wielwebspin


wielwebspin 1.0

spin die behoort tot een soort die wielvormige webben weeft met stevige spaakdraden en een kleverige spiraaldraad

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wielwebspin…

is een spin; is een dier

  • [Gedrag] weeft wielvormige webben om insecten in te vangen
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van de trechterspin die een web bouwt met de vorm van een trechter
  • [Verscheidenheid] komt voor in ongeveer 3000 soorten

    Hoofdsemagram: spin


    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Arthropoda; Geleedpotigen
    Klasse Arachnida; Spinachtigen
    Orde Araneae; Spinnen
    Familie Araneidae

    Algemene voorbeelden


    Kruisspinnen behoren tot de familie van de wielwebspinnen (Araneidae). Die telt wereldwijd ongeveer 3,000 soorten waarvan er een vijftigtal in Midden-Europa leven. Daaronder bevinden zich matig grote tot grote spinnen (vrouwtjes 10-18 mm, mannetjes 5-9 mm) met sterk bestekelde poten. De spinnen zwerven meestal niet ver en bouwen het typische wielweb met niet-kleverige spaakdraden en een kleverige spiraaldraad waaraan vooral vliegende insecten blijven kleven.

    http://www.european-arachnology.org/esy/esy10/vlaams.shtml,

    Wielwebspinnen. Deze spinnen, waarvan de kruisspin de bekendste is, maken kenmerkende wielvormige webben. Het web is opgevuld met een vlechtwerk van draden. Een sterke signaaldraad loopt vanuit het centrum van het vlechtwerk naar een rustplaats in de nabijheid. De spin snelt naar het web, als reactie op trillingen van de gevangen prooi.

    http://waddenbieb.waddenzeeschool.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/ongewervelde-dieren/geleedpotigen/spinachtigen/spinnen/wielwebspin/

    Het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE meldde vandaag dat de grootste wielwebspin op het eiland Madagaskar leeft. De wielwebspin is de spinnensoort die het bekende web in de vorm van een wiel maakt. De mannetjesspin is echter niet bijzonder groot, maar het vrouwtje, met de naam Nephila, groeit uit tot een reus. De poten kunnen een lengte van twaalf centimeter bereiken en haar lichaam alleen is al vier centimeter lang. De spin kan een web van een meter lang maken.

    http://frontpage.fok.nl/nieuws/355634/1/1/50/grootste-wielwebspin-ter-wereld-ontdekt.html,