winkelsafari


winkelsafari 1.0

(neologisme)

safari, uitstapje om te winkelen, bedoeld om gerichte inkopen te doen of om wat meer vrijblijvend rond te kijken; tocht langs winkels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winkelsafari…

is een safari

  • [Doel of bestemming] dient om te winkelen
  • [Plaats] vindt plaats in meerdere winkels

    Hoofdsemagram: safari


    Algemene voorbeelden


    De dag voor het congres wordt er op woensdagmiddag 15 april een facultatieve 'winkelsafari' georganiseerd langs inspirerende nieuwe winkels en retailtrends in Amsterdam.

    http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/agenda/item/1000006180/congres_happy_library,

    Ik heb een waterdichte, warme maar vooral geluidsarme jas moeten zoeken; in zwerfsportwinkels heb ik testrondjes gelopen in teflon en goretex, maar bij elke stap hoor je de krakende kunststof [...]. Uiteindelijk is het waxcoat geworden, uit een jagerswinkel [...]. Het is de meest geruisloze jas die ik tijdens mijn winkelsafari ben tegengekomen.

    http://www.cilia-erens.nl/portfolio/oda-een-geluidsrelikwie/dagboek/?lang=nl,

    De vestiging Zuid [...] was werkelijk een verrassing. Gelegen in een winkelcentrum sluit het goed aan bij de omgeving. Een boekenoutlet, zo kwam het op mijn over. Een brede ingang met beveiligingspoortjes, winkelmandjes en 'verplaatsbare reclameborden' aan de straatkant. Drie enorme tafels met daarop de boeken gelegd, een tafel met in een toren geplaatst de vakantielanden boeken [...]. Dit is duidelijk een bibliotheek die je meeneemt op je winkelsafari, even brood, melk, vlees, groente en wat boeken halen.

    http://www.hersenkronkels.info/2009/09/inspirerende-bibliotheekbezoeken/,

    Ligt de opvolger van de 9 Straatjes in Amsterdam toevallig ook buiten de binnenstad? In Noord bijvoorbeeld, waar EYE, de Tolhuistuin en Café Modern creatieven naar de overkant van het IJ trekken? 'Het stadscentrum breidt zich steeds verder uit', zegt trendvoorspeller Jan Agelink. 'Dat past bij het nieuwe winkelen: mensen gaan op winkelsafari om iets nieuws te ontdekken. Wat is er beter dan toevallig op een onontdekte parel stuiten?'

    http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/32-het-winkelideaal-ligt-in-c-locaties~a3367376/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007

    winkelsafari 2.0

    (neologisme)

    excursie door een winkel om mensen meer bewust te maken van de artikelen die daar te koop zijn

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een winkelsafari…

    is een safari

    • [Functie] dient om mensen meer bewust te maken van de artikelen die daar te koop zijn
    • [Plaats] vindt plaats in een winkel

      Hoofdsemagram: safari


      Algemene voorbeelden


      Tijdens de winkelsafari kom je alles te weten over vezels en zemelen. Waarom en hoe je ze het best gebruikt in je dagelijkse voeding. Kostprijs €5, hiervoor krijg je uitleg over de producten, een rondleiding in de winkel, proeven van de verschillende producten en een goodie bag met kortingsbonnen en staaltjes.

      https://www.facebook.com/events/1404454159818424/,

      De door Human Talent Group ontwikkelde techniek om op deze wijze een 3D-tour te maken langs hotspots, kan natuurlijk veel breder ingezet worden. Denk aan 'Modules veiligheid' in bijvoorbeeld gevangenissen of jeugdzorg instellingen, door '3D' medewerkers kennis te laten maken met alle aspecten van veiligheid in de instelling. Of denk aan een 'winkelsafari' waarin medewerkers middels een 3D tour de winkel leren kennen en bij iedere Hotspot kunnen ontdekken welk gedrag daarbij hoort. Kortom een leuke multi-inzetbare e-learning tool.

      http://www.humantalentgroup.nl/projecten/speeltuin-2020-2/

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014