vrijdagvoormiddag


vrijdagvoormiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

voormiddag van de vrijdag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 12.00 tot 16.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 9.00 en 12.00 uur.

Algemene voorbeelden


Op vrijdagvoormiddag konden we vol bewondering kijken naar het kerstspel van Juf Mia.

http://deganzenveervlinderklas.blogspot.com/2009/12/kerstspel-op-vrijdagvoormiddag.html,

Sperma-analyse kan doorgaan op dinsdagvoormiddag [...], of vrijdagvoormiddag.

http://www.infertiliteit.org/index.html

Amendementen om de zittingen in Brussel te verlengen met een halve dag en in Straatsburg niet meer op vrijdagvoormiddag te vergaderen, werden weggestemd.

De Standaard,

Senioren-knoppenwinkeliers geven op de eerste woensdag van de maand een informatienamiddag en staan op vrijdagvoormiddag in de knoppenwinkel voor bijkomende uitleg over de reeds besproken toestellen.

http://www.hasselt.be/open.php?lang=nl=menu

Op de vrijdagvoormiddag worden aanvullende probleemoplossende klinische colleges georganiseerd door Dermatologie, Fysische geneeskunde, Huisartsgeneeskunde, Neurologie, Oftalmologie, ORL en Psychiatrie.

http://www.achg.kuleuven.ac.be/onderwijs/4e_jaar.html

P.W.A. Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap [...]. Wie hulp nodig heeft bij haar of zijn dagelijks huishoudelijk werk, kan terecht bij het P.W.A. Bovendien krijgen langdurig werklozen via het P.W.A. de kans actief te zijn en iets bij te verdienen op een wettelijke manier [...]. De openingsuren zijn gelijklopend met die van het gemeentehuis. Op vrijdagvoormiddag is het P.W.A. gesloten.

http://www.overpelt.be/index.wsql

Een donkere vrijdagvoormiddag in Middlewood, het sjofele trainingscomplex met de schitterende velden van Sheffield Wednesday.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's vrijdagsvoormiddags
  • 's vrijdagvoormiddags

Zijde gij dan van plan om pas 's vrijdagvoormiddags toe te komen, ja dan kan 't zijn dat we justekes ergens gaan eten zijn.

http://forum.belgiumdigital.com/f16/bijeenkomst-iedereen-welkom-35142.html,

Ik kijk wel iedere zondag om 12 uur 's middags op nederland 1, Nederlandse Moslim Omroep, moeten jullie echt kijken en 's vrijdagsvoormiddag is het herhaling, maar dat kan ik jammer genoeg niet zien want dan zit ik op mijn werk.

http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-14732.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


vrijdagvoormiddag 2.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

op de voormiddag van de vrijdag; op vrijdagvoormiddag; 's vrijdagsvoormiddags

Algemene voorbeelden


Vrijdagvoormiddag training op kunstgrasterrein. De vrijdagvoormiddagtraining wordt op het kunstgrasterrein (naast het Jan Breydelstadion) gehouden.

http://www.nieuws.be/nieuws/Vrijdagvoormiddag_training_op_kunstgrasterrein_41274c1a.aspx,

Het Waalse parlement komt vrijdagvoormiddag bijeen om een bijzondere commissie op te richten die het dossier over Waals minister Jean-Pierre Grafé moet onderzoeken.

De Standaard,

Na de gewone ministerraad, vrijdagvoormiddag, gaat het topoverleg verder.

De Standaard,

Donderdagnamiddag en vrijdagvoormiddag werken we nog in de tuin.

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

Er was donderdagavond geen vlucht naar Brussel. Vrijdagvoormiddag wel.

De Standaard,

De politie van De Haan is een zoekactie begonnen naar het 16-jarig Duits tienermeisje Carola Tidze. Carola verdween vrijdagvoormiddag.

De Standaard,

Mijn dochter ging niet naar school, vrijdagvoormiddag hadden ze twee uur lichamelijke opvoeding, zwemmen, en daar kreeg ze vrijstelling voor.

Berthold 1200, Paul Koeck,