werkwinkel


werkwinkel 1.0

instantie die personen die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, ongeschoolde werkzoekenden en mensen met een handicap, begeleidt bij het zoeken naar een baan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een werkwinkel…

is een instantie

  • [Activiteit of handeling] begeleidt bij het vinden van een baan
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mensen met geringere kansen op de arbeidsmarkt

    Algemene voorbeelden


    Het doel van de werkwinkel is langdurig en ongeschoolde werkzoekenden de weg naar de reguliere bemiddelingsdiensten en naar een job te tonen. Ondanks de uiterst moeilijk te plaatsen groep kan de werkwinkel al enkele suksessen voorleggen.

    De Standaard,

    De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en de Lokale werkwinkels staan in voor de trajectbegeleiding van álle werkzoekenden, dus ook van personen met een handicap.

    http://www.steunpuntwav.be/Publicaties/OverWerk/2003_ow12/Pages%20from%20OverWerk12_2003_p31_36.pdf,

    De Werkwinkel voor opdrachtgevers en werkzoekenden. Iedereen die wil werken verdient het om te kunnen werken. Alescon is er voor hen die dat werk niet op eigen kracht kunnen vinden door een beperking. Fysiek, psychisch, verstandelijk, voortijdig van school gegaan of geen werkritme door een langdurige uitkeringssituatie.

    http://www.informatiegids.gouda.nl/bsk/vieworga.asp?org_guid=E157B08D-8C7A-4C9F-9B95-D2995BA68579,

    De langdurig werklozen komen bij de Werkwinkel binnen. Na een intakegesprek beoordeelt de Sociale Dienst wie er in aanmerking komt voor een Serin-training.

    http://www.serin.nl/start.htm,

    werkwinkel 2.0

    (archaïsch)

    ruimte die dient om handwerk in te verrichten en met gereedschap is uitgerust; werkplaats

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een werkwinkel…

    is een werkplaats; is een ruimte

    • [Functie] dient voor het verrichten van handwerk
    • [Gebruiker] wordt onder meer gebruikt door een ambachtsman
    • [Stoffelijke inhoud] is gevuld met werkbanken, gereedschap en machines

      Algemene voorbeelden


      In mijn Udenhoutse jeugd heb ik [...] ettelijke uren doorgebracht in de werkplaats van een klompenmaker [...]. Ik herinner mij o.a. dat deze werkplaats een naam had [...] nl. "werkwinkel"; ook de schoenmakers en andere ambachtslieden hadden zo'n werkwinkel.

      http://janvanbakel.nl/entracte/entra072.htm,

      Toen hij twee jaar voor zijn eigen dood zijn zieltogend bedrijfje van de hand had gedaan [...], bracht ik samen met hem een laatste bezoek aan de werkplaats, de 'nieuwe werkwinkel' zoals ik die was blijven noemen. We stonden daar in die verlaten ruimte [...] tussen de zwijgende machines.

      Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

      werkwinkel 3.0

      bijeenkomst die dient voor discussie, onderzoek of praktische oefening van iets; workshop
      Als vertaling voor het Engelse workshop.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een werkwinkel…

      is een bijeenkomst

      • [Functie] dient voor discussie, onderzoek of praktische oefening van iets
      • [Onstoffelijke inhoud] is gericht op een bepaald thema of onderwerp of op een bepaalde activiteit

        Hoofdsemagram: workshop


        Algemene voorbeelden


        Techniek heeft een plaatsje gekregen in de werkwinkels voor de groepen 4, 5-6 en 7-8. In die werkwinkels is er handenvaardigheid, textiele werkvormen en techniek. Als een kind in een techniekblok komt gaat het de ene week onderzoekend met een ontdekkoffer aan de slag, terwijl een week later een doeles staat gepland.

        http://portal.skogu.nl/personeelsblad/Tussentijds%202010/tussentijds%20IX-06.pdf,

        De Werkwinkels voor kleuters bestaan uit een aantal modules. Deze lopen uiteen van een ochtend of middag workshop tot een aantal opeenvolgende workshops met een door de school of instelling gewenste frequentie en tijdsduur. De werkwinkel maakt gebruik van spelletjes en eenvoudige oefeningen die bijvoorbeeld kinderen leren bewegen in de ruimte, alleen en met een groep.

        http://www.kijkhaarnou.nl/pages/werkwinkelkleuters.html

        Tijdens de werkwinkels wordt er gewerkt met materialen waar je je mee kan verwonden. Mits je je aan de vooraf vertelde veiligheidseisen houdt, is de kans hierop gering.

        http://klikokunst.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=8&Itemid=57&63eb357baf2c2c908a4051b0d92d4ba5=a21e125cd0fa2bfc50595fb6e0783ed9

        Workshop D: Boeiende aardrijkskunde tweede graad. Deze werkwinkel wil u concrete ideeën aanreiken om het geactualiseerde leerplan aardrijkskunde voor het derde jaar aan te pakken [...]. Je leert creatiever en leerlinggerichter tewerk te gaan met jouw klas zonder de essentie van de leerplandoelen uit het oog te verliezen.

        http://www.kuleuven.be/admin/al/niv3pbis/nascholingen/aa11.htm,

        Proeven van de Oost-Afrikaanse keuken [...]. Aantal deelnemers (min. & max.): 20 [...]. In welke provincies kan deze werkwinkel plaatsvinden? Alle Vlaamse provincies.

        http://afrika-at-home.be/DE%20SMAAK%20VAN%20AFRIKA.pdf

        Op 25 oktober 2010 ontvingen 12 mensen het diploma van compostmeester [...]. In samenwerking met hun gemeente organiseren ze activiteiten om zoveel mogelijk mensen te leren composteren [...]. De compostmeesters schoolden zich bij tijdens vier werkwinkels.

        http://www.jaarverslaglimburg.net/42617/2010/wat-doet-limburg-net/preventie.html,