wegroesten


wegroesten 1.0

( Gezegd van metalen voorwerpen of delen daarvan en metalen onderdelen)
door roesten aangetast worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wegroesten…

is een proces

      Algemene voorbeelden


      De voorwerpen, die in IJzer werden vervaardigd, bleven niet bewaard, hetzij eindeloos gerecycleerd, hetzij door de zure bodem weggeroest.

      http://www.umubano.be/01_nl/tijdschrift/g_ijzer.htm

      "Ik ben nogal impulsief, weet je. Ik lig ook constant te sleutelen aan mijn geweer. Gelukkig kan dat niet tijdens de wedstrijd. Bij de minste misser zou ik beginnen prutsen. Dupont niet. Zelfs als hij een rotserie maakt, poetst en smeert hij zijn wapen braafjes. Ik gooi het in een hoek, waar het voor mijn part mag wegroesten."

      De Standaard,

      Het wrak is omgeven en behangen met netten, kabels en kettingen, veel van de bovenbouw is in de loop van ruim 50 jaar weggeroest danwel beschadigd.

      Meppeler Courant,

      "Wij denken dat ze op dit moment hun vloot gewoon in bedrijf willen houden", zei een Westerse defensie-analist. "Misschien willen ze alleen maar voorkomen dat de schepen wegroesten."

      NRC,

      Vaten op de zeebodem zijn weggeroest en ook op het land gaan ze lekken.

      http://www.agalev.be/programma2003/index.html

      Alleen het in lood gevatte matglas van de raampjes onder de uitstekende nok was intact gebleven, de muurankers waren weggeroest en de voordeur was half weggerot.

      Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

      Sommige cabines zijn tot de nok volgestouwd met serviesgoed en antieke apparatuur. En langs de kade staat een compleet fietsenkerkhof weg te roesten.

      NRC,

      Negentien ton is een respectabel gewicht om van een diepte van vierduizend meter naar boven te brengen. Maar op de 46.000 ton die de Titanic totaal woog, is negentien ton maar een heel klein stukje. De hele operatie is dan ook te vergelijken met het redden van één gedeukte wieldop van een oude auto terwijl men de rest weg laat roesten.

      http://home.tiscali.be/johnny.bonte18/teksten/titanic/titanic_20.htm

      Over de verlichting valt er eigenlijk niet veel te vertellen. In feite bestaat hierin weinig verschil tussen een zeewater- en een zoetwateraquarium. Wel zorge men ervoor geen metalen onderdelen in de lichtkap onder te brengen. Deze zouden in de kortst mogelijke tijd weg roesten met alle gevolgen van dien.

      http://home.tiscalinet.be/siervis/

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • gedeeltelijk wegroesten
      • snel wegroesten

      Gezien het intensief gebruik in (meestal) vochtige omgeving, de stalling in weer en wind en het zeer slordig gelegde smalspoor, was de conditie van de wagen abominabel [...]. Hieronder zien we de binnenzijde van een lijfbalk ter plaatse van een aspot [...]. De dikte van de onderflens is behoorlijk afgenomen en hij is licht naar boven gebold. Ook het staande lijf is gedeeltelijk weggeroest.

      http://www.alexdenouden.nl/10/wagon.htm

      De schoorsteen [...]. Gasbeton en kalkzandsteen kunnen wel als buitenbekleding worden gebruikt. Gewoon staal is niet geschikt omdat het snel wegroest.

      http://www.brwalphen.com/default.htm

      met een infinitief met te


      • liggen weg te roesten
      • staan weg te roesten

      Links van ons schitterde de zee waar de eertijds trotse schepen van Onassis en van zijn al evenzeer door hubris verteerde concurrenten lagen weg te roesten.

      In liefdes naam, Greta Seghers,

      Helemaal achteraan stond er een oude koelkast weg te roesten.

      Het klokhuis van een zondag, Stefan Boonen,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • een wegroestende vloot
      • wegroestend schroot
      • wegroestende oliebedrijven
      • wegroestende vrachtauto's

      Buurland Noorwegen, dat al jaren waarschuwt voor de wegroestende Russische Noordelijke Vloot, heeft een crisisteam ingesteld om eventuele nucleaire lekkages direct te melden.

      De Telegraaf,

      Het wegroestende schroot van uitgeholde tanks en legervrachtwagens, waarvan de banden waren gesmolten, de karkassen weggezakt in het mulle zand.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Bij ieder verhaal over kapotte pompen, verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen, mislukte irrigatie, wegroestende vrachtauto's [...], bij ieder verslag van corruptie, slecht management, nepotisme, dictatoriale regimes, geweld, denk ik al jaren lang: ontwikkelingshulp, hoe doe je dat?

      NRC,

      Wegroestende oliebedrijven met duizenden olietanks, een gifstort, een legeropslagplaats en een slachthuis ruimden plaats voor de - door watertuinen omringde - tentoonstellingsstad van architectonische hoogstandjes met centraal een reuzenaquarium.

      De Standaard,

      wegroesten 1.1

      een kwijnend bestaan lijden; wegkwijnen

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Algemene voorbeelden


      Een van zijn meest perfide methodes om de Belgische staat te bestrijden is wel het volgende: als een ware poujadist hamert hij onophoudelijk op de zogenaamde 'splitsing van de sociale zekerheid', waarmee hij bedoelt dat het armlastige, zieke, wegroestende Wallonië voortaan zelf maar voor zijn pilletjes en stempelgeld moet opdraaien.

      NRC,