstadt_voo.html,

    De eerste dag had ik mij, nog steeds op vredespad, laten meetronen naar zijn kamer.

    Dix heures et demie du matin en hiver; Voorleesverhaal; Over parelvliegers en doodshoofdvlinders, Hilde De Smedt,

    Lea Rabin antwoordde dat haar man in Arafat een vredespartner had gezien en wenste hem sukses op het vredespad.

    De Standaard,

vredespad 2.0

Soms ook met een hoofdletter als eigennaam van een specifiek vredespad.

Algemene voorbeelden


Het VredesPad Eindhoven is een wandelpad in het Meerlandpark dat in het teken staat van Vrede, Duurzaamheid en Internationale Solidariteit. Het VredesPad bestaat uit acht onderdelen die elk een ander aspect van het begrip Wereldvrede benadrukken. Deze 'Bouwstenen voor WereldVrede' inspireren en symboliseren interpretaties en realisaties van 'Paden naar Vrede'. Het doel is om te komen tot een wereldwijd netwerk van vredestuinen, vredesparken en vredespaden die met elkaar verbonden worden zodat uiteindelijk de hele wereld een vredestuin wordt.

https://www.ambulare.nl/vredespad-eindhoven-wandelen-in-het-teken-van-de-vrede/