winterdepressie


winterdepressie 1.0

seizoensgebonden, ziekelijke neerslachtigheid in de wintermaanden; depressieve geestesgesteldheid tijdens de winter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winterdepressie…

is een depressie; is een aandoening

  • [Oorzaak] wordt mogelijk veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht
  • [Tijd] treedt op in de wintermaanden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is seizoensgebonden
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van de winterblues gekenmerkt door minder ernstige verschijnselen

Algemene voorbeelden


Artsen onderscheiden verschillende soorten klinische depressies, die onderling erg kunnen verschillen. Zo onderscheidt men depressie, dysthimie, dubbele depressie, bipolaire stoornis en de seizoengebonden depressie of winterdepressie.

http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdep014,

Winterdepressie. Symptomen: lusteloosheid en somberheid; negatief zelfbeeld en gevoelens van nutteloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid; verlies aan concentratievermogen; moeite met in- en doorslapen; gewichttoename door het eten van koolhydraatrijk voedsel en suikers. Tijd: de klachten keren ieder jaar omstreeks dezelfde tijd terug en komen alleen voor in najaar, winter en/of voorjaar.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Veel mensen hebben last van winterdepressie. Met het aanbreken van de wintertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, breekt voor veel mensen een periode aan waarin ze zich somber voelen, prikkelbaar zijn, slaap hebben en de neiging hebben om veel te eten.

ANP,

Volgens de stichting heeft 3 procent van de bevolking last van winterdepressies die gepaard gaan met (ernstige) somberheid. 8 Procent worstelt met de winterblues en is niet depressief, maar wel prikkelbaar, heeft een grotere slaapbehoefte en eet meer. De problemen ontstaan volgens een woordvoerder door gebrek aan licht.

ANP,

Winterdepressie wordt vaak verward met de winterblues. Mensen met winterblues zijn niet ziek, maar hebben wel klachten. Deze klachten zijn hetzelfde als bij een depressie maar minder ernstig.

http://www.psychischegezondheid.nl/action/newsitem_reaction/548/Winterdepressie?-Test-jezelf!.html,