wilde eend


wilde eend 1.0

in onze streken veel voorkomende eend met oranje poten, waarvan het mannetje een glanzend groene kop heeft, in tegenstelling tot het onopvallend bruin gevederde wijfje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wilde eend…

is een eend; is een vogel; is een dier

      Hoofdsemagram: eend


      Wetenschappelijke naam: Anas platyrhynchos

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Aves; Vogels
      Orde Anseriformes; Eendvogels
      Familie Anatidae; Eendachtigen
      Geslacht Anas
      Soort Anas platyrhynchos

      Algemene voorbeelden


      De wilde eend is zonder twijfel de bekendste watervogel. Het mannetje, de woerd, is de enige eendensoort die twee gekrulde staartveren heeft. Het mannetje is prachtig gekleurd, het vrouwtje gaat meer gecamoufleerd door het leven. Het is dan ook het vrouwtje dat op de eieren zit, verscholen in de oevervegetatie of een hooiland. Wilde eenden worden dan ook wel tot de weidevogels gerekend [...]. In het gehele land - maar vooral in steden - komen bovendien grote aantallen eenden voor die slechts deels lijken op echte wilde eenden. Dit zijn kruisingen met allerlei andere - gedomesticeerde - eenden.

      http://www.vogelbescherming.nl/nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/244,

      De Wilde eend behoort tot de grondeleenden, ook wel zwemeenden genoemd. Deze eenden staan vaak met hun kop onder water te zoeken naar voedsel (grondelen). In ons land broeden ongeveer 300.000 paar Wilde eenden. De meesten blijven hun hele leven in ons land. Veel Wilde eenden uit Noord-Europa brengen de winter in Nederland door. Dan bivakkeren hier regelmatig zo'n miljoen Wilde eenden.

      http://home.hccnet.nl/pm.jansen/eend.htm

      Er komen steeds meer mensen wonen en de Randstad dreigt dicht te slibben. Toch blijft er gelukkig nog heel wat groen over in de vorm van natuurgebieden, bossen, weilanden en akkers. De grote variatie in het landschap biedt een leefgebied voor een verscheidenheid aan dieren. Konijnen, hazen, fazanten, wilde eenden en reeën komen in grote aantallen voor.

      http://www.knjv.nl/jachtzorg.htm

      In de sloot zwemmen wilde eenden, waarvan het mannetje fraai gekleurd is, maar het wijfje onopvallend bruin.

      http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i000995.html

      wilde eend 2.0

      panklare of als gerecht bereide eend die in het wild is gevangen of geschoten; door jacht verkregen eend

      Algemene voorbeelden


      Zijzelf had na schooltijd haar boeken onmiddellijk weggeborgen en haar geholpen bij het ontvellen van de sinaasappels voor bij de wilde eend. Wildschotels waren haar moeders specialiteit.

      Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

      Gesmoorde wilde eend. Maak de eend goed schoon en leg hem 1 nacht in azijn. Smoor de eend de volgende dag in zijn eigen vet met 4-5 eetlepels boter en kleingesneden groenten gaar.

      http://www.receptjes.com/node/12313

      wilde eend 3.0

      vlees van een eend die in het wild leeft

      Algemene voorbeelden


      Wilde eend smaakt en ruikt sterk naar wild en de poelier had gelijk, veel mensen zullen het helemaal niet lekker vinden.

      http://forum.fok.nl/topic/1558389,