weerbestendig


weerbestendig 1.0

( Gezegd van zaken, soms ook van personen)
bestand tegen het weer; bestand tegen de inwerking van het weer; bestand tegen de gevolgen van de heersende weersomstandigeheden

Algemene voorbeelden


Ama vindt dat we de kas moeten herbouwen om zaden op te kweken. Pado zegt dat dat niet als eerste hoeft, omdat we eerst moeten zorgen dat het huis weerbestendig is voor de winter aanbreekt.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

Er wordt gesignaleerd dat de kleinbloemige krysanten over het algemeen beter weerbestendig zijn dan de grootbloemige rassen.

De Standaard,

'Die Lupijn,' zei neef Karel, die mij even apart nam, 'dat is een weerbestendig knaapje, wij achtervolgen de fraudeurs tot in de riolen van de voorsteden heeft hij mij verteld.'

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Platte daken vindt je tegenwoordig overal: in nieuwe woongebieden die wat betreft architectonische vormgeving op een hoog peil staan of in industriële gebouwen waar geld noch moeite worden gespaard. Het platte dak, de weerbestendige buitenhuid van het gebouw, vervult hierbij een essentiële functie.

http://www.baeb.com/BAEB/kemperol/Teksten/Nederlands/kempernl.htm

'Wolff zei je?' De jonkheer knikte. 'Een neokantiaan.' 'Klinkt als een weerbestendige verhuizer.'

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Het buitenterrein. Daarop zullen weerbestendige objecten - zoals ankers - worden opgesteld.

http://www.archis.nl/html/nisa/index.html

Het materiaal waaruit het hok is opgebouwd moet weersbestendig zijn en er moet een slaapruimte aanwezig zijn die afgesloten, tochtvrij, goed geïsoleerd en waterdicht is.

http://users.pandora.be/hetlandvanfret/fr_gesch.htm

Inklapbare tafelbank voor 8 personen. Weerbestendig. Vandalismebestendig. Voordelig in aanschaf.

http://www.foldtable.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • weerbestendige afdekking

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten mogen uitsluitend worden opgeslagen op geschikte locaties, rekening houdend met de aard en het risicopotentieel van de afvalstoffen, met weerbestendige afdekking, ondoorlatend, zo nodig olie- en oplosmiddelbestendig oppervlak, opvangvoorzieningen en zo nodig afscheiders voor lekkende vloeistoffen en vetoplossende schoonmaakmiddelen.

http://www.google.nl/search?q=cache:ysY3BJKYyCAJ:www.vnci.nl/beleid/eu/2004-0180-a-nl.doc+chloorfluorkoolwaterstof+site:.nl=nl=lang_nl

  • een weerbestendig boekje

De ongeveer 1.500 dak- en thuislozen in Rotterdam kunnen voortaan gebruikmaken van 'De Straatgids', een klein, weerbestendig boekje met tips en tal van adressen voor opvang en hulp.

NRC,

  • een weerbestendige coupé

Mercedes koos voor een glad gepolijst koetswerk en opteerde voor een wegmoffelbaar stalen dak in plaats van een (even duur) automatisch bediend linnen dak. Eén druk op de knop volstaat om de open tweezitter in 25 tellen tot een volwaardige en weerbestendige coupé om te vormen.

De Standaard,

  • weerbestendig garen

Polytouw is een zacht en weerbestendig omsnoeringsgaren dat uitermate geschikt is voor machinale verwerking.

http://www.peijs.nl/bindtouw.htm,

  • een weerbestendig gebouw
  • weerbestendige gebouwen

Om het geheel voor bezoekers nog iets aantrekkelijker te maken werd naderhand een hoekje bij onze vijver landschappelijk nog een beetje aangekleed. Hierbij heeft men echter niet veel meer keus dan weerbestendige gebouwen en accessoires op LGB schaal van POLA, tenzij men natuurlijk zelf bouwt, maar er moet toch ook tijd overblijven om te stomen, nietwaar?

http://www.modelbouwatelier.nl/

  • (niet) weerbestendig materiaal

Vlak tegen de gevel zijn geplaatst: reclames, die boven het bestaande bouwsilhouet uitgaan [...]; reclames, aangebracht op borden, die vervaardigd zijn van niet deugdelijk of niet weerbestendig materiaal; reclames op displays (sandwichborden e.d.) en spandoeken; enkelzijdige lichtbakken in het beschermd stadsgezicht.

http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

  • weerbestendig messing
  • weerbestendig plastic

Scharnierende delen zijn van zwaar weerbestendig messing.

http://www.meubelhoeve.com/

Tomatentunnel 200 x 200 x 120 cm. Handige beschermende tunnel voor het kweken en beschermen van tomaten onder stevig doorschijnend weerbestendig plastiek.

http://www.tuinadvies.be/shop/zoeken.php?q=herstelgazon%20temperatuur

Uit weersbestendig plastic vervaardigde schakelkettingen die toelaten de lus strakker of losser te maken in functie van de dikte van de stam.

http://www.detuingids.be/pages/list.asp?Cat=1=aanleg

  • een weerbestendig omhulsel

'Zie je die betonnen paal begroeid met glycine?' 'Ja.' 'Daarop is een radarzender en -ontvanger gemonteerd, een antenne in een weerbestendig polyester omhulsel, die alleen alarm slaat als er een mens door het scherm heen probeert te komen.'

