Wereldschaakbond/wereldschaakbond


Wereldschaakbond 1.0

(sport en recreatie)

internationale schaakbond, te weten de FIDE (Fédération Internationale des Échecs); Wereldschaakfederatie; ook wel toegepast op de PCA (Professional Chess Association), in de periode 1993-1996 een concurrent van de FIDE

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Wereldschaakbond…

is een internationale sportbond; is een sportbond; is een organisatie

      Hoofdsemagram: FIDE


      Algemene voorbeelden


      Het belangrijkste punt op de agenda van de Wereldschaakbond wordt de organizatie van de WK-kamp tussen de Russische titelhouder Anatoli Karpov en zijn Amerikaanse uitdager Gata Kamski.

      De Standaard,

      Kasparov, die in 1993 de wereldschaakbond met veel fanfare verlaten had, wist nu zijn vertrouwelingen daar op de hoogste posten te plaatsen. Karpov, wereldkampioen van de FIDE, werd op het congres van zijn eigen bond als oud vuil behandeld.

      NRC,

      Volgens Fide-Europavoorzitter prof. Kurt Jungwirth moet dringend een uitweg worden gezocht uit de chaotische sfeer van de twee rivalizerende wereldschaakbonden PCA en Fide.

      De Standaard,

      In het Indiase plaatsje Sanghi Nagar zijn gisteren de halve finales begonnen van het wereldkampioenschap van de FIDE, de wereldschaakbond.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met eigennaam


      • de Wereldschaakbond FIDE

      Bij de Wereldschaakbond Fide werd eind vorig jaar Kirsan Iljoemjinov voorzitter in opvolging van de Filipijn Florencio Campomanes.

      De Standaard,

      Kirsan Iljoemjinov werd gisteren op het Fide-congres in Jerevan herverkozen als voorzitter van de Wereldschaakbond Fide.

      De Standaard,

      Grootmeester Raymond Keene (1948) is de meest succesrijke organisator die de Engelse schaakwereld ooit heeft gekend. Hij haalde de match tussen Kasparov en Short, die morgen begint, naar Londen en hij stond aan de wieg van de PCA, de rebellenbond waarmee Kasparov en Short de wereldschaakbond FIDE willen beconcurreren.

      NRC,

      Geen vier maanden is de eigenzinnige Kirsan Iljoemjinov voorzitter van de Wereldschaakbond Fide en hij is al aardig op weg die naar de haaien te helpen.

      De Standaard,

      Met zelden vertoonde eensgezindheid hebben de grootmeesters hun zegen aan Online World Chess gegeven. De hoogte van het prijzenfonds - de winnaar ontvangt 500 duizend dollar - speelt daarbij een belangrijke rol, al voorzag Gari Kasparov het project ook van een politieke lading. Telefonisch liet hij vanuit Sint-Petersburg weten dat hij hoopt en bidt voor het welslagen van het toernooi: 'Dit geeft ons een kans. We weten dat de wereldschaakbond FIDE een verkeerde richting is ingeslagen.'

      de Volkskrant,

      Het WK van de Wereldschaakbond Fide wordt vanaf 1 juni in Bagdad gehouden.

      De Standaard,

      wereldschaakbond 1.1

      (sport en recreatie)

      internationale bond die de belangen van de schaakport behartigt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wereldschaakbond…

      is een internationale bond; is een sportbond; is een organisatie

          Algemene voorbeelden


          Ignatius Leong, die ontslag nam omdat hij "zich niet veilig voelde" als Fide-secretaris, tracht een concurrerende wereldschaakbond op te zetten, de World Chess Organization.

          De Standaard,