winterdijk


winterdijk 1.0

afbeelding

Bron: BartvO
( CC licensed )

hoge, stevige dijk die geschikt is om het water te keren van een rivier of van de zee bij hogere waterstanden, zoals die in de winter; dijk voor de hogere waterstanden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winterdijk…

is een dijk

  • [Constructie] is meestal een hoge, stevige waterkering
  • [Positie] ligt bij een waterloop doorgaans langs de buitenzijde van de uiterwaarden of langs laaggelegen kustgebied
  • [Activiteit of handeling] keert water bij hogere waterstanden zoals die in de winter

    Hoofdsemagram: dijk


    Algemene voorbeelden


    Het zomerbed en de uiterwaarden samen vormen het winterbed. Het winterbed wordt beschermd door hoge, stevige winterdijken. De gebruiksmogelijkheden van de uiterwaarden zijn beperkt, omdat ze 's winters onderlopen. Daarom laat men er vee grazen (grasland).

    http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/38647-rivierklei-landschap.html,

    Naast het bevaarbare gedeelte, het zogenaamde zomerbed, heeft de rivier ook nog uiterwaarden. De uiterwaarden komen onder water wanneer de rivier veel water moet afvoeren. Daarbij wordt overstroming van de omgeving van de rivier voorkomen door dijken, de zogenaamde winterdijken. De breedte van de rivier tussen de winterdijken is wisselend en bedraagt ter plaatse van de brug ca. 325 m.

    http://www.google.nl/search?q=cache:qk5wQsbsbiMJ:www.minvenw.nl/rws/bwd/home/pdf/overig/eilandbrug.pdf+aanbrug=nl=lang_nl=UTF-8

    Hoewel ook in andere landen te vinden gelden de uiterwaarden als het meest kenmerkende element van het Nederlandse rivierenlandschap. De uiterwaard is het deel van het winterbed dat 's zomers, bij een lage waterstand in de rivier, droog blijft. De primaire functie van de uiterwaard is die van rivierbed bij hoge waterstanden. Maar de rest van het jaar ligt de vlakte tussen de zomerdijk en de ban- of winterdijk er niet onbenut bij: er graast vee [...], er wordt zand en grind gewonnen.

    NRC,