winterblues


winterblues 1.0

seizoensgebonden, prikkelbare en sombere geestesgesteldheid in de wintermaanden, waarvan de klachten vergelijkbaar zijn met maar minder ernstig dan bij een winterdepressie; prikkelbare, sombere geestesgesteldheid tijdens de winter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Winterblues…

is een aandoening

  • [Oorzaak] wordt mogelijk veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht
  • [Tijd] treedt op in de wintermaanden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is seizoensgebonden; gaat gepaard met prikkelbaarheid en somberheid
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van een winterdepressie gekenmerkt door ernstiger verschijnselen

Algemene voorbeelden


Ongeveer 50 procent van de beroepsbevolking heeft volgens de organisatie in meer of mindere mate last van de winterblues. De stichting voorspelt een run op lichtapparatuur de komende weken. De vraag naar kunstmatig daglicht, 'verpakt' in speciale lampen, wordt volgens de woordvoerder ongeveer vijf keer zo groot als in de zomer. 75 Procent van de mensen met winterblues heeft baat bij lichttherapie, aldus de stichting.

ANP,

Winterdepressie wordt vaak verward met de winterblues. Mensen met winterblues zijn niet ziek, maar hebben wel klachten. Deze klachten zijn hetzelfde als bij een depressie maar minder ernstig [...]. Dat mensen zich in de winter vaker neerslachtig voelen, wordt gerelateerd aan het licht [...]. Simpel gezegd: er is minder licht in de winter. Daardoor wordt het dag- en nachtritme verstoord. Dat heeft dan weer invloed op slapen en ook op stemming. Afhankelijk van hoe ernstig de klachten zijn, praten we over winterblues of winterdepressie. Als u jarenlang elke winter somber of neerslachtig bent, is er misschien sprake van een winterdepressie [...]. Blues kan verergeren en leiden tot depressie.

http://www.psychischegezondheid.nl/action/newsitem_reaction/548/Winterdepressie?-Test-jezelf!.html,

Volgens de stichting heeft 3 procent van de bevolking last van winterdepressies die gepaard gaan met (ernstige) somberheid. 8 Procent worstelt met de winterblues en is niet depressief, maar wel prikkelbaar, heeft een grotere slaapbehoefte en eet meer. De problemen ontstaan volgens een woordvoerder door gebrek aan licht.

ANP,

Ongeveer een kwart van alle mensen in Nederland voelt zich weleens somber of neerslachtig. Het kan voorkomen in een periode van spanningen en stress, maar ook veel mensen hebben last van de winterblues, wanneer de dagen koud en donker zijn.

http://www.vsminfo.nl/consumnt/index.htm