wigvormig


wigvormig 1.0

met de vorm van een wig; de vorm van een wig hebbend

Algemene voorbeelden


Het hoofd wordt naar voren en naar beneden geslingerd in een overbuiging. Wanneer het voorste deel van de wervels wordt samengedrukt kan er een wigvormige vervorming ontstaan.

http://www.tlichtpuntje.be/info/nekwiplash.htm

Na de tweede wereldoorlog werden alle melkrijke schapen samengevoegd en ontstond het Belgisch melkschaap [...]. Het is een fijn gebouwd, vrij groot schaap dat hoog op de poten staat. Het lichaam is wigvormig, wat wijst, zoals bij rundvee, op melkrijke dieren.

http://home2.planetinternet.be/stilerf/schapen.htm

Gefilterde koffie dus. Onze grootmoeders gebruikten hiervoor nog een linnen filterzak. Maar wij doen het al lang met een papieren filter. Die plaats je in een wigvormige houder, boven op de kan.

http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

In een zwarte wijk van New Jersey zaagde hij een houten woning middendoor. Hij ondergroef de funderingen, waardoor het huis half verzakte en de zaagsnede als een wig openbrak. Door deze wigvormige spleet viel op een onverwachte plaats licht naar binnen, waardoor de kamers van het ten dode opgeschreven huis als het ware nieuw leven werd ingeblazen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een wigvormig brood

Het wigvormige brood, waaraan het zijn naam wigge of wegge dankt (weggi is oudsaksisch voor wig), is van oorsprong een geschenk dat de buren brachten bij de geboorte van een kind.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding