waterkieken


waterkieken 1.0

afbeelding

Bron: Isidro Vila Verde
( CC BY-NC 2.0 )

((vooral) in België)

in onze streken frequent voorkomende, kleine watervogel met een donker verenkleed, een rode bek en afgeplatte verbrede tenen zonder zwemvliezen, die vaak broedt in dichte oevervegetatie en veel wordt aangetroffen op sloten en stadsgrachten; waterhoen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een waterkieken…

is een vogel; is een dier

      Wetenschappelijke naam: Gallinula chloropus

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Aves; Vogels
      Orde Gruiformes; Kraanvogelachtigen
      Familie Rallidae; Rallen, koeten en waterhoentjes
      Geslacht Gallinula
      Soort Gallinula chloropus

      Algemene voorbeelden


      Wellicht zou hij zijn voorganger later vergelijken met een fazant, die zo dom was dat ze bij een heidebrand bijvoorbeeld op haar nest bleef zitten tot haar pluimen vuur vatten en die dan opklodderde om elders brand te stichten. Of met een waterkieken, dat een nest maakte tussen de lissen of de biezen en dan domweg zat te wachten tot die planten opschoten om op een zogezegd geheime plaats haar eieren te leggen.

      Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

      De vallei van de Grote Nete vormt een heerlijk decor om in te stappen. Je kan hier nog rustig wandelen, de geuren van de natuur opsnuiven, de vogels horen fluiten en genieten van een rijke variatie aan biotopen. Waterhoentjes, in Meerhout waterkiekens genoemd, vinden hier hun broedplaats.

      https://www.meerhout.be/stiltegebied-grote-nete

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een doorweekt waterkieken
      • een verzopen waterkieken

      Wat een artiest lijden kan: net op het moment dat Lady Gaga op Rockefeller Plaza in New York het beste van zichzelf aan het geven was, gingen de hemelsluizen onherroepelijk open. De zangeres veranderde meteen in een doorweekt waterkieken, tot groot jolijt van de 18.000 fans.

      https://www.demorgen.be/fotografie/regen-tovert-lady-gaga-om-in-waterkieken-f6291d94/?referer=https://www.google.com/,

      Als een verzopen waterkieken (om het maar eens in goed Vlaams te zeggen) arriveerde ik tenslotte bij wat op Google Streetview nog een boerderij was geweest, maar nu een viersterrenhotel van een verdieping of twintig.

      https://deanderekrispeeters.wordpress.com/tag/inprikker/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • een waterkip of waterkieken

      Wat heb ik nu in mijn tuin zitten? vroeg François G. uit de Hasseltstraat zich af. Het bleek een jonge waterhoen te zijn, die men ook wel eens een waterkip of waterkieken noemt.

      https://www.internetgazet.be/pelt/vandaag-gezien-fotos-183.aspx

      voorafgegaan door als


      • als een waterkieken
      • als een verzopen waterkieken

      Een beetje later regende het niet meer, maar kreeg ik onweer en viel de regen met bakken uit de lucht. Man man man, wat kan het leven van een wandelaar soms onaangenaam zijn. Met kletsnatte voeten en als een waterkieken bereikte ik de hut.

      http://www.heidebloemedgard.be/437750566,

      Als een verzopen waterkieken (om het maar eens in goed Vlaams te zeggen) arriveerde ik tenslotte bij wat op Google Streetview nog een boerderij was geweest, maar nu een viersterrenhotel van een verdieping of twintig.

      https://deanderekrispeeters.wordpress.com/tag/inprikker/,