wensambulance


wensambulance 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

ambulance die terminaal zieke mensen begeleidt en vervoert bij het vervullen van hun laatste wens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wensambulance…

is een ambulance; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Functie] wordt ingezet om de laatste wens van terminaal zieken in vervulling te laten gaan
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor terminale mensen
  • [Handelende persoon] wordt bemand door medisch geschoolde vrijwilligers

    Algemene voorbeelden


    Een jarenlange strijd tegen het UWV resulteert in een belangrijke uitspraak voor patiënten met de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS. Almeloër Gert-Jan van Duren (58), die geen uitzicht heeft op herstel, heeft recht op een uitkering. Dat heeft de rechter besloten. In zijn strijd tegen het UWV, dat zijn aangevraagde IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, red.) afwees, kwam Van Duren vorig jaar zelfs per wensambulance naar de rechtbank.

    Algemeen Dagblad,

    "Een man zei deze week tegen me: ik ben een handgranaat waar iemand elk moment het pinnetje uit kan trekken. Ja, precies zo is het, kon ik beamen. En ik zeg dan ook dat ik die onzekerheid net zo vreselijk vind." Ze wil patiënten zo veel mogelijk bijstaan in het realiseren van hun wensen. Niet alleen op medisch vlak. Zo was er een terminale vrouw die graag nog naar een concert wilde van Sieneke. Willemsen kende de zangeres niet en ging ter plekke googelen. Ze checkte de optredens van de zangeres ('genre levenslied') zodat de zieke vrouw misschien met een wensambulance naar een show zou kunnen.

    Algemeen Dagblad,

    Met de wensambulance sta ik voor een slagboom die ons tegenhoudt om de strekdam op te gaan. Ik stap uit om te kijken of we erlangs kunnen. Er tuurt een aantal mensen in het water waar een paar grote bruine ogen nieuwsgierig terugkijkt. Er komt een dame met een bezorgd gezicht op ons af. „Er is toch niets mis?", vraagt ze. „Dit is een wensambulance", leg ik haar uit. „Ik heb een zieke bij me die graag naar dit plekje wil… als laatste wens." „O, gelukkig", zucht mevrouw, „ik dacht al dat er iets met het zeehondje was!"

    NRC Handelsblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012
    Bijzonderheden Het woord werd eerst vooral als eigennaam gebruikt en daarna ook als soortnaam. De eerste wensambulance is op 2 maart 2007 in Rotterdam opgericht door Kees Veldboer; zijn organisatie heette Stichting Ambulance Wens.
    Samenhangende woorden (betekenis) ambulancewens