wetsdokter


wetsdokter 1.0

((vooral) in België)

arts die is gespecialiseerd in de forensische geneeskunde en van overheidswege is belast met medische taken in het kader van de rechtshandhaving en rechtspleging door politie en justitie, zoals arrestantenzorg, sporenonderzoek bij o.m. seksueel geweld, afname van lichaamsmateriaal zoals bloed voor alcoholcontroles, lijkschouwing enz.; politiearts

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wetsdokter…

is een arts; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De procureurs-generaal hebben alle Belgische parketten opdracht gegeven om wetsdokters in te zetten tegen spijbelende bijzitters in stembureaus. Een eenvoudig doktersbriefje volstaat dus niet meer.

      http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G5P12DJRU,

      Naast een geheel van aanbevelingen en richtlijnen voor de betrokken instanties en verschillende brochures voor het politiepersoneel, de arts en het slachtoffer, is de Set Seksuele Agressie een doos met specifiek ontworpen medisch materiaal voor het opsporen van elk spoor van seksueel geweld [...]. Voor de dokters die aangeduid worden door de gerechtelijke autoriteit is deze set een instrument om het gerechtelijk onderzoek beter te laten verlopen en een goede opvang van het slachtoffer bij de wetsdokter en het parket te waarborgen.

      http://meta.fgov.be/pc/pce/pceg/nlceg09.htm

      Op het lichaam van het meisje zijn na onderzoek door een wetsdokter talrijke sporen van slagen teruggevonden.

      De Standaard,

      Het parket van Brussel vroeg de rijkswachtbrigade van Meise een dringend verhoor van Gilles De Bilde na de klacht die Aalst-speler Krist Porte maandag indiende [...]. Er is een wetsdokter aangesteld om de letsels te onderzoeken die De Bilde toebracht.

      De Standaard,

      wetsdokter 2.0

      ((vooral) in België)

      forensisch arts die gespecialiseerd is in het doen van autopsies; forensisch patholoog

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wetsdokter…

      is een arts; dokter; geneesheer; specialist; is een persoon

      • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de forensische geneeskunde
      • [Activiteit of handeling] onderzoekt stoffelijke overschotten om de doodsoorzaak te achterhalen of om in een strafrechtelijk onderzoek sporen te vinden die naar de dader kunnen leiden

        Algemene voorbeelden


        De uitwendige lijkschouwingen leverden niets op [...]. De onderzoeksrechter stond net met de telefoon in de hand om de zaak af te blazen toen bekend werd dat Adèle Verbruggen door haar twee jongens vlak voor het avondeten dood was aangetroffen in haar moestuin. Ze was nog net een paar sjalotjes gaan uittrekken voor bij de plattekaas. De wetsdokter werd meteen opgedragen een inwendige schouwing van de drie lichamen te verrichten.

        Verdwaalde post, Walter van den Broeck,