Drugs, Jef Geeraerts,

  • een weerbestendig permanentje

Sinds hij niet meer in de put zat, deed hij niets anders dan breien, borduren en naaien. Zijn vrouw, een weerbestendig permanentje met wie hij de stilte deelde, deed net hetzelfde: 'Als hij zit te handwerken, zeurt hij tenminste niet,' zei ze volgens de ondertitels.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  • een weerbestendig ras

Chinese Lang Green is een weerbestendig ras voor buiten met vruchten tot 50 cm lang.

De Standaard,

  • weerbestendige verf

De eigenaar van café Parijs had voor duur geld een uithangbord laten schilderen, met weerbestendige verf op zwaar metaal.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

met bijwoord


  • bijzonder weerbestendig
  • niet weerbestendig
  • volledig weerbestendig

Handvormsteen heeft een onregelmatig oppervlak (generfd) en is bijzonder weerbestendig.

http://www.mathys-bvba.be/bouwinfo/baksteen.htm

Vlak tegen de gevel zijn geplaatst: reclames, die boven het bestaande bouwsilhouet uitgaan [...]; reclames, aangebracht op borden, die vervaardigd zijn van niet deugdelijk of niet weerbestendig materiaal; reclames op displays (sandwichborden e.d.) en spandoeken; enkelzijdige lichtbakken in het beschermd stadsgezicht.

http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

Als u straks een nieuwe scootmobiel hebt, kunt u er elke dag op uit. In elk seizoen, het hele jaar door. Alle scootmobielen van Molenaar Scootmobielen zijn namelijk volledig weerbestendig. Of het nu vriest, regent, hagelt of bloedheet is: uw scootmobiel is ertegen bestand.

http://www.molenaarscootmobielen.nl/kwaliteit/weerbestendigheid-scootmobiel/

met werkwoord


  • weerbestendig maken
  • weerbestendig uitvoeren
  • weerbestendig worden

Meijer spreekt namens de nabestaanden zijn dank uit aan het adres van de gemeente Staphorst die de gedenksteen geschonken heeft en weersbestendig heeft gemaakt.

Meppeler Courant,

Van der Zwan: "In principe blijft de telescoop in zijn wagentje gewoon buiten staan, het is weersbestendig uitgevoerd."

NRC,

Op de KreaDoebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht maken bezoeksters tijdens een workshop poppen van textiel en pretex, een stof waardoor het materiaal hard en weerbestendig wordt.

Haagsche Courant,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • weerbestendig en afwasbaar
  • weerbestendig en geluidsdicht
  • weerbestendig en onderhoudsvrij
  • kleurecht en weerbestendig
  • lichtbestendig en weerbestendig

Deze vinylsticker (weerbestendig en afwasbaar) kunt u op de deksel van de milieubox plakken, over de oude inzamelingslijst heen.

http://www.dongeradeel.nl

De Solatube units zijn stukken kleiner dan gewone lichtkoepels terwijl ze net zoveel licht binnenbrengen. Daarnaast staat het dichte en efficiënte systeem garant voor minimaal warmteverlies. De Solatube systemen zijn weersbestendig en onderhoudsvrij.

http://www.solatube.nl/

De verf heeft een zijdeglans en is licht- en weersbestendig.

Meppeler Courant,

Het stalen vouwdak is weerbestendig en geluidsdicht en garandeert de wagen, zelfs bij open rijden, een ongeëvenaarde stijfheid.

De Standaard,

Een zeer grote keuze in zijde bloemen, kleurecht en weersbestendig.

http://www.begrafenissen-pues.com/content/main.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


weerbestendig 2.0

( Gezegd van kleuren, kleurstoffen, verf, verfstoffen)
geen verandering van kleur ondergaand door de inwerking van weer; niet van kleur veranderend onder invloed van het weer; kleurvast; weervast
In een combinatie als weerbestendige verf wel te onderscheiden, maar vaak moeilijk te scheiden van de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Al het houtwerk buiten (tropisch hout) in bruine weerbestendige kleur en binnen de vensters en deuren in degelijke witte lakverf.

http://www.offrea.be/schilderwerken/offerteaanvragen/35115-0-schilderwerken.html

De Raad van het Schuim van pvc Celuka. Beschrijving. Specificaties: 1) Dikte: 1 - 25mm; 2) Grootte: 1, 220 x 2, 440mm, 1580x2440; 3) Speciale grootte beschikbaar op verzoeken. Kleuren: 1) Witte, rode, gele, blauwe, groene, grijze, zwarte (of gevraagde kleur); 2) Kleuren van verdere verwerkte producten door film, druk, het in reliëf maken, en neveldeklaag. Eigenschappen: 1) Lichtgewicht, brand-vertrager en self-extinguishing, thermische isolatie, geluiddichte en correcte absorptie, vormondoordringbaar maken, vochtig schokbestendig bewijs, waterdicht, weerbestendige kleur; 2) Niet corrosieve, alkali en zure weerstand, niet-toxische en chemische bestand.

http://nl.made-in-china.com/co_prahubawu/product_PVC-Celuka-Foam-Board_hihryuoyg.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • weerbestendige verf
  • weerbestendige verven

De echte gedolven aardkleuren (bv. oker, omber) en de fabrieksmatig vervaardigde minerale pigmenten (bv. ultramarijn, chroomoxydgroen) vormen de basis bij milieuvriendelijke verven voor hun weerbestendige verven en lakken. Zij zorgen voor schitterende harmonische schakeringen uit de natuur.

http://home.planet.nl/~reuve112/kleuren1.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding