wintercollectie


wintercollectie 1.0

collectie van modeartikelen die een ontwerper speciaal voor de winter creëert en die in de winkels doorgaans al te koop is tegen het einde van het zomerseizoen of na de zomeruitverkoop; modeartikelen voor de winter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wintercollectie…

is een collectie

  • [Deel] bestaat uit modeartikelen zoals kleding, cosmetica, schoenen e.d.
  • [Tijd] wordt al tegen het einde van het zomerseizoen verkocht, vaak na de zomeruitverkoop, en wordt in de winter gebruikt
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor consumenten
  • [Handelende persoon] wordt gecreëerd door een ontwerper

Algemene voorbeelden


De periodes waarin de verkopers van kleding, lederwaren en schoenen mogen overgaan tot een opruiming zijn strikt bepaald. De wintercollectie kan voor verlaagde prijzen de deur uit van 3 januari tot en met 31 januari. De zomercollectie van 1 juli tot en met 31 juli.

De Standaard,

Tegen het einde van het zomerseizoen zal de wintercollectie binnenkomen, waardoor winkeliers graag alle zomeritems willen verkopen voordat de winteritems in de schappen komen te liggen [...]. Grofweg gezegd vinden de uitverkopen plaats wanneer de seizoenen al enige tijd bezig zijn. Je draagt bijvoorbeeld je winterjas van oktober tot en met maart. De meeste mensen zullen de winterjas dus al kopen in de maanden augustus, september, oktober of hoogstens november [..]. Hierdoor worden de winterartikelen met korting verkocht vanaf rond begin december. De zomeruitverkoop begint zo rond eind juli/begin augustus.

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/104764-hoe-lang-duurt-de-uitverkoop-en-wanneer-is-de-einddatum.html,

De reorganisatie in Duitsland zadelde Frans Maas, ooit opgericht door een Venlose caféhouder, op met een buitengewone last van 22 miljoen gulden. Hoewel een deel van dit geld is gebruikt voor de 'afwaardering' van een drietal bedrijven in de divisie Special Freight and Transport Services, die voornamelijk met het transport van textiel zijn belast. In januari en juni, waarin respectievelijk de zomer- en wintercollectie moet worden vervoerd, is er in deze sector sprake van een piek. De andere maanden werkt deze sector met een veel te lage beladingsgraad.

NRC,

In juni komen de eerste dikke truien natuurlijk al weer binnen. Dan zien de inkopers de winterse buien alweer hangen. Het schijnt iets te maken te hebben met voorraden die de fabrikanten niet duur willen opslaan maar meteen willen distribueren. Fabrikanten werken vooruit - deze week zijn op de Düsseldorfse modebeurs de wintercollecties voor aanstaande winter al te zien - dus worden de winkels gedwongen om ook vooruit te werken.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de nieuwe wintercollectie

Denk je maar eens de volgende shoot in. Het is hoog zomer en je moet poseren met winterkleding voor de nieuwe wintercollectie of het is hartje winter, steenkoud en jij moet poseren in de nieuwste zomermode of de laatste badmodecollectie.

http://members.home.nl/studio51/page3.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • herfstcollectie en wintercollectie
  • najaarscollectie en wintercollectie

Als eerste der bekende mode-ontwerpers stelt Yves Saint-Laurent vandaag zijn ontwerpen voor de herfst- en wintercollectie voor via Internet.

De Standaard,

Vanaf nu verkrijgbaar in onze winkel: de nieuwe najaars- en wintercollectie van alle heren-, dames- en kinderschoenen.

http://www.jospierings.nl/actie/nieuwe-voorjaars-en-zomercollectie

Sinds vorige week is de winkel helemaal ingericht met de nieuwe najaars- en wintercollectie.

Meppeler Courant,