wapenhandelaar


wapenhandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep wapens verkoopt, hetzij in een wapenwinkel aan particulieren, hetzij op grote schaal aan legers en milities; handelaar in wapens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wapenhandelaar…

is een handelaar; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] drijft handel
  • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan particuliere kopers of levert op grote schaal aan legers en milities
  • [Object betroffen] handelt in wapens

    Algemene voorbeelden


    Op het Jules Destréeplein in Chatelineau herinnert op het eerste gezicht niets aan het geweld waarmee drie inbrekers zich enkele uren eerder toegang verschaften tot de wapenhandel Inter Armes [...]. De wapenhandelaar controleert lijsten waarop zijn hele voorraad staat. Daarna loopt hij langs de rekken en telt de lege plekken.

    De Standaard,

    Zaïre is een droomland voor wapenhandelaars. Met de hulp van corrupte militaire en burgerlijke overheden sluizen ze wapens door naar diverse conflicthaarden.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • erkende wapenhandelaar
    • illegale wapenhandelaar
    • legale wapenhandelaar

    Erkende wapenhandelaars en –verzamelaars hebben tot 31 maart 2009 om zich in regel stellen met de nieuwe wapenwet. Concreet gaat het over volgende formulieren: model 2: het getuigschrift van erkenning als wapenhandelaar; model 3: het getuigschrift van erkenning van een wapenverzameling of privémuseum.

    http://www.legalworld.be/legalworld/content.aspx?id=9106&LangType=2067,

    Het is ook zeer belangrijk omdat hij de enige gekende grote illegale wapenhandelaar uit die periode is waarvan het met absolute zekerheid vaststaat dat hij die activiteiten ontplooide in nauwe samenspraak en onder toezicht en zelfs bevel van de westerse militaire veiligheidsdiensten.

    http://www.bendevannijvel.com/nieuws/2011/1204_grootste_belgische_wapensmokkelaar_was_ideale_verkoper.html,

    Bij legale wapenhandelaren in Duitsland en Frankrijk kocht hij onder meer Winchester .22 Flobert geweren.

    NRC,

    • internationale wapenhandelaar
    • Russische wapenhandelaar

    Geen enkel land in de regio maakt wapens. We hangen af van internationale wapenhandelaars. Als de oorlog voortduurt, worden zij onze meesters en verkopen wij aan hen onze vrijheid.

    De Standaard,

    Toen het Warschaupact in elkaar klapte, verdwenen met de satellietstaten ook de beschermde wapenmarkten. En zeker sedert de meeste Oost-Europese staten zich voor hun veiligheid naar de Navo richten, braken voor de Russische wapenhandelaars barre tijden aan.

    De Standaard,