winterbedding


winterbedding 1.0

brede deel van een riviergeul waardoor het water wordt afgevoerd bij hoge waterstanden, zoals vooral in de winter, en dat bestaat uit het zomerbed en de ondergelopen uiterwaarden daarnaast; rivierbedding zoals in de winter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winterbedding…

is een deel van een bedding; is een deel

      Algemene voorbeelden


      Vroeger waren de rivieren veel breder [...]. Ze hadden een smalle 'zomerbedding' en een brede 'winterbedding', die onderliep bij hoog water. Maar de afgelopen decennia heeft men de brede winterbedding van veel rivieren afgenomen om die als landbouwgrond te gebruiken of te verkavelen. Dijken moeten de rivier dan maar binnen haar zomerbedding houden, zelfs bij hoog water.

      http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DSS9809220003,

      De Maas beperkt zich niet tot haar zomerbedding. Vooral 's winters, als er veel water aangevoerd wordt uit de Ardennen, wil de Maas een deel van de omgeving inpalmen. Deze zogenaamde uiterwaarden staan dan af en toe blank.

      http://www.routeyou.com/route/view/1301/fietsroute-oude-stadjes-en-typische-dorpjes-langs-de-wispelturige-maas.nl,

      In de lente (tijdens de dooi) of na overvloedige neerslag gebeurt het dat de rivier buiten haar zomerbedding treedt en de winterbedding inneemt. Als in die winterbedding mensen wonen, dan is dat een probleem en moet men bijvoorbeeld zeer hoge dijken bouwen.

      http://www.water4all.be/site/downloads/algemeen/dijle.pdf,